Unda de soc provocata de Brexit ajunge pana-n China: Repercusiunile vor fi resimtite intre 5 si 10 ani

Luni, 27 Iunie 2016, ora 10:25
5373 citiri
Unda de soc provocata de Brexit ajunge pana-n China: Repercusiunile vor fi resimtite intre 5 si 10 ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Unda de soc provocata de Brexit va fi resimtita pana in Asia, iar liderii din China, Japonia si Coreea de Sud se tem de consecintele iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Ministrul de Finante chinez, Lou Jiwei, a transmis ca efectele separarii Regatului Unit de UE vor depasi granitele Batranului Continent, transmite BBC.

Avertismente similare au fost transmise si de presedintele din Coreea de Sud, Park Geun-hye, dar si de premierul japonez, Shinzo Abe.

Afla de ce Brexit e un bumerang pentru Marea Britanie si un precedent periculos pentru UE

Ce spun liderii asiatici

Exista temeri ca incertitudinea creata de votul pentru Brexit va afecta pietele financiare pe termen lung. Lou Jiwei a avertizat ca iesirea Marii Britanii din UE "va arunca o umbra asupra economiei globale" si ca repercusiunile vor fi resimtite pe termen lung, intre 5 si 10 ani.

Totusi, el a aratat ca reactia de vineri a burselor a fost putin exagerata, asa ca investitorii trebuie sa se calmeze si sa priveasca obiectiv situatia.

La randul sau, Huang Yiping, care face parte din conducerea bancii centrale din China, a spus ca va avea loc fenomenul invers al globalizarii, iar acest lucru va avea un impact negativ in toata lumea.

Liderii acestei tari au de ce sa se ingrijoreze in privinta Brexit, caci anul trecut investitiile chineze in Marea Britanie au totalizat 3,3 miliarde de dolari.

In India, in schimb, parerile sunt impartite.

Anand Mahindra, care conduce grupul auto Mahindra, cu operatiuni in UK, a mentionat ca lumea s-a comportat ca si cand ar fi fost lovita de un tsunami, ceea ce e o exagerare. "Impresia mea e ca vom vedea o recuperare cat de curand pe pietele financiare", a punctat acesta.

Ba mai mult, Mahindra sustine ca decizia Marii Britanii de a parasi UE ar putea fi in avantajul firmei pe care o conduce. "Ultima data cand am vorbit cu guvernantii de la Londra despre reducerea taxelor si impozitelor pentru masinile electrice, ei mi-au raspuns ca se lovesc de legile UE, care ii impiedica sa faca asta", a explicat omul de afaceri indian.

Insa conationalul sau, Adi Godrej, care conduce Godrej Group, ce vinde produse de infrumusetare, a avut o opinie contrara.

El s-a declarat surprins de decizia UK de a parasi blocul comunitar si considera ca va avea consecinte economice importante, mai ales pentru firmele indiene care au folosit Marea Britanie ca poarta de intrare spre UE.

"E ceva destul de grav, pentru ca inseamna ca trebuie sa-si mute operatiunile in alta parte", arata omul de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#brexit economie asia, #Brexit efecte economie , #economie