Ar putea Parlamentul UK sa blocheze Brexitul?

Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 08:03
8729 citiri
Ar putea Parlamentul UK sa blocheze Brexitul?
Foto: Ziare.com

Curtea Suprema a Marii Britanii a decis, marti, ca Brexitul poate fi declansat doar cu aprobarea Parlamentului, care trebuie sa-si dea acordul pentru declansarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Va bloca Legislativul de la Londra iesirea tarii din UE?

BBC prezinta, intr-un amplu material despre Brexit, tot ce trebuie stiut despre pasii urmatori necesari iesirii Regatului Unit din UE si posibilitatea ca un eventual blocaj sa apara in Parlament.

Iata care sunt intrebarile la care incearca sa raspunda:

Ar putea parlamentarii sa blocheze o iesire din UE?

Rezultatul referendumului din iunie 2016 nu este obligatoriu legal - Parlamentul inca trebuie sa aprobe legile care vor duce la iesirea tarii din blocul european, incepand cu abrogarea actului de aderare din 1972.

Mai exact, legislatia trebuie sa treaca de Camera Comunelor, unde o multime de parlamentari - toti cei de la SNP (Partidul National Scotian), aproape toti laburistii si multi conservatori - s-au pronuntat anterior in favoarea ramanerii in UE.

De asemenea, si acordul de retragere din UE, dupa ce vor fi doi ani de negocieri, trebuie sa fie ratificat de Parlament, iar un raport al Camerei Comunelor arata ca una dintre Camere ar putea vota impotriva ratificarii. Totusi, e putin probabil sa se intample asta.

Ar putea avea loc un nou referendum?

Si mai putin probabila e aceasta varianta.

Un alt referendum a fost exclus atat de conservatori, cat si de laburisti, argumentand ca ar reprezenta o bresa nedemocratica de incredere fata de poporul britanic, care a votat in mod clar iesirea din UE.

Cine va negocia iesirea Marii Britanii din UE?

Prim-ministrul Theresa May a instituit un departament guvernamental, condus de veteranul parlamentar conservator David Davis, care a facut campanie pentru iesire, departament care urmeaza sa-si asume responsabilitatrea pentru Brexit.

Fostul ministru al Apararii Liam Fox, care de asemenea a facut campanie pentru iesirea din UE, a primit noua slujba de secretar international pentru comert, in timp ce fostul primar londonez Boris Johnson, care a fost liderul unei campanii oficiale de iesire din UE, este ministru de Externe.

Acesti trei politicieni vor juca un rol central in negocierile cu UE si vor cauta noi acorduri internationale, cu toate ca Theresa May, in calitate de prim-ministru, va fi cea care va avea cuvantul final.

Guvernul n-a facut niciun plan de urgenta pentru Brexit, inainte de referendum, iar May a ignorat apelurile de a spune care sunt scopurile sale in ce priveste negocierile.

Cat ii va lua Marii Britanii sa iasa din UE?

Aici lucrurile se complica pentru ca UK depinde de celelalte 27 de state.

Odata ce Articolul 50 a fost declansat, acest lucru trebuind sa aiba loc pana la sfarsitul lunii martie, Regatul Unit va avea teoretic doi ani sa-si negocieze iesirea.

Insa nimeni nu stie cu adevarat cum va functiona procesul Brexitului - Articolul 50 a fost creat de-abia la sfarsitul anului 2009 si nu a fost niciodata folosit de atunci.

Fostul ministru de Externe Philip Hammond a vrut ca Marea Britanie sa ramana in UE si a sugerat ca ar putea dura pana la sase ani pentru ca tara sa incheie negocierile de iesire.

Conditiile iesirii Marii Britanii trebuie sa fie convenite de celelalte 27 de parlamente nationale din UE, un proces care ar putea dura cativa ani, este de parere Hammond.

Legile UE se aplica in Marea Britanie pana cand aceasta din urma nu va mai fi un stat membru. Regatul Unit va continua sa accepte tratatele si legile UE, insa nu va participa la luari de decizii.

Pentru a putea iesi din UE, este insa nevoie de acordul din partea a 20 dintre cele 27 de state membre ramase, in acelasi timp reprezentand cel putin 65 la suta din populatia totala a statelor ce raman in UE. Dupa ratificarea de catre Parlamentul European, negocierile pot fi extinse la capatul celor doi ani, doar daca toate cele 27 de state membre convin acest lucru. Daca insa nu are loc aceasta extindere, atunci tratatele UE inceteaza sa se aplice Marii Britanii.

De ce dureaza atat de mult?

Anularea a 43 de ani de tratate si acorduri care acopera mii de subiecte diferite nu a fost niciodata o sarcina simpla. Este si mai complicat pentru acest lucru nu a mai fost facut inainte, iar intr-o anumita masura negociatorii vor fi nevoiti sa "inventeze" pe masura ce merg inainte cu procesul.

Asadar, cand va iesi efectiv Marea Britanie din UE?

Asa cum am scris mai sus, dupa invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, pana pe 31 martie, cele doua parti au o perioada de doi ani sa cada de acord asupra conditiilor despartirii.

Astfel, in mod normal, Uniunea Europeana ar putea ajunge in vara anului 2019 fara Marea Britanie, in functie, desigur, de mersul discutiilor.

Mai trebuie spus ca BBC relateaza ca joi Guvernul urma sa prezinte Parlamentului legislatia privind declansarea Articolului 50 si demararea negocierilor formale de iesire din UE.

Apoi, se asteapta de la parlamentari sa treaca legea prin Camera Comunelor in aproximativ doua saptamani.

Insa The Telegraph scrie ca ambele camere ale Parlamentului au in componenta destui sustinatori ai ramanerii in UE, astfel incat pot aparea amendamente si adaugiri la lege, care ar putea incetini intregul proces, insa laburistii au promis ca nu vor "zadarnici" declansarea Articolului 50.

Bloomberg sustine chiar ca ar putea dura luni pana cand procedura parlamentara va fi incheiata, iar Legislativul londonez sa aprobe declansarea formala a negocierilor de iesire din UE.

Insa, scrie tot Bloomberg, aproape sigur Parlamentul nu va bloca procesul, deoarece rezultatul referendumului face dificil pentru parlamentari un vot impotriva iesirii din UE.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Parlament britanic blocare Brexit, #Parlament britanic declansare Brexit, #pasi declansare Brexit, #Parlament declansare Articolul 50 , #Marea Britanie
Comentarii
Poza Harapalb
Harapalb
rank 3
Ar putea sa-l blocheze, dar nu are rost. Daca mai asteapta citeva