Brexit ar putea fi declansat mai devreme, iar Parlamentul European vrea sa ia parte la negocieri

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 09:10
3614 citiri
Brexit ar putea fi declansat mai devreme, iar Parlamentul European vrea sa ia parte la negocieri
Fotomontaj Ziare.com

Marea Britanie ar putea declansa procedura de iesire din Uniunea Europeana mai devreme decat termenul de 31 martie, a declarat miercuri David Davis, ministrul britanic pentru Brexit. In paralel, Parlamentul European vrea sa implice in viitoarele negocieri.

"Avem obiectivul de a declansa procedura de iesire din UE pana pe 31 martie, poate chiar mai devreme daca putem", a precizat David Davis, in cursul unei audieri in Camera Comunelor, citat de Reuters.

Anterior, premierul Theresa May spusese ca va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pana la sfarsitul lunii martie.

Pe de alta parte, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a cerut, miercuri, sefului Consiliului European, Donald Tusk, asigurari privind implicarea europarlamentarilor in viitoarele negocieri privind Brexit, avertizand ca in caz contrar Legislativul ar putea respinge concluziile, transmite AFP.

In numele sefilor grupurilor politice din PE, Schulz i-a transmis lui Tusk o scrisoare de protest dupa ce a aflat despre un proiect de concluzii al reuniunii ce va avea loc joi seara intre cele 27 de state membre si a carei tema va fi iesirea Marii Britanii din UE, se arata intr-un comunicat al Legislativului european.

Presedintele PE si-a exprmiat "dezamagirea fata de felul in care acest proiect (...) plaseaza Parlamentul pe o pozitie secundara in procesul de negociere privind Brexit".

Daca acest statul secundar al Parlamentului se confirma, socialistul german lanseaza doua amenintari. Pe de o parte, Martin Schulz ia in calcul "stabilirea propriilor aranjamente detaliate" privind interactiunea cu Michel Barnier, negociatorul desemnat de Comisia Europeana in acest dosar, si cu guvernul britanic.

Pe de alta parte, Schulz nu exclude varianta ca "europarlamentarii sa respinga rezultatul final al negocierilor, ceea ce ar duce nu la un statu quo, ci la faptul ca tratatele UE ar inceta, pur si simplu, sa se aplice Marii Britanii" la finalul perioadei de doi ani, termenul prevazut pentru stabilirea conditiilor de iesire a Regatului Unit din UE.

"Ar fi cel mai dur Brexit si ar fi in detrimentul tuturor", a avertizat Schulz in documentul citat.

Guvernul Marii Britanii nu poate declansa Brexit fara aprobarea Parlamentului

Oficialul a mai afirmat ca Parlamentul European este, in afara Camerei Comunelor, "singurul Parlament care are autoritatea de a ratifica sau nu acordul".

Un diplomat european citat de AFP a explicat, insa, ca Parlamentul European nu va putea decat sa aprobe rezultatul negocierilor, pentru ca iesirea unei tari din UE nu e supusa procesului de codecizie, adica nu necesita si o unda verde a Comisiei, si a Legislativului.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Brexit negocieri, #Brexit declansare , #Marea Britanie