Brexit - America este mai mult iritata decat impresionata

Autor: Cristian Diaconescu - profesor de drept international
Sambata, 02 Iulie 2016, ora 11:30
7422 citiri

America a folosit toate caile posibile de comunicare politica, economica sau nonguvernamentala pentru a convinge societatea britanica sa nu comita eroarea de a iesi din Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, Guvernul Cameron a sustinut, in mod repetat, faptul ca prefera ca Administratia Obama sa stea in afara dezbaterilor privind apartenenta Marii Britanii la UE, pozitie similara cu cea a ministrului german de Finante, Wolfgang Schauble, care s-a opus interventiei SUA in perioada crizei din Grecia.

De asemenea, trebuie subliniat ca respectarea integritatii Europei este o atitudine de principiu, fundamentala, a SUA, sustinuta consecvent atat in criza elena, cat si in fata demersurilor taberei Brexit.

Din aceasta perspectiva, Washingtonul a avut un rol pozitiv in demersurile vizand sprijinirea UE in eforturile de a depasi crizele interne.

Prin respingerea categorica a oricarei ipoteze referitoare la o relatie transatlantica preferentiala care sa se substituie parteneriatului cu UE, Administratia Obama si-a exercitat rolul de descurajare privind intentiile taberei Brexit.

In octombrie 2015, Biroul Reprezentantului pentru Comert al SUA a respins propunerea unui acord bilateral cu Marea Britanie, in conditiile in care aceasta ar parasi UE. Obama, personal, a incercat, public, sa descurajeze Brexit, inclusiv prin sublinierea faptului ca un Tratat de Parteneriat Transatlantic nu va cuprinde Marea Britanie in conditiile in care aceasta nu ar mai fi membru al Pietei Unice a UE.

Sprijinitorii iesirii Marii Britanii din UE au maximizat semnificatia legaturilor istorice pe care le-ar avea regatul britanic, la nivel global inclusiv cu SUA, in comparatie cu celelalte state UE. Marea Britanie ar putea inlocui relatiile cu 27 state partenere in UE prin revigorarea legaturilor cu cele 53 de state membre ale Commonwealth.

Problema acestor abordari este ca ele nu primesc un raspuns pe masura de la partenerii vizati de interesul britanicilor. Legaturile economice de care este interesata Australia vizeaza China si Asia de Sud-Est, iar raporturile strategice se dezvolta cu SUA.

Declaratiile lui Cameron sunt ignorate de India, stat care cumpara avioane de lupta din Franta, iar nu din Marea Britanie.

In domeniul apararii si securitatii europene, preocuparea SUA privind iesirea Marii Britanii din UE este si mai serioasa. O privire realista a Washingtonului spre Europa arata ca o Mare Britanie non-UE nu-si va putea pastra o pozitie semnificativa in NATO, iar retragerea britanica va duce si mai mult, in derizoriu, Politica de Securitate si Aparare a UE.

Ideea ca ceasul poate fi intors la momentul Razboiului Rece cand SUA conduceau NATO impreuna cu Marea Britanie, in rol de prim colaborator, este gresita. Lectiile istoriei sunt importante pentru viitor, iar nu pentru trecut.

SUA, privind in perspectiva, vad relatia transatlantica in mod pragmatic, renuntand la centrarea acesteia numai pe rolul NATO.

In acest sens, SUA s-au dezangajat din Orientul Mijlociu si chiar din Europa, concentrandu-se pe Pacificul de Vest, zona de unde adevaratele amenintari strategice vor veni in urmatorii ani.

Pentru Washington, rolul Europei este sa sporeasca nivelul cheltuielilor militare destinate propriei aparari, pentru a se asigura ca Rusia rezista oricarei tentatii de a repeta impotriva oricarui aliat din NATO ceea ce a facut in Georgia sau Ucraina.

America este mai mult iritata decat impresionata cand o Mare Britanie in afara UE subliniaza, cu emfaza, rolul NATO.

Interesele strategice fundamentale ale SUA in Europa sunt legate de Marea Britanie doar in calitatea acesteia de stat UE, angajat si cu rol conducator conturat clar.

Bineinteles, administratia americana este preocupata, in principal, de potentarea propriilor interese de securitate, iar o diminuare semnificativa a "obsesiei" britanice privind "relatia speciala" cu SUA ar fi cat se poate de utila.

Toate statele UE au un interes national fundamental in pastrarea Americii angajata privind Europa, iar slabirea UE prin retragerea in izolationism a oricarui stat membru al UE ar fi exact varianta eronata de urmat.

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#relatie SUA Marea Britanie Brexit , #Marea Britanie