Mesajul Spaniei pentru britanici in disputa pe Gibraltar: Pastrati-va calmul!

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 15:25
16568 citiri
Mesajul Spaniei pentru britanici in disputa pe Gibraltar: Pastrati-va calmul!
Foto: Hepta.ro

Ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis, a facut un apel catre Marea Britanie "sa-si pastreze calmul", dupa ce fostul lider conservator Michael Howard a spus ca tara sa este gata sa mearga la razboi pentru a proteja Gibraltarul, dupa iesirea tarii din Uniunea Europeana.

"Cineva din Marea Britanie isi pierde calmul si nu este nevoie de asa ceva", a spus Dastis, citat de The Guardian.

Acesta a remarcat ca Howard "nu a spus exact" ca Regatul Unit ar porni la razboi pe aceasta tema, insa a aprecizat ca "a face comparatii cu situatii trecute precum cea din Insulele Falkland este putin scos din context".

"Guvernul spaniol este putin surprins de tonul comentariilor care vin din Marea Britanie, o tara cunoscuta pentru calmul sau", subliniaza Dastis.

Duminica, Howard a facut o comparatie intre Razboiul Malvinelor, din urma cu fix 35 de ani, din perioada in care premier britanic era tot o femeie, Margaret Thatcher, si situatia de acum.

Conservatorul sustine ca, in 1982, s-a dorit "apararea libertatii altui mic grup de britanici impotriva altei tari vorbitoare de limba spaniola si sunt absolut sigur ca actualul premier al nostru va arata aceeasi hotarare in a fi alaturi de poporul Gibraltarului".

Premierul britanic a transmis deja ca nu va permite niciodata ca Gibraltarul sa iasa de sub controlul Londrei, insa oricum oficialii spanioli s-au aratat rezervati in declaratii in ce priveste mica portiune din sudul tarii si soarta sa dupa Brexit.

In plus, fostul ministru britanic laburist de Externe Jack Straw a spus luni ca ideea ca Marea Britanie ar putea recurge la actiuni militare impotriva Spaniei pentru a proteja Gibraltarul este "sincer absurda" si a prezis o solutie pasnica post-Brexit pentru acest teritoriu: "Nici generalul Franco, dictatorul spaniol, nu a cautat niciodata sa revendice stanca Gibraltarului prin mijloace militare".

Citeste mai multe despre acest subiect:

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#Marea Britanie Spania disputa Gibraltar, #Marea Britanie Spania razboi Gibraltar , #Gibraltar