In caz de Brexit fara acord, lira sterlina va ajunge la cel mai mic nivel din ultimii 34 de ani

Luni, 05 August 2019, ora 10:17
10718 citiri
In caz de Brexit fara acord, lira sterlina va ajunge la cel mai mic nivel din ultimii 34 de ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Lira sterlina va scadea la cel mai redus nivel din ultimii 34 de ani, daca Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana fara un acord, perspectiva care pare mult mai probabila acum, decat in urma cu sase luni, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg in randul analistilor.

In prezent, exista o probabilitate de 30% ca Marea Britanie sa se retraga din UE in octombrie fara un acord, conform unui sondaj realizat in randul a 13 banci. Probabilitatea actuala este de trei ori mai ridicata comparativ cu un sondaj efectuat in februarie.

Un astfel de deznodamant ar provoca deprecierea lirei sterline cu peste 9%, la 1,10 dolari pe unitate, cel mai scazut nivel din ultimii 34 de ani, potrivit mediei estimarilor analistilor.

Cel mai recent sondaj mai arata ca, la mai putin de trei luni pana la Brexit, posibilitatile raman deschise. Analistii considera ca exista probabilitati egale pentru iesirea din UE fara acord, o noua amanare a datei si organizarea de alegeri generale inainte de 31 octombrie. Incheierea unui acord pana la termenul limita este considerata ca fiind cel mai improbabil rezultate, cu o sansa de 15%.

"Se pare ca piata anticipeaza un risc in continua crestere pentru un Brexit fara acord", a afirmat Luke Hickmore, manager de fonduri la Aberdeen Standard Investments, adaugand ca exista riscul anticiparii tot mai mari a unei crize valutare.

Hickmore a spus ca lucra in timpul asa-zisei Black Wednesday din 1992 si ca nu vrea sa mai vada o astfel de situatie.

Lira sterlina a scazut cu aproape 10% in saptamana acelei Black Wednesday din septembrie 1992, cand Marea Britanie a fost nevoita sa se retraga din Mecanismul European al Ratelor de Schimb.

Lira a scazut cu aproape 7% de cand Marea Britanie a amanat primul termen al Brexit-ului, de la sfarsitul lunii martie, atingand vineri 1,2140 dolari pe unitate, investitorii anticipand o probabilitate mai mare pentru un Brexit dezordonat dupa alegerea ca premier a lui Boris Johnson.

Deprecierea lirei sterline la 1,10 dolari pe unitate, intr-un scenariu fara acord, ar marca o revenire la un nivel atins ultima oara in timpul aprecierii dolarului, in 1985.

Daca lira va cobori atat de mult, atentia se va indrepta catre modul in care Banca Angliei va sustine moneda, dar banca centrala a apreciat joi ca este "extrem de improbabil" sa intervina. Guvernatorul Mark Carney a spus ca o schimbare a valorii lirei "face parte din functia de absorbtie a socului".

Johnson a dat un ultimatum UE, in aceasta saptamana, spunand ca nu se va intalni cu liderii europeni pentru a discuta daca acestia nu isi vor schimba pozitia. Desi nu exista un sprijin majoritar in Parlament pentru un Brexit fara acord, iar parlamentarii au spus ca vor incerca sa il blocheze pe Johnson in urmarirea unui astfel de rezultat, analistii considera ca exista riscul ca acest lucru sa se intample din greseala.

O alta situatie care ii ingrijoreaza pe analisti este posibilitatea ca Johnson sa organizeze alegeri generale. Lira ar putea scadea la 1,19 dolari pe unitate in acest scenariu, sondajele recente sugerand ca rezultatul unui vot ar putea sa nu genereze o majoritate pentru conservatori, potrivit analistului John Curtice.

In schimb, daca va putea fi evitat un Brexit dur, o amanare a acestuia sau realizarea unui acord sunt cele mai bune rezultate pentru lira. In cazul amanarii Brexit, lira s-ar aprecia la 1,26 dolari pe unitate, iar in cazul unui acord la 1,33 dolari pe unitate.

Vezi si Opozitia britanica e optimista ca-l va opri pe Boris Johnson sa faca un Brexit fara acord

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Brexit lira sterlina efecte , #economie