''Planul B'' pentru Brexit al premierului May: Ce va urma in Parlamentul de la Londra

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 19:23
5771 citiri
''Planul B'' pentru Brexit al premierului May: Ce va urma in Parlamentul de la Londra
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul britanic se afla intr-un impas dupa ce a respins marti acordul privind Brexitul convenit impreuna cu Bruxellesul de catre premierul conservator Theresa May.

Aceasta din urma a anuntat ca se va intalni cu liderii tuturor partidelor parlamentare pentru a incerca gasirea unui acord care sa poata primi sustinerea Camerei Comunelor, dar care de asemenea sa poata fi negociat cu Bruxellesul, relateaza joi agentia Reuters intr-o prezentare a etapelor ce vor urma in acest dosar.

21 ianuarie: Theresa May propune pasii urmatori

Sefa executivului de la Londra va veni luni in fata Parlamentului cu o declaratie si cu o motiune despre pasii urmatori pe care-i propune in dosarul Brexitului. Insa Parlamentul nu va dezbate motiunea in acest stadiu.

21-29 ianuarie: Parlamentarii britanici propun alternative

Dupa ce premierul May va prezenta motiunea, parlamentarii vor putea propune amendamente la aceasta, respectiv alternative pentru prevederile acordului.

Toate acestea se vor intampla in contextul in care legislativul britanic este puternic fragmentat in chestiunea Brexitului, in randul deputatilor existand sustinatori pentru o paleta larga de variante, de la iesirea din UE la 29 martie fara niciun acord si pana la anularea Brexitului sau convocarea unui nou referendum ori ramanerea intr-o uniune vamala cu UE.

Un amendament pe care probabil il va formula parlamentarul conservator Nick Boles ar merge chiar mai departe de simpla propunere a unei alternative in abordarea Brexitului.

El doreste sa ceara pur si simplu ca Parlamentul de la Londra sa preia controlul asupra procesului Brexitului, schimband regulile parlamentare astfel incat sa li se permita asa-numitilor "backbenchers" (parlamentari ce nu au o pozitie oficiala in guvern sau in partidele de opozitie) sa propuna acte normative.

In plus, amendamentul pe care Nick Boles ar urma sa-l propuna i-ar da premierului May termen pana la inceputul lunii martie sa incheie un acord revizuit cu UE si care sa poata fi sprijinit la Londra de o majoritate parlamentara.

Daca sefa guvernului ar esua in acest demers, atunci ea ar trebui, conform aceluiasi posibil amendament evocat, sa ceara o extindere a datei efective a Brexitului stabilite in baza articolului 50 din Tratatul UE, astfel incat pe 29 martie Regatul Unit sa nu iasa din UE fara niciun acord.

29 ianuarie: Parlamentul dezbate pasii urmatori

Camera Comunelor va dedica toata aceasta zi dezbaterii pasilor propusi de Theresa May si a alternativelor avansate de catre deputati.

Nu se va organiza atunci un vot asupra unui acord revizuit privind Brexitul, insa voturile asupra alternativelor propuse de membrii Parlamentului vor arata daca exista vreo cale de a se obtine o majoritate in Camera Comunelor pentru un asemenea acord revizuit.

Theresa May nu va fi obligata sa puna in practica alternativele sprijinite de Parlament, insa ea se va afla sub o puternica presiune politica de a proceda astfel.

Daca legislativul de la Londra voteaza favorabil o anumita optiune, atunci premierul May se va putea intoarce la Bruxelles pentru a incerca sa obtina o revizuire a acordului. Insa, chiar daca europenii ar accepta asa ceva, in final Parlamentul britanic tot va trebui sa se pronunte prin vot asupra acordului in ansamblu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Marea Britanie Brexit, #Theresa May Brexit , #Bruxelles