Socul votului pro-Brexit a trecut: Bursele isi revin, la fel si lira sterlina

Marti, 28 Iunie 2016, ora 15:06
10388 citiri
Socul votului pro-Brexit a trecut: Bursele isi revin, la fel si lira sterlina
Foto: Arhiva Ziare.com

Imediat dupa publicarea rezultatului referendumului pe Brexit, vineri, bursele au fost pe rosu, iar lira a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele trei decenii. Insa dupa doar 5 zile, socul a fost absorbit aproape in totalitate.

Astfel, bursele si-au revenit, marti, la nivel international, relateaza Bloomberg.

La ora 11:00, indicele pan-european Stoxx Europe 600 este in urcare cu 2,4%, iar indicele londonez FTSE 100 a inregistrat un avans de 1,94%.

DAX al bursei din Frankfurt avanseaza cu 2,17%, CAC 40 al bursei din Paris cu 2,4%, iar FTSE MIB al bursei din Milano cu 3,56%. La Madrid, indicele IBEX este in crestere cu 2,12%.

Indicele MSCI din regiunea Asia-Pacific a stagnat, dupa un declin de pana la 1,2%. De asemenea, Bursa de Valori Bucuresti a deschis pe verde, indicele BET fiind in crestere cu 1,59%.

La randul sau, lira a urcat cu 0,8%, la 1,3314 dolari pe unitate, dupa o depreciere de 11,5% dupa votul pro-Brexit. Similar, euro a castigat 0,4%, fiind cotat la 1,1041 dolari pe unitate.

In acest context, liderii UE se reunesc marti si miercuri la Bruxelles, pentru a discuta in Consiliul European decizia britanicilor de a iesi din UE.

De ce a fost bursa pe rosu dupa votul pe Brexit?

Vineri, ziua in care s-a anuntat rezultatul referendumului pe Brexit, a inceput cu scaderi masive pe bursele din toata lumea. Cea de la Londra arata -9% la scurt timp de la deschidere, iar alte piete de capital au avut pierderi similare.

Insa a fost vorba de un macel, de un carnagiu sau de un colaps, asa cum au titrat unele publicatii? Nici pe departe. Pur si simplu a avut loc o corectie financiara. Investitorii au fost mult prea optimisti ca urmare a sondajelor de dinainte de referendum, care aratau un mic avans pentru tabara pro-UE. In saptamana de dinaintea votului pre Brexit, FTSE 100 urcase cu aproape 8%.

Iar avand in vedere ca s-a intamplat contrariul, au avut loc ajustari. Iata si un grafic cu situatia indicelui FTSE 100 de pe bursa londoneza:

Sursa: Google/Yahoo Finance

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#burse revin Brexit, #lira revine brexit, #curs lira, #lira Brexit , #lira