Summit crucial la Bruxelles: David Cameron, fata in fata cu liderii UE dupa votul pentru Brexit

Marti, 28 Iunie 2016, ora 08:44
4113 citiri
Summit crucial la Bruxelles: David Cameron, fata in fata cu liderii UE dupa votul pentru Brexit
Foto: Arhiva Hepta.ro

Premierul David Cameron se va intalni cu liderii europeni in cadrul primei zile a summit-ului UE, dupa ce britanicii au votat in favoarea iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Acesta va fi primul summit la care reprezentantii britanici nu vor participa la discutii. David Cameron va participa doar la o cina de lucru cu liderii europeni, dupa o intalnire cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Insa premierul britanic demisionar nu va fi prezent si la discutiile liderilor celor 27 de state membre, cu privire la gestionarea crizei generate de iesirea Marii Britanii din UE. Cameron are doar responsabilitatea de a-i informa pe omologii europeni cu privire la rezultatele referendumului, dupa care se va intoarce la Londra, scrie BBC.

Intre timp, Angela Merkel, Matteo Renzi si Francois Hollande au confirmat ca nu vor exista discutii formale sau informale cu privire la iesirea Marii Britanii din UE, inainte ca prim-ministrul britanic sa declanseze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

Cameron a precizat ca succesorul sau va avea responsabilitatea de a invoca articolul 50 pentru declansarea procedurii de iesire a Marii Britanii din UE, care poate sa dureze pana la doi ani.

Marea Britanie isi va negocia termenii divortului intr-o perioada limitata, asta daca celalalte state membre nu aleg sa prelungeasca procesul.

Merkel a sustinut ca Executivul britanic trebuie sa aiba timpul necesar pentru a se pregati, insa liderii europeni insista ca procedura nu poate fi amanata, intrucat atitudinile antieuropene ar putea sa fie contagioase pentru alte state membre.

Romania va fi reprezentata la summit de presedintele Klaus Iohannis. Seful statului va transmite un "mesaj clar privind necesitatea unitatii si solidaritatii Uniunii Europene, precum si convingerea ca numai printr-o actiune comuna si in spiritul valorilor europene, Uniunea va putea depasi si raspunde cel mai bine provocarilor actuale".

Citeste mai multe despre reactiile la iesirea Marii Britanii din UE si consecintele acestei decizii

Citește și:
Raed Arafat anunță ce se întâmplă cu școlile în contextul ninsorilor abundente din ultimele zile
Raed Arafat anunță ce se întâmplă cu școlile în contextul ninsorilor abundente din ultimele zile
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat duminică, 5 februarie, că până în acest moment nu au fost făcute solicitări pentru închiderea școlilor din...
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 5 februarie, că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ruseşti pentru că toţi marii importatori de pe...