Ziare.com

Cele trei capitole esentiale pe care UE le impune Londrei dupa Brexit

Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 08:14

   

Cele trei capitole esentiale pe care UE le impune Londrei dupa Brexit
Uniunea Europeana doreste ca Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord sa respecte dupa Brexit regulile blocului comunitar privitoare la ajutorul de stat, mediul si drepturile muncitorilor pentru a preveni situatia in care Londra ar avea un acces incorect la piata unica a UE.

UE vede acest lucru drept esential pentru asigurarea unui "teren de joc neted" daca asa-numita "plasa de siguranta" pentru mentinerea deschisa a frontierei irlandeze dupa Brexit incepe sa-si faca efectul dupa Brexit, tinand legat intregul Regat Unit de o uniune vamala cu blocul comunitar.

"Plasa de siguranta", un mecanism de urgenta care sa garanteze ca frontiera dintre provincia britanica Irlanda de Nord si Republica Irlanda ramane deschisa, constituie cel mai mare impediment in negocierile privind "divortul" dintre UE si Regatul Unit.

Uniunea Europeana a prezentat cele trei domenii - ajutorul de stat, mediul si drepturile muncitorilor - drept o conditie minima necesara, corelata cu neaplicarea niciunui tarif comercial intern sau cote si aceleasi tarife externe.

Bruxelles-ul nu ar dori sa-i permita Marii Britanii sa se retraga unilateral din mecanismul "plasei de siguranta", dar propune ca o asemenea decizie sa poata fi luata de un comitet comun.

Pentru UE, convenirea unei uniuni vamale pentru intregul Regat Unit este dificila intrucat risca sa prejudicieze viitoarea relatie a blocului comunitar cu Londra.

In ceea ce ii priveste pe britanici, este important sa incheie un acord cu UE inainte de finalul anului, pentru a oferi companiilor o oarecare claritate pentru primul trimestru din 2019, cand Regatul Unit va deveni prima tara care paraseste Uniunea Europeana.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4129 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor