Companiile auto, in "purgatoriu" dupa votul pro-Brexit: Le vom putea atrage in Romania?

Luni, 04 Iulie 2016, ora 07:43
6174 citiri
Companiile auto, in "purgatoriu" dupa votul pro-Brexit: Le vom putea atrage in Romania?
Foto: Pixabay

Companiile auto mizeaza pe faptul ca Marea Britanie va reusi sa negocieze un acord comercial in avantajul lor, pentru ca afacerile din aceasta tara sa nu fie perturbate prea mult de iesirea din Uniunea Europeana.

Insa daca acest scenariu nu se va adeveri, vom putea sa-i atragem in Romania pe producatorii de masini?

Constructorii de autoturisme se afla in "purgatoriu" dupa votul pro-Brexit dat de britanici la referendum, arata AutoExpress.

Iesirea din UE nu are loc imediat. Cel mai devreme ar putea fi in 2018. Mai intai, Londra trebuie sa invoce articolul 50 din Tratatul din Lisabona, iar premierul David Cameron, care a spus ca ramane in functie pana in toamna, nu vrea sa faca acest lucru. Dupa aceea, UK are o perioada de cel putin 2 ani pentru a negocia noi intelegeri cu Uniunea.

Viitorul companiilor auto in Marea Britanie e momentan incert si exista temeri ca vor incasa o lovitura zdravana daca nu se negociaza un acord comercial cu restul statelor membre UE care sa le favorizeze. Si au motive sa se ingrijoreze: previziunile arata ca, daca tara va intra in recesiune din cauza Brexit, atunci vanzarile de autoturisme noi se vor prabusi cu 20%.

Producatori auto ca Nissan, BMW, Jaguar, Land Rover si Toyota, care au fabrici in UK, au sustinut campania "IN", iar acum nu au ce sa faca decat sa astepte rezultatul viitoarelor negocieri intre Londra si restul UE in ceea ce priveste comertul.

Ingrijorarile producatorilor auto

Toyota, care a fabricat 190.000 de masini in uzina din Derbyshire anul trecut, le-a transmis angajatilor urmatoarele: "Daca Marea Britanie iese din UE, e putin probabil ca tara sa pastreze acordurile actuale". De asemenea, compania japoneza se tema ce taxele vor creste cu 10% ca urmare a Brexit.

La randul sau, Torsten Muller-Otvos, director executiv la Rolls-Royce Motors Cars, a aratat cat de importanta e Marea Britanie pentru afacerile grupului.

"Pentru BMW, mai mult de jumatate din masinile MINI construite aici si aproape toate motoarele si alte componente sunt exportate in UE.

Impunerea unor tarife vamale ar insemna costuri mai mari, care vor duce la scumpirea produselor noastre, iar noi nu putem fi siguri ca UE va permite Marii Britanii sa faca comert in aceleasi conditii ca pana acum. De asemenea, un alt efect negativ ar fi asupra angajatilor nostri, caci avem barbati si femei din multe state UE", a spus acesta.

Avertismente similare au fost facute si de Vauxhall, Nissan si Honda, care au unitati de productie in Marea Britanie.

Marea problema a industriei auto din UK

In aceste conditii, l-am intrebat pe Romulus Oprica, Senior Researcher & Managing Partner la firma BrandBerry, cum ar putea fi afectata industria auto din Marea Britanie de iesirea din UE.

"Marea Britanie va ramane o piata atractiva, datorita marimii ei. Iesirea ei din UE, daca se va finaliza, va afecta procedurile de import-export, dar nu si volumul; cel putin nu semnificativ. Piata, prin mecanismul ei de cerere-oferta, se regleaza singura", a explicat acesta pentru Ziare.com.

Marea Britanie a urcat, in primul trimestru din 2016, pe locul 4 in lume in ceea ce priveste inmatricularea de masini noi, dupa o crestere de 4,5% fata de aceeasi perioada din 2015, astfel ca a ajuns la 869.500 de unitati. In fata sa se afla doar Japonia, SUA si China, arata datele prezentate de Focus2Move.com.

Totusi, Romulus Oprica a sesizat o problema majora in contextul Brexit, care a fost subliniata si de Torsten Muller-Otvos: resursa umana.

"Aceasta, spre deosebire de bunuri, va fi cu adevarat afectata de libertatea de miscare. Daca industria auto din UK va fi afectata, acest lucru se va resimti mai ales pe termen mediu si lung, din prisma mobilitatii profesionistilor din industria auto-motive", ne-a explicat Romulus Oprica.

Vom putea atrage companiile auto in Romania?

Daca iesirea Marii Britanii va afecta grav forta de munca si profitul companiilor auto, atunci e posibil ca acestea sa-si mute unele afaceri intr-un alt stat.

Cum poate deveni Romania atractiva pentru acestea?

Singura sansa ca tara noastra sa obtina mai multe investitii straine este ca infrastructura de transport sa devina competitiva cu cea a vecinilor, sa se reduca birocratia, iar mediul economic sa fie predictibil din punct de vedere legislativ, crede specialistul.

De curand, premierul Dacian Ciolos si-a exprimat dorinta ca Romania sa fie atractiva pentru companiile auto nu numai in ceea ce priveste fabricarea de produse, ci si la nivel de dezvoltare si inovare tehnologica.

Cu aceasta ocazie, el a prezentat si o facilitate fiscala pentru muncitorii din acest domeniu, prin aprobarea unei scutiri de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii, ce se va aplica din august 2016.

"Vrem sa continuam sa crestem competitivitatea sectorului auto. Cresterea economica actuala a Romaniei, cu care, sigur, ne mandrim, nu va avea un impact pozitiv asupra oamenilor decat in masura in care vom continua sa crestem, in paralel, si competitivitatea", a spus Dacian Ciolos, la finalul unei vizite la sediul Dacia din Mioveni.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Brexit companii auto, #Brexit producatori auto, #Brexit auto, #masini Brexit , #economie