Brexit: Lira continua picajul

Luni, 27 Iunie 2016, ora 12:20
11515 citiri
Brexit: Lira continua picajul
Foto: Arhiva Ziare.com

Impactul votului pentru Brexit continua sa afecteze puternic lira sterlina, care s-a depreciat, luni, spre un nou minim al ultimilor ani.

Moneda britanica a scazut cu aproape 2%, la 1,3403 dolari/unitate, dupa ce vineri a inregistrat un recul de peste 8%, arata The Independent.

La randul sau, euro s-a depreciat 0,8% in raport cu dolarul, dupa ce a scazut cu 2,4% in sesiunea precedenta. In plus, cotatia petrolului a ajuns la 47 de dolari pe baril, de la 48,41 dolari pe baril, potrivit CNBC.

Votul la referendumul de saptamana trecuta legat de apartenenta Marii Britanii la UE a provocat agitatie intre cele doua partide politice principale din Marea Britanie, dar a impins si Scotia spre independenta. In plus, avertismentele legate de impactul asupra Europei si a intregii lumi au fost nenumarate.

In aceste conditii, investitorii s-au refugiat in active considerate a fi sigure, cum ar fi aurul, care s-a scumpit la 1.390 de dolari pe uncie, de la 1,321 dolari pe uncie, potrivit datelor Apmex.com.

Ce spunea Soros despre lira

Cu o zi inaintea referendumului care a decis soarta Marii Britanii in UE, omul de afaceri George Soros, care a facut o avere din speculatiile financiare, prevestea o "vinere neagra" in cazul unui Brexit. El a precizat ca e posibil ca lira sa se deprecieze cu peste 2-% de pe o zi pe alta.

"Moneda va avea parte de un declin drastic. De asemenea, va avea un impact imediat si dramatic asupra pietelor financiare, investitiilor, preturilor si joburilor. (...) Britanicii subestimeaza adevaratele costuri ale Brexit. Prea multi considera ca votul pentru iesirea din UE nu le vor afecta castigurile, dar gandirea lor e gresita", a punctat atunci Soros.

Cu toate ca declinul lirei nu a fost de amploarea preconizata de omul de afaceri, moneda britanica a ajuns la cel mai scazut nivel din 31 de ani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Brexit depreciere lira, #Brexit scadere lira, #scadere lira sterlina, #curs lira sterlina, #curs lira dolar, #curs lira , #lira