Azi sunt alegeri cruciale in Marea Britanie. Iata tot ce trebuie sa stii despre vot si miza acestui scrutin

Joi, 08 Iunie 2017, ora 07:46
5947 citiri
Azi sunt alegeri cruciale in Marea Britanie. Iata tot ce trebuie sa stii despre vot si miza acestui scrutin
Foto: Arhiva Ziare.com

Britanicii sunt asteptati, joi, la urne, pentru alegerile parlamentare. Este un fel de ultima incercare a premierului Theresa May de a legitima iesirea tarii din Uniunea Europeana, la un an de la votul pentru Brexit.

May a convocat alegerile anticipate in luna aprilie, iar cateva zile mai tarziu Parlamentul a fost dizolvat.

Dorinta premierului a fost de a avea un guvern unit, insa e drept ca a vrut sa profite si de disensiunile din interiorul Partidului Laburist.

Cursa este cu mult mai stransa decat se asteptau multi, in urma cu o luna, scrie The Telegraph.

Ce spun sondajele

Conservatorii Theresei May au pierdut constant teren, in ultimele saptamani, in timp ce laburistii lui Jeremy Corbyn sunt in continua crestere, arata un grafic realizat de The Economist.

Conservatorii conduc cu 43,1 la suta in preferintele electoratului, in timp ce laburistii au 36,8 la suta. Pe locul 3 sunt liberal-democratii, cu doar 7,8 la suta, in timp ce UKIP are 4,6 la suta.

De remarcat ca, atunci cand a convocat alegerile anticipate, May isi conducea partidul la 17 procente in fata laburistilor, insa cota a scazut semnificativ dupa atentatele din Manchester, din 22 mai.

Ce se voteaza si care este miza

Sunt puse in joc cele 650 de locuri din Parlamentul britanic, dupa ce 522 de alesi din fosta Legislatura, cu mult peste pragul de doua treimi necesar, au votat pentru alegeri anticipate.

In continuare, se va forma un guvern sau va fi o coalitie de guvernare. Acest nou guvern va avea sarcina de a negocia iesirea tarii din Uniunea Europeana. Theresa May doreste ca acest proces sa fie unul "dur".

Inaintea declansarii anticipatelor, conservatorii aveau majoritate in Parlament - 330 de locuri, fata de minimul necesar de 326. Insa acum sondajele arata ca partidul premierului va rata majoritatea in noua Legislatura, dupa alegeri, astfel ca va fi nevoie de o alianta la guvernare. The Independent noteaza ca, la sfarsitul lunii mai, conservatorii erau creditati cu 310 locuri in urma alegerilor de joi.

Cum a afectat campania ultimul atac terorist de la Londra

Cele mai mari partide si-au suspendat din nou campania, dupa evenimentele de sambata seara, la fel ca dupa atentatul de la Manchester.

Pe retelele sociale au aparut apeluri ca scrutinul sa fie amanat, insa Theresa May a anuntat a doua zi ca totul va decurge conforma planificarii. Premierul, fost ministru de Interne, a fost totusi criticat pentru modul in care a combatut terorismul, fiind al treilea atac terorist in doar trei luni.

Cand vom afla rezultatele

Urnele se vor inchide la ora 22:00, ora Marii Britanii, adica miezul noptii in Romania, iar rezultate partiale vor fi facute publice o ora mai tarziu.

In jurul orei 08:30, vineri dimineata, castigatorul isi va declara victoria, iar invinsul va recunoaste infrangerea, pentru ca rezultatele vor fi oficiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Decizia sinistră luată de un partid față de un candidat decedat. "Nu mi-am dat seama de motivul inactivităţii sale"
Decizia sinistră luată de un partid față de un candidat decedat. "Nu mi-am dat seama de motivul inactivităţii sale"
Partidul politic de dreapta înfiinţat de britanicul Nigel Farage, cel care a fost un mare susţinător al Brexitului, şi-a cerut scuze după ce l-a dat afară public pe unul dintre candidaţii...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#alegeri Marea Britanie, #alegeri generale Marea Britanie, #de stiut alegeri Marea Britanie, #Theresa May alegeri Marea Britanie , #Marea Britanie