600 de milioane de lire sterline pe saptamana - atat costa economia britanica telenovela Brexit

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 16:37
5982 citiri
600 de milioane de lire sterline pe saptamana - atat costa economia britanica telenovela Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Incertitudinile legate de iesirea haotica a Regatului Unit din Uniunea Europeana (UE) au costat economia britanica 600 de milioane de lire sterline (700 de milioane de euro) pe saptamana de la referendumul din iunie 2016, estimeaza Goldman Sachs intr-un studiu.

Banca americana de afaceri conchide ca Brexit-ul a costat a cincea economie mondiala aproximativ 2,5 puncte procentuale din produsul sau intern brut (PIB) la sfarsitul anului, fata de tendinta pe care o avea PIB-ul inainte de votul in favoarea iesirii din UE.

"Conducatorii politici ai Regatului Unit intarzie in continuare sa concretizeze acest vot", considera economistii de la Goldman Sachs, relateaza Reuters.

"Incertitudinea care decurge din acest lucru asupra viitoarelor relatii politice si economice cu UE a avut un cost real asupra economiei Regatului Unit, care s-a repercutat asupra altor economii", se arata in acest raport, publicat luni.

In 2016, unul dintre sloganurile cele mai eficiente ale sustinatorilor Brexi spunea ca Regatul Unit plateste 350 de milioane de lire sterline pe saptamana UE si indemna la recuperarea acestei sume in vederea investirii ei in sistemul national de sanatate NHS.

Aceasta estimare nu tinea insa cont de "rabatul" obtinut de Londra la contributia sa si nici de ajutoarele europene primite de economia si intreprinderile britanice.

Goldman Sachs estimeaza ca, in cazul unei iesiri din UE fara acord ("no deal"), exista o probabilitate de 15% ca PIB-ul britanic sa scada cu 5,5% si ca un "soc al increderii" sa conduca la pierderea a 17% din valoarea lirei sterline.

Celelalte tari europene ar fi si ele expuse repercusiunilor unui asemenea scenariu, adauga economistii bancii, care evoca un risc privind deprecierea cu 1% din PIB-ul acestora.

Invers, in cazul unui acord de tranzitie, efectul pozitiv total asupra PIB-ului britanic ar putea atinge 1,75%, iar lire sterlina s-ar putea aprecia cu 6%, potrivit Goldman Sachs.

Vezi si Brexit: Confruntat cu un blocaj, guvernul britanic se intruneste intr-o sedinta maraton

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...