Guvernul britanic continua sa dea asigurari ca Brexit-ul va avea loc pe 31 octombrie

Duminica, 20 Octombrie 2019, ora 14:38
4557 citiri
Guvernul britanic continua sa dea asigurari ca Brexit-ul va avea loc pe 31 octombrie
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul britanic a dat duminica asigurari ca Brexit-ul va avea loc pe 31 octombrie, in ciuda faptului ca premierul Boris Johnson a fost obligat de Parlament sa trimita Uniunii Europene o scrisoare nesemnata prin care a solicitat o amanare.

"Vom iesi (din Uniunea Europeana - n. red.) pana la 31 octombrie. Avem mijloacele si capacitatea de a face asta", a declarat televiziunii Sky News ministrul Michael Gove, insarcinat cu pregatirile in vederea unui Brexit fara acord.

"Scrisoarea a fost trimisa, deoarece Parlamentul a cerut sa fie trimisa (...), insa Parlamentul nu poate schimba decizia premierului, Parlamentul nu poate schimba politica sau hotararea guvernului", a insistat el.

De fapt, Johnson i-a trimis presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, trei scrisori. Prima, o nota din partea ambasadorului britanic la UE, in care explica faptul ca guvernul nu face altceva decat sa respecte legea; a doua - o fotocopie nesemnata a textului pe care a fost obligat sa il scrie conform asa-numitei Legi Benn; si a treia - o scrisoare in care prim-ministrul declara ca nu doreste o amanare.

"Am aratat clar de cand am ajuns prim-ministru si am explicat clar din nou, astazi, Parlamentului punctul meu de vedere si pozitia guvernului, conform carora o noua amanare ar dauna interesului Regatului Unit si al partenerilor nostri din UE, precum si relatiilor dintre noi", arata ultima scrisoare.

Tusk a confirmat ca a primit mesajul lui Johnson si a scris in reteaua Twitter ca urmeaza sa se consulte cu liderii Uniunii Europene privind reactia la semnalele de la Londra.

Parlamentul de la Londra a votat sambata pentru amanarea pana luni a dezbaterii privind acordul pentru Brexit obtinut de premier.

Duminica, ministrul de Externe Dominic Raab s-a declarat increzator ca guvernul dispune de suficiente voturi in Camera Comunelor pentru aprobarea acordului. El a declarat televiziunii BBC ca este increzator privind realizarea Brexit-ului pe 31 si a apreciat ca multor europeni nu le-ar convenit deloc o noua amanare.

Totodata, ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit duminica pentru a discuta cererea de amanare a datei pentru Brexit dupa 31 octombrie, dar nu au clarificat imediat cum va reactiona Bruxellesul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Marea Britanie Brexit, #Brexit 31 octombrie , #Boris Johnson