Brexit: Articolul 50 nu a fost scris ca sa fie folosit vreodata, sustine autorul sau

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 10:42
10221 citiri
Brexit: Articolul 50 nu a fost scris ca sa fie folosit vreodata, sustine autorul sau
Foto: Arhiva Ziare.com

Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, mai exact clauza care declanseaza iesirea unei tari din Uniunea Europeana, nu era menit sa fie folosit vreodata, sustine autorului acordului in baza caruia fuctioneaza UE.

Giuliano Amato - fost premier al Italiei, care ulterior a lucrat la Comisia Europeana - a contribuit la redactarea Constitutiei Europene, care mai tarziu a devenit Tratatul de la Lisabona. El a fost cel care a scris Articolul 50, devenit celebru dupa votul de Brexit, insa a recunoscut ca acesta nu avea menirea chiar sa fie activat.

Brexit: Cum a ajuns articolul 50 din Tratatul de la Lisabona in centrul dezbaterii

"Am scris Articolul 50, asa ca il cunosc bine", a declarat Amato intr-o conferinta de presa la Roma, potrivit agentiei Reuters, citata de The Independent.

Fostul prim-ministru italian a precizat ca a introdus articolul tocmai pentru a preveni ca guvernul britanic sa sa planga ca nu exista nicio cale ca UK sa paraseasca blocul comunitar.

"Intentia mea era sa exista o plasa de siguranta clasica, dar sa nu fie folosita niciodata. Este ca si cum ai avea un extinctor care nu ar trebui utilizat vreodata. In schimb, focul s-a aprins", a aratat acesta.

Amato spune ca iesirea Marii Britanii din UE este un dezastru, iar fostul premier David Cameron este "nebun" pentru ca a organizat referendumul din 23 iunie. Totodata, a facut apel la alte state sa nu-i urmeze exemplul.

"Nu dati Marii Britanii posibilitatea sa creada ca Brexit este o cale mai buna de a face ce a facut intotdeauna, sa ia ce-i convine de la UE si sa renunte cand nu-i place ceva. Brexitul este un abandon total. Ei stiu asta foarte bine.

Cu cat vor realiza mai mult ca pierd, cu atat sunt sansele mai mari ca in 2020 (cand vor fi alegeri generale) cineva sa faca ceva in legatura cu asta", a declarat Giuliano Amato.

Oficialii britanici nu se grabesc, totusi, sa declanseze Articolul 50. Noul premier al Marii Britanii, Theresa May, a spus ca acesta nu va fi activat pana in 2017. Procesul de invocare a Articolului 50 este ireversibil si dureaza intre doi si zece ani pana cand "despartirea" este completa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Articol 50 folosit, #Articol 50 Brexit , #Marea Britanie
Comentarii