Ziare.com

Decizie in instanta: Un contract BRD pentru Prima Casa contine comisioane abuzive - reactia bancii

de Constantin Pescaru
Luni, 13 Octombrie 2014, ora 18:03

   

Decizie in instanta: Un contract BRD pentru Prima Casa contine comisioane abuzive - reactia bancii
BRD a transmis, luni, ca a respectat reglementarile legale in cazul creditului "Prima Casa", care a fost obiectul unui proces castigat de o reclamanta, duminica, la Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti.

"In primul rand, subliniem ca decizia este una recent pronuntata, iar pana in prezent motivarea instantei nu a fost facuta publica, deci nu putem cunoaste argumentele legale avute in vedere de instanta.

Remarcam insa ca in cererea de chemare in judecata niciunul din argumentele invocate nu s-a intemeiat pe prevederile legislatiei specifice programului 'Prima Casa', aplicabile in speta si care trebuie luate in considerare la analiza unei asemenea cereri", au precizat reprezentantii BRD pentru Ziare.com.

Decizie in instanta: Un contract BRD pentru Prima Casa contine comisioane abuzive

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Ei sustin ca banca a respectat reglementarile in cazul creditelor acordate in cadrul acestui program.

"In cazul acestui credit, textul legal incident este art. 2 alin. b) din Anexa nr. 2 a HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului 'Prima Casa', forma in vigoare in 2009, din care se poate observa ca, pe de o parte acesta reglementeaza in mod expres valoarea costurilor pe care finantatorii le pot percepe in cazul creditelor Prima Casa, iar pe de alta parte remarcam ca, spre deosebire de alte acte normative in materia protectiei consumatorilor, acesta nu enumera limitativ tipul de comisioane pe care creditorii au dreptul sa le perceapa", se mai arata in raspunsul primit la redactie.

 • Art. 2 "Criteriile de eligibilitate pentru finantatorii care acorda credite garantate pentru achizitionarea unei locuinte finalizate in cadrul programului sunt urmatoarele: [...]
 • b) costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din:
 • - rata dobanzii EURIBOR la 3 luni plus o marja de maximum 4,00 % pe an pentru creditele in euro si ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50 % pe an pentru creditele in lei; marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator".

 • Asadar, in dosarul analizat de instanta, BRD sustine ca a respectat cerintele legale specifice, costul total al creditului, compus din marja de dobanda si comisioane, incadrandu-se in limita stabilita in textul legii.

  Totodata, "BRD a respectat si obligatia stabilita prin art. 2 lit. c) a aceluiasi act normativ, si anume de a mentiona in mod distinct in contractul de credit nivelul dobanzii, valoarea si tipul comisioanelor aferente, in scopul unei corecte si transparente informari a beneficiarilor Programului".

 • c) finantatorii au obligatia prevederii exprese in contractele de credit a costurilor cu dobanda exprimata in raport cu EURIBOR/ROBOR la 3 luni si separat a costurilor cu comisioanele.

 • Mai mult, reprezentantii BRD amintesc ca perceperea comisionului de credit este permis si de o alta ordonanta (OUG nr 50/2010), care spune ca:

 • (1) Pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatie in cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor si, dupa caz, dobanda penalizatoare, alte costuri percepute de terti, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.
 • (3) Comisionul de administrare se percepe pentru monitorizarea/inregistrarea/efectuarea de operatiuni de catre creditor in scopul utilizarii/rambursarii creditului acordat consumatorului. In cazul in care acest comision se calculeaza ca procent, acesta va fi aplicat la soldul curent al creditului.

 • "Vom urmari cu interes motivarea instantei, fiind foarte important sa ne asiguram ca s-a tinut cont, in mod corect, de actele normative aplicabile creditelor Prima Casa si particularitatile referitoare la costurile aplicabile acestui tip de credite, in cazul carora exista conditii diferite si derogatorii de la prevederile legale generale din materia protectiei consumatorilor", au incheiat reprezentantii BRD, care nu au precizat daca vor face recurs sau nu.

  O clienta a castigat in instanta restituirea clauzelor abuzive

  O clienta a BRD a castigat primul proces privind comisioanele abuzive din contractele incheiate de aceasta institutie financiara. Reclamanta a fost reprezentata de catre avocatul Avram Codrut, se arata intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

  Prin aceasta sentinta, care a fost data duminica, "au fost constatate nule absolut clauzele privind comisionul de gestionare/administrare dintr-un contract incheiat in anul 2009", creditul fiind acordat in cadrul programului "Prima Casa".

  Banca este acum obligata sa returneze toate sumele incasate cu titlu de comision de gestionare/administrare, din momentul incheierii contractului, sume la care se adauga dobanda legala. De asemenea, s-a dispus incetarea incasarii acestor sume pe viitor.

  "Avand in vedere numarul mare de contracte incheiate de catre consumatori cu aceasta banca, precum si al celor din cadrul programului 'Prima Casa', hotararea pronuntata reprezinta un precedent extrem de important", se mai arata in comunicat.

  Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a decis ca BRD sa achite reclamantei suma de 2.841 de euro, reprezentand contravaloarea comisioanelor de gestionare/administrare a creditului, aferente perioadei 16.10.2009-04.04.2014.

  De asemenea, banca mai este obligata sa dea 2.500 de lei, pentru cheltuieli de judecata. BRD are drept de apel si poate ataca decizia in urmatoarele 30 de zile.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 7679 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  Nu exista comentarii postate de utilizatori.


  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor