Brexit, o ruptura clara si un nou inceput?

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 10:59
5687 citiri
Brexit, o ruptura clara si un nou inceput?
Fotomontaj Ziare.com

Premierul britanic Theresa May a anuntat ca Marea Britanie va parasi piata unica europeana si va negocia un acord comercial cu UE.

Theresa May anunta un Brexit dur si spune ca nu isi doreste destramarea UE

Este randul Bruxellesului sa reactioneze, sustine Christoph Hasselbach, intr-un comentariu publicat pe site-ul Deutsche Welle.

Asteptarea s-a incheiat. Britanicii si europenii continentali stiu acum ceva mai multe despre cum ar trebui sa arate iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Este un progres.

Prea multa vreme si-au facut numeroase persoane sperante privind una sau alta, inclusiv ca Brexit-ul ar putea fi invalidat pana la urma printr-un nou referendum.

In lunile trecute s-a discutat mult despre o eventuala ramanere a Londrei pe piata unica europeana, in pofida parasirii Uniunii. Raspunsul UE a fost clar: NU! Fie cu totul inauntru, fie afara de tot.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, amenintase chiar inaintea referendumului din iunie 2016: "Dezertorii nu vor fi primiti cu bratele deschise!"

Bucuria de necazul altuia nu este in folosul UE

La Bruxelles, inca se mai aud voci care se bucura de necazurile provocate de Brexit, cum ar fi prabusirea cursului lirei sterline, ca un fel de pedeapsa pentru Londra. Situatia ar servi si ca avertisment pentru restul de 27 de state membre ramase. Aceasta atitudine nu face decat sa accentueze euroscepticismul si sa provoace chiar daune economice Uniunii.

De exemplu, exportatorii germani isi doresc cu siguranta un acces liber pe piata britanica, fara bariere comerciale. Marea Britanie este una din cele mai importante piete pentru produsele germane: fiecare al cincilea automobil german exportat merge in Regatul Unit.

Britanicii se vad astfel obligati sa gaseasca variante noi si au trecut in ofensiva. Londra vrea sa paraseasca de tot piata unica si sa negocieze cu blocul comunitar un acord comercial care sa asigure un acces aproape la fel de amplu in continuare la piata comuna.

Discursul doamnei premier May denota mandrie si sfidare. Londra nu se vrea un fel de suplicant la Bruxelles. Dimpotriva, doreste sa se deschida lumii intregi.

Un moment oportun ca presedintele american ales si sustinator al Brexit-ului Donald Trump sa sugereze Londrei posibilitatea incheierii unui acord comercial bilateral.

Trump: Brexitul se va dovedi un lucru extraordinar. Si alte tari vor urma exemplul Marii Britanii

Cum ar putea Trump sa tenteze si alte tari sa iasa din UE

De vreme ce UE are dificultati majore in negocierea de astfel de tratate comerciale internationale, nu va fi de mirare daca si alte mari state terte, precum China sau Brazilia, vor incheia acorduri separate cu Marea Britanie.

Nu multi britanici si-aun dorit o astfel de varianta extrema. Cei mai multi care au votat pentru Brexit doreau de fapt aducerea sub control a migratiei. Si nu doar a celei actuale, asa cum gresit s-a inteles in Germania, ci si a celei viitoare.

Fostul premier britanic Cameron a fost intrebat de multe ori inainte de referendum cum va impiedica venirea eventuala in Marea Britanie a sute de mii de migranti care ar urma sa primeasca cetatenia germana si care s-ar putea apoi decide sa se mute nestingheriti in Regatul Unit, conform legislatiei comunitare, fara ca Londra sa poata sa se opuna in vreun fel.

Cameron nu a avut raspuns la aceste intrebari. Politica Angelei Merkel de acceptare nelimitata de refugiati a livrat probabil procentele decisive care au facut diferenta la referendumul de Brexit.

Nu presiunea ajuta, ci atractivitatea

Desi votul este acum istorie, nu ar strica ca Bruxellesul si Berlinul sa mai reflecteze putin. Amenintarile lui Juncker au scos in evidenta stupoarea acestuia in fata ideii de a intoarce spatele frumosului si stabilului aparat de la Bruxelles. In aceasta lume europeana nu ar fi fost loc de autoindoiala.

Iesirea Marii Britanii din comunitate pune sub semnul intrebarii existenta si functionarea Uniunii asa cum era ea inainte de Brexit. Dar nu este vorba de o evolutie periculoasa, ci de una sanatoasa. Ideea unitatii europene ramane un proiect fantastic. Dar mentinerea si consolidarea ei nu se realizeaza prin presiuni si pedepse, ci prin sporirea propriei sale atractivitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Brexit piata unica UE, #iesire Marea Britanie UE , #Marea Britanie