Brexit: Incidente rasiste in Marea Britanie, dupa referendum - Au fost vizati si romani

Duminica, 26 Iunie 2016, ora 20:14
31518 citiri
Brexit: Incidente rasiste in Marea Britanie, dupa referendum - Au fost vizati si romani
Foto: Arhiva Ziare.com

Numeroase incidente rasiste au fost inregistrate in Marea Britanie, dupa referendumul in urma caruia s-a decis iesirea din Uniunea Europeana. Au fost vizati si romani, printre care si un elev.

The Guardian a relatat mai multe astfel de incidente care au inceput sa apara de vineri.

Un roman din Marea Britanie a scris pe Facebook, vineri, cum a fost intampinat la locul de munca. In fata companiei la care lucreaza a aparut o pancarda pe care scria: "Doar pentru posesorii de pasapoarte britanice. Toti membrii UE plecati dracului! Canalul este in partea aceea", alaturi de o sageata.

Un alt barbat a scris pe o retea de socializare ca fiica sa i-a povestit ca la toaleta fetelor dintr-o scoala a aparut scris pe pereti " (Numele fetei - n.red.) intoarce-te in Romania".

Totodata, politia a fost chemata, duminica dimineata, la sediul Asociatiei Sociale si Culturale Poloneze din Hammersmith, vestul Londrei, pentru a investiga un incident. Pe peretii cladirii a aparut un graffiti rasist. Nici politia si nici reprezentantii asociatiei nu au transmis continutul mesajului, care ulterior a fost spalat.

In Huntingdon, Cambridgeshire, dupa rezultatul referendumului au fost impartite bilete pe care scria "Parasiti UE/Gata cu parazitii polonezi". Mesajele erau scrise in engleza si poloneza, iar unele dintre bilete au fost gasite de elevii si profesorii scolii St. Peter, inclusiv de un copil polonez de 11 ani, care a spus ca acest lucru l-a intristat.

Astfel de bilete au fost gasite si in cutiile postale ale rezidentilor din zona.

Un alt incident a fost raportat in Gloucester. Max Fras, un consultant polonez in proiecte educationale europene, a povestit ca era intr-un supermarket, vineri seara, cand un barbat a devenit agitat in timp ce statea la coada si a inceput sa strige: "Aceasta este Anglia acum, strainii au 48 de ore sa plece. Cine este strain aici? E cineva strain?". Fras a adaugat ca barbatul s-a indreptat catre un altul din fata sa si l-a intrebat: "De unde esti? Esti spaniol? Esti italian? Esti roman?". Iar acela i-a raspuns: "Nu, sunt englez".

Fras s-a aratat ingrijorat fata de aceste incidente, care i-ar putea afecta pe toti cetatenii UE care s-au mutat in Marea Britanie.

Alte asemenea incidente au fost povestite pe retelele de socializare. Un profesor a povestit ca fiica sa a fost martora unui astfel de moment. Un grup de baieti i-ar fi strigat unei fete musulmane: "Pleca, am votat sa plecati".

Shazia Awan, o tanara care si-a exprimat regretul fata de rezultatul referendumului, spune ca cineva i-a spus sa isi faca bagajele si sa plece din Marea Britanie. "M-am nascut in Marea Britanie", a notat ea.

O alta persoana a scris pe Twitter ca in cateva ore a vazut doua incidente rasiste. Aceasta a precizat ca mai multe persoane strigau "Afara, afara, afara", unor femei musulmane si ca un barbat intr-o statie de autobuz a tipat "Brexit" in fata unui asiatic.

Courtney Wright a scris pe Twittter ca mama sa a vazut cum un grup de oameni a atacat verbal o femeie poloneza spunandu-i sa se intoarca in tara sa.

Britanicii au votat, joi, pentru iesirea din Uniunea Europeana. 51,9% dintre britanici au votat pentru iesirea din UE, iar 48,1% au votat pentru ramanerea in blocul comunitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#incidente rasiste Brexit, #incidente rasiste Marea Britanie, #incidente rasiste romani, #Marea Britanie iesire UE , #Marea Britanie