Aproape de o ciocnire frontala in negocierile pe Brexit

Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 13:38
5018 citiri
Aproape de o ciocnire frontala in negocierile pe Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Stim acum cum arata calendarul privitor la Brexit? Nu neaparat. UE joaca la trecerea timpului si continua sa creasca presiunea asupra Londrei. Niciuna dintre tabere nu vrea sa clipeasca prima.

La summit-ul informal de la Salzburg, Theresa May a crezut ca poate sa-i forteze pe sefii guvernelor din UE sa accepte anumite conditii, lasand totodata sa se inteleaga ca aceasta intalnire ar putea duce la relansarea negocierilor privitoare la Brexit.

Intr-o atmosfera prietenoasa si relaxata, omologii ei europeni au ascultat-o vorbind inca o data despre "Planul Chequers" - o participare partiala pe piata interna de bunuri - ca singura formula posibila de compromis. Apoi, au trimis-o pe May acasa cu mainile goale.

Pare clar ca europenii asteapta congresul Partidului Conservator, pentru ca nimeni nu stie daca si cum va supravietui May. UE joaca, asadar, la trecerea timpului.

Sefii de guvern din UE au stabilit, totusi, un summit special pentru mijlocul lunii noiembrie. Mai sunt doar patru luni pana la intrarea in vigoare a Brexit-ului, iar timpul preseaza. Sau poate nu?

Daca ne uitam la coregrafia acestor negocieri, se pare ca europenii se bazeaza pe legea gravitatiei politice.

Acordul va fi posibil in clipa in care presiunea in sanul guvernului britanic va fi atins un nivel insuportabil. La Londra, cota maximei suferinte ar putea fi inregistrata in ianuarie. Sau chiar in februarie.

Solutie in ultima clipa?

Intre timp, dinspre europeni apar indicii ca procesul de ratificare necesar pentru un acord ar putea fi realizat destul de rapid. Este literalmente vorba despre o oferta de tip "last minute" in cadrul acestor negocieri.

Speranta prim-ministrului britanic de a induce UE in eroare la Salzburg a avut la baza un calcul gresit.

Situatia seamana cu jocul in care doi soferi se indreapta in viteza unul spre celalalt, primul care vireaza pentru a evita ciocnirea pierzand partida.

Britanicii il numesc "a game of chicken", puiul fiind cel care isi pierde nervii. Europenii se cred in siguranta.

Ei doresc un Brexit ordonat si o perioada de tranzitie intru evitarea consecintele catastrofale ale unui Brexit salbatic si pleaca de la premisa ca vor putea gestiona repercusiunile mai bine decat Regatul Unit.

In jocul de mai sus, europenii conduc un camion, in timp ce britanicii folosesc un Mini.

Viitor incert

Nu este nevoie de abilitati de clarvazator pentru a intui ca economia Marii Britanii va manifesta din ce in ce mai multa nervozitate in urmatoarele doua luni, punand in miscare planuri de urgenta. De fapt, vor exista tot mai multe daune economice.

In contextul in care conservatorii sunt divizati, Opozitia este indecisa, iar publicul britanic este tot mai nesigur de ceea ce se va intampla, situatia politica de la Londra va continua sa se inrautateasca.

Cat va mai rezista Theresa May? Are o majoritate in Parlament pentru o solutie de compromis? Sau va exista un al doilea referendum?

Nu este clar daca prim-ministrul va putea sa impuna Brexit-ul in lunile urmatoare sau daca nu cumva situatia se va incheia cu haos si alegeri anticipate.

Mai este mult de facut

Cancelara Angela Merkel a afirmat raspicat ca mai sunt inca multi pasi de facut pana sa se ajunga la un acord.

Nu va exista nicio divizare a pietei interne pentru britanici. UE nu va accepta "Planul Chequers", pe care incearca sa i-l vanda Theresa May.

O participare partiala pe o piata a marfurilor depaseste liniile rosii ale europenilor, fiind un compromis pe care cele 27 de state membre nu-l vor sustine.

In context, premierul olandez Mark Rutte a declarat: "Suntem interesati de comertul cu Marea Britanie, dar suntem si mai interesati de comertul cu 400 de milioane de cetateni, pe piata interna".

Din acest punct de vedere, UE nu va veni in intampinarea dorintelor britanice. Ea actioneaza din perespectiva propriilor interese, dorind sa isi puna la adapost economia de subminarea regulilor de catre o tara membra aflata pe picior de plecare din blocul comunitar.

Pentru executivul britanic exista in continuare varianta participarii la spatiul economic european, dupa modelul Norvegiei sau un acord de liber schimb, dupa modelul Canadei. Londra are la dispozitie trei, patru sau chiar cinci luni pentru a se hotari.

Barbara Wesel

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#negocieri brexit Theresa May, #negocieri Brexit comentariu , #Marea Britanie
Comentarii