Votul pentru Brexit a trezit forte periculoase pentru economia globala

Sambata, 25 Iunie 2016, ora 08:14
10092 citiri
Votul pentru Brexit a trezit forte periculoase pentru economia globala
Foto: Arhiva Ziare.com

Una dintre stelele stralucitoare ale economiei mondiale tocmai a apus, odata cu votul pentru Brexit.

A durat ceva vreme pana cand Marea Britanie si-a revenit dupa criza financiara. Insa, intr-un final, a reusit sa o faca, astfel ca a avut parte de o crestere economica de peste 2%, atat in 2014, cat si in 2015.

Mai mult, centrul financiar City of London a reusit sa ajunga la acelasi numar de joburi pe care le avea in perioada de dinainte de 2008, iar exporturile au ajuns anul trecut la un nivel record. Toate lucrurile pareau sa se aseze, aminteste Canadian Business.

Insa aceste lucruri pot fi date uitarii acum, avand in vedere ca britanicii au optat pentru Brexit. E posibil ca iesirea din UE sa permita parlamentarilor sa impune conditii mai stricte pentru imigranti, insa consecintele economice vor fi numeroase, potrivit multor specialisti.

In primul rand, divortul de Uniunea Europeana nu va avea loc imediat, avand in vedere ca e nevoie sa se poarte o multime de tratative pe diverse planuri.

"Vom intra intr-o noua era a vulnerabilitatii pana cand aceste negocieri dificile vor ajunge la final", a avertizat Panicos Demetriades, profesor la University of Leicester.

Chiar daca tratatele europene mentioneaza o perioada de minimum 2 ani pentru o tara care vrea sa paraseasca UE, e posibil ca "purgatoriul" sa dureze un deceniu. Motivul? Va dura foarte mult pana cand toate tratatele vor fi regandite si tot cadrul legal va fi rearanjat.

Vineri, bursele din toata lumea au deschis pe rosu, dupa votul pentru Brexit. Iar pietele financiare vor suferi corectii si in zilele urmatoare. In plus, sentimentul de incertitudine va plana mult timp de-acum incolo deasupra Londrei, astfel ca increderea in mediul de afaceri britanic va fi zdruncinata, iar investitorii vor fugi cu banii in piete mai sigure.

Deja banci precum JP Morgan Chase si Citibank au anuntat ca mii de locuri de munca sunt in pericol. Pe de alta parte, companiile britanice care exporta in UE vor fi nevoite sa-si renegocieze contractele cu partenerii lor, deoarece conditiile pentru comert se vor schimba.

Votul dat de britanici va afecta cresterea economica a acestei tari cel putin pe termen scurt. Fondul Monetar International estima ca Marea Britanie se indreapta catre un avans al produsului intern brut de 2,2% in 2017, insa Brexit ajusteaza aceasta cifra la 1,4% daca totul merge conform planului, dar ar putea ajunge la 0,8% in cazul celui mai negru scenariu.

Dar nu doar Marea Britanie va fi afectata.

"Ca urmare a Brexit, UE va fi mai saraca, mai mica, va avea o influenta mai redusa si e posibil sa devina mai instabila", a explicat Fergus McCormick, analist la agentia de rating DBRS cu sediul in Toronto, Canada.

Ar trebui sa ne ingrijoram din cauza Brexit?

E posibil ca votul pentru Brexit sa fie doar o furtuna intr-un pahar cu apa. Cel putin asa considera Benjamin Tal, economist la CIBC World Markets, care arata ca UE si Marea Britanie vor renegocia acordul comercial, iar apele se vor linisti relativ repede. Pe ideea sa facem o schimbare, dar totul sa ramana la fel.

Pe de alta parte, omul de afaceri George Soros a estimat ca lira sterlina se va deprecia cu 20 la suta. Daca scenariul se va adeveri, atunci viata in Regatul Unit se va scumpi semnificativ.

Marea Britanie importa mai mult decat exporta, astfel ca s-ar putea sa aiba probleme in a se aproviziona cu bunurile de zi cu zi. O moneda mai slaba va creste preturile pentru aceste produse.

De ce a fost un soc pe burse?

Pietele financiare sunt fragile. Economistii de la Bank of America arata ca socuri de tipul Brexit provoaca o volatilitate mai mare decat in alte vremuri pentru ca bancile si alte institutii financiare sunt mai reticente in a face tranzactii cu active riscante.

Iar daca bancherii sunt speriati, atunci vor cere dobazi mai mari. Asa ca vor creste costurile de imprumut din strainatate. Insa daca situatia va fi dusa la extrem, atunci vom avea parte de o noua criza financiara.

Tota lumea va simti efectele socului

Nici Asia nu va fi ferita de valurile provocate de Brexit. Pentru China, Europa este o piata de desfacere importanta, iar daca Batranul Continent sufera, atunci cererea pentru produsele chinezesti va fi mai mica. Iar efectul de spirala va merge mai departe catre Japonia, Coreea de Sud si Australia, caci legaturile lor sunt stranse.

Cu alte cuvinte, oamenii din Marea Britanie vor fi mai saraci in viitorul apropiat, dar au pus bete in roate si dezvoltarii altor popoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Brexit efecte economie, #Brexit efecte, #consecinte economie Brexit, #consecinte Brexit , #economie
Comentarii