Ce au stabilit exact liderii UE: Un Brexit in etape, fara individualisme si fara gunoaie

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 21:02
7789 citiri
Ce au stabilit exact liderii UE: Un Brexit in etape, fara individualisme si fara gunoaie

Liderii europeni au aprobat, sambata, in mod unanim o serie de principii directoare pentru negociatorul-sef Michel Barnier, care fixeaza prioritatile tarilor membre pentru negocierea acordului de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Printre aceste principii directoare se numara o abordare in etape a negocierilor, precum si prioritatea acordata pentru drepturile cetatenilor, scrie Reuters.

O aborare in etape

Daca este inregistrat un "progres suficient" in negocierea unei "retrageri ordonate" din blocul comunitar in prima faza a discutiilor care vor incepe in iunie (dupa alegerile anticipate convocate in UK), atunci tarile europene ar putea sa lanseze discutii despre cum ar putea sa arate o relatie viitoare intre Bruxelles si Londra.

Acesta este un compromis important intre pozitia europenilor si a britanicilor, primii nu vor sa existe discutii despre un posibil acord comercial inainte de finalizarea negocierii termenilor divortului, iar ceilalti vor discutii simultane pentru Brexit si viitoarea relatie dintre UE si Marea Britanie.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a spus jurnalistilor ca blocul comunitar poate sa evalueze daca a existat un "progres suficient" chiar la inceputul toamnei, dar oficialii au mentionat ca decizia este in primul rand una politica si bazata pe o recomandare de la Michel Barnier.

Aceasta recomandare va depinde de progresul inregistrat in acele discutii despre plata obligatiilor financiare ale britanicilor pana la incheierea exercitiului bugetar actual si despre soarta celor trei milioane de cetateni europeni care locuiesc in prezent in Marea Britanie.

Dispozitii pentru perioada de tranzitie

Marea Britanie ar putea sa nu renunte la toate beneficiile unei tari membre imediat dupa iesire, tocmai pentru a amortiza cumva socul asupra intreprinderilor economice si oamenilor.

Dar, in acest caz, autoritatile britanice vor trebui sa urmeze reglementarile europene, sa accepte libertatea de circulatie a persoanelor si jurisdictia Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

"Orice dispozitii de tranzitie trebuie sa fie definite extrem de clar si pentru o perioada limitata de timp", se arata in principiile directoare adoptate de liderii UE.

Unitate

Tarile UE27 vor ramane unite, in ciuda incercarilor britanicilor de a aplica deviza "dezbina si cucereste". De asemenea, liderii europeni au anuntat ca sunt pregatiti sa joace dur impotriva amenintarilor lansate de premierul May ca va scoate tara din blocul comunitar in lipsa unui acord de Brexit.

Bruxelles-ul crede ca britanicii au mai multa nevoie de un acord de iesire decat are Uniunea Europeana.

"In conformitate cu principiul ca nimic nu este convenit pana cand toate chestiunile sunt convenite, anumite probleme individuale nu pot fi solutionate in mod individual. Uniunea Europeana va aborda aceste negocieri dintr-o pozitie comuna si va colabora cu Regatul Unit doar prin intemediul acelor canale de comunicare fixate in aceste principii directoare".

De asemenea, nicio tara europeana nu va avea posibilitatea de a negocia separat o problema cu Marea Britanie inainte de finalizarea Brexit-ului.

Fara gunoaie

Marea Britanie nu ar trebui sa spere ca va putea sa distruga standardele europene pentru protectia mediului si a muncitorilor sau sa se transforme intr-un paradis fiscal la poarta Uniunii Europene.

"Orice acord de liber-schimb trebuie sa fie echilibrat, ambitios si divers. Totusi, un asemenea acord nu va insemna acelasi lucru ca participarea la piata unica europeana, intrucat asta i-ar submina integritatea si functionarea corecta. Trebuie sa asigure un teren corect de joc, in special in termeni care vizeaza competitia si subventiile de la stat".

Drepturi si beneficii

Marea Britanie nu poate sa aiba parte de un acord mai bun in afara Uniunii Europene - intrucat s-ar forma un topogan pentru tarile care vor sa paraseasca UE.

Principiile directoare stabilesc ca negociatorii britanici nu pot selecta doar acele beneficii ale pietei unice fara sa accepte libera circulatie a muncitorilor europeni.

Nota de plata

Marea Britanie trebuie sa-si plateasca toate obligatiile financiare fata de Uniunea Europeana. Insa nota de plata a britanicilor nu poate sa fie calculata cu exactitate pana la finalizarea acordului de Brexit.

Problema de la granita

Uniunea Europeana nu vrea sa pertube pacea din provincia nord-irlandeza, unde ar urma sa fie instalata singura granita fizica dintre Marea Britanie si UE.

UE va permite aderarea automata a Irlandei de Nord in cazul unirii cu Republica Irlanda

De asemenea, negocierile se vor concentra si pe bazele militare britanice din Cipru, iar Spania va avea un cuvant special de spus cu privire la soarta Gibraltarului.

Iata cu ce idee s-a dus presedintele Iohannis la Bruxelles: Oamenii inainte de bani. Toti pentru unul, unul pentru toti!

Citeste si Negocieri Brexit: Va fi Romania barca de salvare a Marii Britanii? - un text scris pentru Ziare.com de europarlamentarul Siegfried Muresan.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...