Britanicii sunt tot mai ingrijorati: Isi fac provizii in asteptarea Brexit-ului

Luni, 04 Martie 2019, ora 10:06
13717 citiri
Britanicii sunt tot mai ingrijorati: Isi fac provizii in asteptarea Brexit-ului
Foto: Arhiva Ziare.com

Pe masura ce Brexit-ul se apropie, britanicii sunt tot mai ingrijorati in legatura cu modul in care va arata viata lor in afara Uniunii Europene si in special in legatura cu accesul lor la bunurile de stricta necesitate.

Un sondaj recent efectuat de ITV News a aratat ca unu din cinci britanici se gandeste sa-si faca provizii de alimente si alte bunuri, in timp ce unu din 20 a facut deja acest lucru, noteaza Quartz.

In timp ce guvernul britanic sustine ca astfel de temeri sunt complet nefondate, sunt destul de multi cei care cred ca, in lipsa unui acord intre Marea Britanie si UE, este posibil sa apara unele perturbari in lantul de aprovizionare ca urmare, de pilda, a unor blocaje la frontiere. Subiectul este unul de actualitate pe diverse platforme britanice.

Pe Mumsnet, de exemplu, un forum pe care parintii discuta si ofera sfaturi in legatura cu cresterea copiilor, exista mii de postari legate de aprovizionare in contextul Brexit-ului. In urma parcurgerii acestor postari, Quartz a creat un fel de liste de cumparaturi ale "prepper"-ilor britanici, categorisite in functie de motivatiile acestora.

Astfel, unii dintre ei vor pur si simplu sa-si umple frigiderele si congelatoarele pentru a fi pregatiti pentru o eventuala indisponibilitate a produselor alimentare proaspete. In acelasi timp, isi doresc sa evite panica ce s-ar putea produce in magazine, atunci cand oamenii vor vedea rafturile goale.

Pe lista lor se afla pliculete de ceai, paste, hartie igienica, cereale si leguminoase, fructe si legume la conserva, faina si drojdie, conserve de ton, hotdogi la borcan, sirop concentrat, lapte cu termen de valabilitate ridicat, detergent de vase.

Tim Benton, expert in sisteme alimentare de la Universitatea din Leeds, a declarat pentru BBC ca sunt "aproape inevitabile" perturbari ale lantului alimentar, in timp ce voci din industria hartiei igienice nu exclud posibilitatea unei penurii privind acest produs.

Sunt apoi cei care depind de tratamente medicamentoase speciale, care se tem ca Brexit-ul le-ar putea intrerupe accesul la produse farmaceutice vitale si astfel le cer doctorilor retete in avans, dar si cei care cumpara doar produse de sanatate si de igiena de baza, cum ar fi truse de prim ajutor, spray-uri nazale, paracetamol, aspirina, ibuprofen, produse contraceptive etc.

Companiilor farmaceutice britanice li s-a cerut sa aiba provizii suplimenare in cazul in care nu se va ajunge la o intelegere privind Brexit-ul.

In ceea ce priveste copiii, parintii cumpara haine si incaltaminte cu o marime mai mare, servetele si scutece, mancare speciala etc.

Cei ingrijorati de faptul ca un posibil deficit de petrol sau gaz natural (in contextul in care 47% din gazul natural folosit in Marea Britanie este importat din Europa) ar putea afecta lantul de aprovizionare, locurile de munca si utilitatile isi fac la randul lor provizii de alimente, dar si de apa imbuteliata si de tablete de purificare a apei, aragazuri pentru camping, baterii, lanterne si becuri.

Unii britanici se gandesc ca mesele lor ar putea deveni mai fade in urma Brexit-ului, asa ca fac provizii de condimente, dar si de bunuri de lux importate precum branzeturi, ciocolata si vin. Vinul este, de altfel, cel mai frecvent mentionat pe aceste liste.

Inca o data, ingrijorarile nu sunt neintemeiate. Marea Britanie a importat aproape 93.000 de tone de branza cheddar din Irlanda in 2016, fara taxe vamale, situatie care s-ar putea schimba in absenta unei intelegeri privind Brexit-ul, iar eventualele costuri suplimentare vor fi suportate in cele din urma de consumatori, mai arata sursa citata.

C.S.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....