Brexit: Mahmureala de la ora ceaiului - De ce iesirea Marii Britanii din UE nu va fi floare la ureche

Luni, 29 Februarie 2016, ora 13:00
4159 citiri
Brexit: Mahmureala de la ora ceaiului - De ce iesirea Marii Britanii din UE nu va fi floare la ureche
Foto: Arhiva Ziare.com

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu va fi deloc un proces facil, avertizeaza specialistii.

Daca votul in cadrul referendumului ce are loc pe 23 iunie va fi in favoarea Brexit-ului, sa nu se astepte nimeni ca tara va scapa imediat din "catusele" UE, arata Bloomberg.

Ba mai mult, e posibil ca sa nu scape de reglementarile blocului comunitar asa cum isi doreste.

"Fortele anti-UE din Marea Britanie se vor bucura daca referendumul va iesi in favoarea lor, insa fericirea va dura doar pana ziua urmatoarea, pe 24 iunie, la ora ceaiului", a spus Andrew Duff, un politican democrat-liberal englez, care a lucrat 15 ani in Parlamentul European si a pus umarul la realizarea ultimelor tratate UE.

"Dupa aceea, vor vedea cat de complex e procesul iesirii din blocul comunitar si cat de mari vor fi costurile", a punctat acesta.

Cel mai probabil, Brexit-ul se va finaliza in doi ani. Iar un prim efect va fi faptul ca mandatul european de arestare nu se va mai aplica in aceasta tara. Ceea ce inseamna ca infractorii care vor reusi sa plece din tara nu vor mai putea fi prinsi prea usor.

Marea Britanie, cu un pas afara din UE: Pur si simplu nu mai acceptam deciziile CEDO

Piata unica

Daca va iesi din UE, Marea Britanie va pierde acces la piata unica a UE, care permite liberul-schimb al bunurilor, serviciilor, investitiilor si libera circulatie in toate statele membre, rivalizand ca dimensiune si importanta cu SUA. Insa toate aceste avantaje vin "la pachet" cu acceptare regulamentelor blocului comunitar.

Insa unii politicieni britanici sustin ca nu va veni Apocalipsa odata cu Brexit-ul.

"Comertul cu UE va continua fara indoiala. Exista multe povesti de groaza care circula in acest moment. Cumva, lumea se va schimba in asa fel incat afacerile vor fi distruse, iar somajul va creste simtitor. Adevarul este ca noi cumparam mai mult din UE decat vindem. Daca cineva ar trebui sa fie ingrijorat de Brexit, atunci ar trebui sa fie tari precum Germania, Spania sau Italia", a sustinut Chris Grayling, ministrul Justitiei.

Regulamente si directive

Regulamentele si directivele europene sunt aplicate si votate de fiecare stat membru, astfel ca odata cu iesirea din UE, Marea Britanie va fi nevoite sa isi rescrie legislatia pentru a pune la loc piesele de puzzle.

"Iar pentru asta ai nevoie de o armata de avocati. Nu e un lucru imposibil, insa intrebarea este cat va costa acest lucru, cati bani vor fi alocati de la bugetul de stat si ce nivel de incertitudine se va inregistra in urma Brexit-ului", a spus Adam Lazowski, profesor de Drept la University of Westminster din Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#efecte iesire Marea Britanie UE, #iesire Marea Britanie UE, #efecte Brexit, #Brexit dezavantaje , #economie