Brexitul va fi declansat pe 29 martie

Luni, 20 Martie 2017, ora 13:50
12847 citiri
Brexitul va fi declansat pe 29 martie
Foto: Arhiva Ziare.com

Prim-ministrul britanic Theresa May va adresa o scrisoare Uniunii Europene pe 29 martie prin intermediul careia va anunta oficial retragerea Marii Britanii din blocul comunitar.

Informatia a fost facuta publica initial de Reuters care a citat surse din Uniunea Europeana. La scurt timp, France Presse a obtinut confirmarea de la un purtator de cuvant al Downing Street.

"Reprezentantul permanent al Marii Britanii la Bruxelles a informat in aceasta dimineata (luni, n.red.) Uniunea Europeana ca Marea Britanie va activa articolul 50 la 29 martie", a declarat purtatorul de cuvant intr-un briefing de presa.

Aceasta scrisoare va porni cronometrul celor doi ani de negocieri intre Marea Britanie si Uniunea Europeana.

Comisia Europeana este pregatita sa inceapa negocierile

Comisia Europeana este pregatita sa inceapa negocierile pentru Brexit, a anuntat purtatorul de cuvant Margaritis Schinas.

Acestea vor incepe dupa ce liderii europeni se reunesc pentru a confirma mandatul de negociere al Comisiei Europene.

Marea Britanie a votat, in 2016, pentru iesirea din Uniunea Europeana, in urma unui referendum istoric.

51,9% dintre alegatori au votat pentru parasirea Blocului comunitar si 48,1% pentru a ramane. Rata de participare la referentul a fost de 72%.

Recent, premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a anuntat ca va cere permisiunea Parlamentului scotian pentru organizarea unui nou referendum referitor la independenta de Marea Britanie din cauza Brexitului.

Acest referendum ar fi al doilea, pentru ca in 2014, scotienii au participat la unul pentru a decide daca Scotia trebuie sa devina o tara independenta. Rezultatele oficiale ale referendumului de atunci au fost de 55,3% impotriva independentei si 44,7% pentru separarea de Regatul Unit. Multi au votat impotriva de teama ca, in cazul obtinerii independentei, Scotia ar fi ramas in afara UE, dar in conditiile Brexit, lucrurile se schimba.

Chiar si asa, un sondaj facut public saptamana trecuta arata ca 57% dintre scotieni resping ideea unei despartiri de Regatul Unit.

A.G.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Brexit 29 martie, #Brexit Marea Britanie , #Marea Britanie