Boris Johnson si seful Comisiei Europene au ajuns la un nou acord pe Brexit. Opozitia de la Londra deja vrea sa-l respinga

Joi, 17 Octombrie 2019, ora 12:46
14041 citiri
Boris Johnson si seful Comisiei Europene au ajuns la un nou acord pe Brexit. Opozitia de la Londra deja vrea sa-l respinga
Foto: Arhiva Hepta.ro

Marea Britanie si Uniunea Europeana au agreat un nou acord pentru Brexit, a anuntat joi presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, dupa o intalnire cu Boris Johnson la Bruxelles, inaintea sesiunii Consiliului European de toamna.

"Unde e vointa, e si acord. Avem unul! Este un acord corect si echilibrat intre UE si Marea Britanie si este dovada dedicarii noastre de a gasi solutii. Recomand Consiliului European sa il sustina", a scris Juncker pe Twitter, atasand si scrisoarea pe care i-a trimis-o in acest sens lui Donald Tusk.

Negociatorul sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a anuntat ca acordul a fost publicat pe siteul Comisiei si ca e rodul unei munci intense si sustinute. "Rabdarea e o virtute", a spus cel insarcinat in ultimii ani cu negocierea Brexitului.

Acordul are 64 de pagini si poate fi citit AICI

Acordul cu UE, floare la ureche. Problema e ratificarea la Londra

Asta nu inseamna insa ca gata, avem un final fericit, pentru ca orice acord a agreat Johnson cu Juncker si chiar daca va fi ratificat si de Consiliu el trebuie sa fie adoptat de parlamentul britanic si acolo Johnson nu are majoritate, ba tocmai a si pierdut un aliat.

Miercuri pana tarziu in noapte la Londra s-au purtat discutii cu usile inchise pe tema acordului. Joi dimineata, cand era in drum spre Bruxelles, Johnson a primit insa o lovitura.

Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord, care sprijina Guvernul Johnson, a anuntat ca nu poate sustine acordul pentru Brexit, asa cum este el in forma actuala, cu care premierul s-a dus in fata Consiliului, potrivit BBC.

Reprezentantii DUP arata ca sunt 3 mari capitole care pentru ei prezinta probleme - vamile, TVA-ul si un acord unanim la nivel politic in Irlanda de Nord in ce priveste problematicul back-stop.

"Asa cum stau lucrurile, nu putem sustine ceea ce se sugereaza. Vom continua sa lucram cu Guvernul pentru a incerca sa ajungem la un acord sensibil, care sa fie potrivit pentru Irlanda de Nord si care sa protejeze integritatea economica si constitutionala a Regatului Unit", arata DUP intr-un comunicat.

Mai mult, dupa anuntul de la Bruxelles, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, cea mai mare formatiune politica de opozitie din Marea Britanie, a criticat noul acord si a spus ca trebuie respins, solutia sa fiind un nou referendum.

"Acest acord e o tradare, nu va uni tara si trebuie respins. Cea mai buna cale de a finaliza Brexitul este de a da oamenilor sansa sa voteze", a spus Corbyn.

Nici Nigel Farage, liderul partidului Brexit, nu va vota pentru acord.

"Daca acceptam asta, vor urma ani de negocieri pentru un acord de liber schimb pe care deja stim ca nu-l vom obtine daca nu ramanem in continuare in liniile trasate de Uniunea Europeana.

Asta inseamna ca nu ne vom putea face legile noastre in tara noastra si ne restrictioneaza legislatia in domenii ca politica externa, armata...e o lista lunga cat bratul. Sincer cred ca ar trebui sa fie respins. Cea mai buna iesire este una fara acord", a mai spus Farage, care a precizat ca vrea mai degraba o prelungire a Brexitului si alegeri anticipate decat un astfel de tratat cu UE.

"Fiecare minut conteaza"

Johnson s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, imediat ce a ajuns la Bruxelles.

Intalnirea a fost anuntata pe Twitter de purtatorul de cuvant al Comisiei Juncker, Mina Andreeva, care a subliniat ca "fiecare ora si fiecare minut conteaza inaintea Consiliului European. Noi vrem un acord".

In ce-i priveste pe liderii europeni, ei considera ca pana acum au dat dovada de o rabdare incredibila fata de Londra, asa ca rezultatul din Consiliu va depinde si de atitudinea si lucrurile concrete pe care le pune pe masa Boris Johnson.

Miercuri, ministrul pentru Brexit Stephen Barclay a anuntat ca Johnson va cere UE amanarea Brexit-ului daca nu reuseste sa obtina un acord la acest Consiliu. Joi Michel Barnier s-a aratat increzator ca Parlamentul britanic va ratifica acordul pana pe 31 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Boris Johnson Consiliu European acord Brexit , #Boris Johnson