Infrangere pentru Boris Johnson cand s-a dus cu acordul in Parlament. El spune ca nu va cere inca o amanare a Brexitului

Sambata, 19 Octombrie 2019, ora 18:12
25965 citiri
Infrangere pentru Boris Johnson cand s-a dus cu acordul in Parlament. El spune ca nu va cere inca o amanare a Brexitului
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Premierul britanic Boris Johnson a suferit, sambata, prima infrangere in Parlament, unde a supus votului acordul pe care el l-a negociat cu UE. In schimb, parlamentarii au ales sa voteze, cu 13 zile inainte de noul termen limita pentru Brexit, un amendament care amana votul pe acord.

Au fost 322 de voturi pentru amendament, in timp ce Johnson n-a reusit sa adune in jurul sau decat 306 voturi. Premierul nu s-a aratat insa descumpanit, ci a sustinut ca va reusi sa aiba o "majoritate covarsitoare". Oricum, a anuntat clar ca nu va cere la Bruxelles o amanare a Brexitului, iar acesta se va produce la 31 octombrie, cu sau fara un acord.

Vestile i-au pus in alerta pe liderii UE. Duminica dimineata, ambasadorii statelor UE27 au fost convocati de Donald Tusk pentru a analiza situatia, in timp ce Comisia Europeana i-a cerut urgent lui Johnson sa spuna ce pasi are de gand sa faca acum.

Boris Johnson ar vrea sa ceara luni un nou vot asupra acordului, fapt ce nemultumeste profund Opozitia. Nu este insa clar daca votul va fi sau nu organizat.

A fost pentru prima oara din 1982 cand Parlamentul britanic s-a reunit in sedinta intr-o sambata. Acum 37 de ani era vorba de inceputul Razboiul din Insulele Falkland.

Intre timp, zeci de mii de britanici au iesit pe strazi cerand un nou referendum: "Vrem sa ramanem in UE" - i-au transmis ei lui Johnson.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai importante informatii de la dezbaterea parlamentului britanic:

18:12 - Sedinta Camerei Comunelor a fost oficial inchisa, dupa discutii lungi legate de ce se va intampla de acum incolo. Boris Johnson ar vrea sa ceara luni un nou vot asupra acordului, fapt ce nemultumeste profund Opozitia. Nu este insa clar daca votul va fi sau nu organizat.

17:46 - Partidul Conservator anunta oficial ca Johnson nu va cere o amanare a Brexitului, ci le va spune liderilor UE sa nu mai acorde amanari si ca divortul va fi oficializat pe 31 octombrie "cu sau fara acord, astfel ca tara sa poata merge inainte".

17:33 - Si din partea Consiliului European a venit o reactie. Donald Tusk a anuntat, prin vocea unui purtator de cuvant, ca ambasadorii celor 27 de state UE se vor reuni duminica dimineata pentru a discuta situatia.

17:29 - Un purtator de cuvant al Comisiei Europene spune ca acum e timpul ca Guvernul Johnson sa anunte care e urmatorul pas.

"Comisia Europeana a luat cunostinta de votul din Camera Comunelor in ce priveste amendamentul Letwin, deci acordul nici n-a mai fost supus azi la vot. Asteptam ca Guvernul sa ne informeze cat mai repede care sunt urmatorii pasi", e declaratia purtatorului de cuvant.

17:17 - Vestea amanarii votului a fost primita cu aplauze si urale de zecile de mii de britanici adunati in fata Parlamentului.

17:11 - Liderul laburist Jeremy Corbyn spune ca Parlamentul a decis si Johnson trebuie sa se conformeze. Si scotienii si democrat-liberalii ii cer lui Johnson sa nu se mai considere deasupra legii si sa ceara UE o noua amanare a Brexitului.

17:00 - Boris Johnson le multumeste tuturor ca si-au facut timp in aceasta sambata sa vina in Parlament, dar isi exprima regretul ca au ratat sansa de a face ceva util in acest timp. El sustine in continuare ca cea mai buna optiune pentru Marea Britanie e sa iasa din UE la 31 octombrie. Johnson adauga ca votul de azi a fost strans, ceea ce ii da sperante ca saptamana viitoare poate avea "o majoritate covarsitoare".

16:44 - Amendamentul lui Letwin a trecut, Guvernul Johnson pierde. Au fost 322 de voturi pentru amendament, in timp ce Johnson n-a reusit sa adune decat 306 voturi.

16:33 - Amendamentul lui Letwin este supus la vot. Amintim ca el cerea amanarea votului referitor la acordul cu Uniunea Europeana pana cand Camera Comunelor va adopta legile necesare gestionarii perioadei de dupa Brexit.

16:23 - Conservatorii anunta rand pe rand ce fac la vot. Euroscepticul Bill Cash spune ca va vota acordul, el fiind pana acum in tabara incertilor. Liam Fox spune de asemenea ca va vota acordul pentru ca trebuie sa fie livrat Brexitul, chiar daca acordul este unul departe de a fi perfect. Fox a votat in trecut si acordul lui May, de toate cele 3 dati.

Si amendamentul amanarii votului castiga sustinere.

15:56 - Daca initial fiecare parlamentar avea 5 minute pentru a-si spune pozitia, acum timpul a fost redus la 3 minute.

15:52 - DUP va vota amendamentul amanarii votului pe acord: "Ne taiati accesul la tara de care apartinem", i-a strigat lui Johnson parlamentarul Sammy Wilson.

15:48 - Alte zeci de mii de protestatari anti-Brexit marsaluiesc la Londra.

15:51 - In fata Parlamentului au venit si cativa protestatari pro-Brexit. Ei au fost huiduiti cu putere de cei anti-Brexit, asa ca politia i-a indepartat, pentru a nu risca un conflict.

15:35 - Laburistii ii raspund lui May spunand ca acordul creeaza o granita periculoasa cu Irlanda si ca oricum referendumul a fost viciat, fapt de care si britanicii sunt convinsi. "Daca vreti sa stiti ce cred oamenii acum, intrebati-i!".

15:27 - A luat cuvantul Theresa May in Parlament si spune ca are o mare senzatie de deja-vu.

"Ma voi revolta impotriva tuturor celor care nu vor sa realizeze Brexitul votat de oameni. Daca nu votati acordul va faceti vinovati de cea mai mare escrocherie", a spus May.

Ea ii ataca pe scotieni, spunand ca au o obisnuinta de a nu respecta rezultatul referendumurilor.

15:11 - Nici scotienii nu sunt fericiti de acordul negociat de Johnson. Ian Blackford, de la SNP, spune ca Irlanda de Nord capata un avantaj competitiv in fata Scotiei.

"Acestui premier si Brexit fun-club-ului din Guvern nu le pasa de Scotia. Minciunile lor au adus tara in punctul in care au votat pentru Brexit", spune el, adaugand ca, indiferent daca acordul este votat sau nu azi, tot este nevoie de prelungire a termenului si in acea fereastra crede ca ar trebui sa fie inlaturat si "acest guvern putred".

14:50 - Zeci de mii de britanici marsaluiesc in timp ce in Parlament se dezbate noul acord. Ei cer un nou referendum. Primarul Londrei s-a alaturat protestului.

13:45 - Deputatul Oliver Letwin, exclus de curand din Partidul Conservator, a depus un amendament prin care votul referitor la acordul cu Uniunea Europeana sa fie amanat pana cand Camera Comunelor va adopta legile necesare gestionarii perioadei de dupa Brexit, informeaza Reuters. Amendamentul este sustinut de mai multe partide.

13:30 - Boris Johnson se adreseaza deputatilor.

"E timpul ca aceasta mareata Camera a Comunelor sa se reuneasca si sa-i uneasca pe oameni", spune Johnson, care sustine ca acordul este "singura cale de a merge inainte" si "cea mai buna solutie posibila" pentru "a insanatosi" tara.

Orice alta intarziere a Brexitului ar fi "lipsita de sens, costisitoare si ar submina profund increderea publica", a mai spus Johnson.

In final, el a spus care sunt optiunile astazi: "Votati acordul sau iesim din UE fara un acord".

********

Deja vu-ul britanic

Putem spune ca pare ca suntem in Ziua Cartitei, doar ca personajul principal a fost schimbat. Sa iesi din blocul comunitar nu este asa de usor precum ar fi crezut lumea - si mai ales britanicii - cand au votat la referendum. Implica acorduri comerciale, restrictii de trafic si reducerea sau regandirea unor drepturi cetatenesti.

Asadar, prima oara a durat 18 luni de negocieri intre Londra si Bruxelles ca un acord sa fie agreat si a fost prezentat Parlamentului britanic acum un an. A fost respins.

Ca si May, Johnson a anuntat victorios ca a reusit sa obtina "un acord grozav". Problema principala ramane granita nord-irlandeza. Cum va functiona frontiera dintre Marea Britanie si UE dupa Brexit?

Backstopul agreat in primul acord era garantia ca nu va exista posibilitatea reinstalarii unei granite intre Irlanda de Nord si Irlanda, cu puncte de control, politie si soldati, ca in trecutul marcat de violente in zona.

Insa asta insemna si ca Irlanda de Nord era tratata diferit fata de restul Regatului Unit.

A disparut backstopul irlandez

In Noul acord este mentionat ca intregul Regat ramane "aliniat" cu Uniunea Europeana. Concret, in timp ce inca va urma anumite norme europene, Irlanda de Nord va fi tehnic sub regulile vamale ale Marii Britanii, astfel ca vor aparea cateva puncte de control intre Marea Britanie si Irlanda de Nord.

Timp de patru ani din momentul in care intra in vigoare, politicienii nord irlandezi vor putea sa spuna daca mentin sau nu acordul. Si cam aici se opresc concesiile. Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord, care sprijina Guvernul Johnson, a anuntat de la inceput ca nu poate sustine acordul in forma actuala. Si voturile DUP sunt cruciale pentru trecerea acordului prin Parlament.

Impotriva sunt si laburistii, care numesc acordul lui Boris Johnson o "tradare nationala" si insista cu un nou referendum prin care poporul sa spuna ce parere are despre aceasta intelegere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Boris Johnson acord Brexit vot Parlament , #Boris Johnson