Brexit: Avertisment de la George Soros - "Vinerea neagra" va face ravagii

Marti, 21 Iunie 2016, ora 11:53
9310 citiri
Brexit: Avertisment de la George Soros - "Vinerea neagra" va face ravagii

George Soros, investitor si om de afaceri, a avertizat ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit) va avea consecinta grave.

El a precizat, intr-un editorial publicat de The Guardian, ca lira sterlina se va deprecia puternic.

Soros considera ca moneda britanica sa fie afectata grav daca populatia va vota la referendumul de joi pentru iesirea Marii Britanii din UE.

E posibil ca lira sa se deprecieze cu mai mult de 20% de pe o zi pe alta, situatie ce ar putea ramane in istorie ca "vinerea neagra".

"Moneda va avea parte de un declin drastic. De asemenea, va avea un impact imediat si dramatic asupra pietelor financiare, investitiilor, preturilor si joburilor. (...) Britanicii subestimeaza adevaratele costuri ale Brexit. Prea multi considera ca votul pentru iesirea din UE nu le vor afecta castigurile, dar gandirea lor e gresita", a punctat Soros.

Afla rezultatele celor mai recente sondaje legate de Brexit

Deprecierea lirei ca urmare a votului pentru iesirea din UE la referendum, impreuna cu problemele intampinate de magazine legate de aprovizionare, ar putea duce la scumpirea alimentelor, bauturilor si hainelor, relateaza BBC.

Avertismentul vine de la USDAW, o asociatie ce cuprinde marii retaileri britanici, care arata ca populatia va da cu 580 de lire mai mult pe cumparaturile de baza. Ideea e ca supermarketurile si magazinele nu vor mai putea importa bunurile in aceleasi conditii pana acum daca Marea Britanie iese din UE.

Britanicii vor fi mai saraci

O alta problema o reprezinta faptul ca banca centrala a Marii Britanii nu are parghiile necesare pentru a combate o eventuala recesiune, deoarece a folosit toate resursele pentru a diminua impactul crizei financiare din ultimii ani.

Singurii care vor avea de castigat vor fi speculatorii financiari, care se vor putea imbogati daca pariaza pe deprecierea lirei.

Insa George Soros arata ca toti ceilalti vor pierde, ceea ce inseamna ca populatia tarii va fi mai saraca.

Omul de afaceri a devenit cunoscut in lumea larga dupa ce a facut un miliard de dolari intr-o singura zi, gratie speculatiei facute pe 16 septembrie 1992 impotriva lirei sterline si a Bancii Angliei.

Citeste si:
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost implicat în ultimii ani într-o serie de scandaluri, instituția fiind acuzată că adesea ia decizii cu dublă măsură, taxând...
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...