Protest al angajatilor BRD: Munca pentru toti, bani doar pentru voi! Suntem colegi, nu sclavii vostri!

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 14:46
8582 citiri
Protest al angajatilor BRD: Munca pentru toti, bani doar pentru voi! Suntem colegi, nu sclavii vostri!
Foto: Arhiva Ziare.com

Protestul celor aproximativ 100 de salariati ai BRD, determinat de esecul negocierilor contractului colectiv de munca, organizat luni, s-a incheiat fara incidente.

Ei urmeaza sa picheteze sediul central al bancii si marti, tot intre orele 11:00 si 13:00.

"Din informatiile pe care le avem, domnul Loth (presedintele BRD, Phillipe Lhotte - n.red.) nu este acum in tara. Domnia sa a plecat. Era normal ca, in cazul in care dansul nu a putut fi astazi aici, sa delege macar pe cineva care sa stea de vorba cu noi, pentru ca protocolul in astfel de situatii prevede ca un reprezentant al conducerii vine sau cheama o delegatie a protestatarilor pentru discutii.

Dupa cum ati vazut, nu a venit nimeni sa ne bage in seama. Vom veni si maine aici, in acelasi interval orar", a declarat, luni, Cristian Mocanu, presedintele sindicatului Impact, operator servicii administrative in cadrul BRD.

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste incheierea noului contract colectiv de munca, negocierile au inceput din luna mai a acestui an, iar concilierea, care este o etapa prevazuta de lege, ulterioara negocierii, a avut loc in data de 26 octombrie.

Angajatii BRD ameninta cu greva: Vor mai multi bani, inclusiv pentru haine

"Din pacate au ramas nesolutionate sase revendicari ale noastre. Daca nu se va incheia un nou contract colectiv de munca si nu vor fi solutionate cele sase revendicari, va trebui sa ne gandim la celelalte forme de protest. Avem in vedere greva in toate formele ei, cea de avertisment, urmata de greva propriu-zisa", a mentionat Cristian Mocanu.

Protestatarii au fluierat din vuvuzele si au scandat lozinci precum: "Lhotte ne-a luat speranta si-a plecat in Franta", "Munca pentru toti, bani doar pentru voi", "Suntem colegi, nu sclavii vostri", "Voi aveti puterea, noi avem durerea", "Noi muncim pentru voi, voi va bateti joc de noi", "Negociati, nu ne persiflati", "Rusine, rusine, rusine sa va fie".

Ce cer angajatii

Sindicatul Impact al salariatilor BRD-Groupe Societe Generale a anuntat ca picheteaza sediul central al bancii din Bucuresti, luni si marti, in intervalul orar 11:00-13:00.

Sindicalistii BRD sustin ca, in urma concilierii din data de 26 octombrie 2015, realizata conform legii, au ramas nesolutionate unele revendicari ale salariatilor, printre care informarea si consultarea salariatilor in legatura cu proiectele de restructurare / reorganizare / optimizare, cu impact asupra locurilor de munca, precum si majorarea salariilor de baza cu 100 lei brut pentru toti salariatii cu minim trei ani vechime in BRD la data de 30 iunie 2015 (reprezentand cota parte din inflatia neacordata in perioada 2009-2014).

Printre revendicari, sindicalistii au mentionat si pastrarea primei de participare a salariatilor la profit, in conditiile in care patronatul a propus eliminarea acestui drept in schimbul suplimentarii primei de ziua bancii, suplimentare conditionata de atingerea unui obiectiv pe care acestia il considera nefezabil, respectiv pastrarea numarului de clienti activi.

Pe lista mai sunt trecute revendicari precum acordarea unei prime de 700 lei net pentru procurarea de tinute conform cerintelor bancii (regulament intern), tinuta business pe care o asimilam tinutei de lucru prevazute de legea 319/2006, dar si protectia liderilor cu inca un an de la terminarea mandatului, drept care a existat pana in prezent in contractul colectiv de munca, insa patronatul nu doreste perpetuarea lui.

Ameninta cu greva

Sindicatul Impact avertizeaza ca va declansa greva, conform prevederilor legii, daca si dupa pichetare patronatul BRD-Groupe Societe Generale va avea aceeasi atitudine inflexibila fata de revendicarile salariatilor.

"Ramanem preocupati de calitatea serviciilor asigurate clientilor, fara sa afectam interesele acestora, in conditiile asigurarii unui tratament decent al salariatilor din partea patronatului", se mentioneaza in comunicat.

Sindicatul Impact a fost infiintat in anul 2003 din dorinta salariatilor BRD-Groupe Societe Generale de a avea un reprezentant puternic in relatia cu patronatul francez al bancii. Sindicatul Impact este afiliat la Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB) care, la randul ei, este afiliata la CNS Cartel Alfa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
#protest angajati BRD, #angajati BRD cereri , #stiri BRD