CNN: Din cauza Brexit-ului, Europa nu va mai fi la fel

Luni, 08 Aprilie 2019, ora 11:58
28194 citiri
CNN: Din cauza Brexit-ului, Europa nu va mai fi la fel
Foto: Arhiva Pixabay

Premierul britanic Theresa May va incerca sa convoace de urgenta, miercuri, un summit la nivel european care sa stabileasca cum se va realiza iesirea Marii Britanii din UE.

Oficialul de la Londra i-a transmis, la finalul saptamanii trecute, o scrisoare presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, in care solicita o amanare a Brexitului pana la 30 iunie, pentru a permite parlamentului britanic sa agreeze un acord de retragere.

"Regatul Unit propune ca aceasta perioada sa se incheie pe 30 iunie 2019", mentioneaza Theresa May in scrisoare. Sefa executivului britanic sustine ca, in cazul in care se va ajunge la un acord inaintea acestei date, atunci UK va propune ca amanarea sa se incheie mai devreme.

"Guvernul va dori sa convina un calendar pentru ratificare care sa permita Regatului Unit sa se retraga din Uniunea Europeana inainte de 23 mai 2019 si de aceea sa anuleze alegerile pentru Parlamentul European, dar va continua sa se pregateasca responsabil pentru a organiza alegeri, daca acest lucru nu se va dovedi posibil", adauga premierul britanic in scrisoarea adresata lui Donald Tusk.

Anterior, BBC a relatat, citand un oficial european de rang inalt, ca presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a facut o oferta de amanare "flexibila" de 12 luni a datei iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana.

"Brexit a supt atat de multa energie incat..."

CNN face o analiza a situatiei.

"Nimic nu mai poate fi ca inainte. Politicienii europeni au investit multa energie in Brexit, iar liderii UE au declarat ca sunt satui de acest joc de ping-pong", sumarizeaza sursa citata.

Dar chiar si asa, iesirea Marii Britanii din blocul comunitar ramane principalul eveniment pentru ei.

Rob Ford, profesor la University of Manchester, crede ca "noi divizari apar in Europa si in lumea instarita, in mai multe domenii, printre care se numara educatia, identitatea, imigratia, multiculturalismul, etnicitatea si valorile sociale".

Practic, Brexit a facut ca vocea ultranationalistilor sa fie auzita mai usor. Dar nu numai a lor. Daca stam sa ne gandim, lumea se imparte in doua: intre cei care sustin democratia si cei care sustin totalitarismul, intre cei care nu vor sa mai dea socoteala Bruxelles-ului si pro-europeni, intre aparatorii imigrantilor si cei care nu vor sa ii primeasca etc.

Un studiu realizat recent arata ca, daca maine s-ar organiza un referendum similar cu Brexit, unul din cinci europeni ar vota cu "DA".

Rory Fitzgerald, director la European Social Survey, institutul care a realizat cercetarea de piata, a precizat pentru CNN ca acest rezultat reprezinta un semnal de alarma: "Cei ce sustin proiectul european ar trebui sa fie atenti la cererile celorlalti".

Cel mai recent exemplu de UExit vine din Polonia, unde Partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la putere, este acuzat ca ar putea in final sa scoata aceasta tara din UE. Cel putin asa sustine Opozitia, care si-a lansat, sambata, campania pentru alegerile europarlamentare. Asta in ciuda faptului ca polonezii sprijina cu o larga majoritate ramanerea in Uniunea Europeana, iar Partidul Lege si Justitie, aflat la putere, nu a evocat niciodata o posibila iesire a tarii din UE. Cu toate acestea, liderii Opozitiei afirma ca retorica acestui partid impotriva UE si disputele neincetate cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept ar aduce Polonia cu un pas mai aproape de un "Polexit".

UE se confrunta si cu alte probleme. Sondajul citat anterior mai arata ca "exista foarte putin interes pentru o si mai mare integrare europeana". Pentru o institutie care intotdeauna a cautat sa intareasca unitatea pe Batranul Continent, acest lucru e o problema.

Problemele din Europa

Sentimentul antieuropean a permis populistilor de stanga si de dreapta sa castige simpatia electoratului din 2016 incoace.

In 2017, Marine Le Pen de la Frontul National a ajuns in turul al doilea al alegerilor prezientiale, pierzand in fata lui Emmanuel Macron.

La alegerile de anul trecut din Germania, partidul de centru-dreapta CDU al Angelei Merkel a incasat lovituri de la formatiunea de extrema dreapta AfD. Pentru prima data dupa Al Doilea Razboi Mondial, un partid extremist intra in Bundestag si a fost recunoscut ca principala forta de Opozitie.

Italienii si austriecii au ales lideri care au o atitudine mai distanta fata de UE.

Iar multi lideri din Bruxelles cred ca totul a inceput cu Brexit, transmite CNN.

Toate aceste lucruri sunt ingrijoratoare, mai ales in contextul alegerilor europarlamentare, care ar putea aduce in Parlamentul European foarte multi eurosceptici.

Si atunci, ce se va intampla cu proiecul european?

Ei bine, Rob Ford propune instaurarea unui nou sistem electoral, care sa nu imparta scena politica in doua tabere, caci acest lucru, asa cum se vede si in cazul Brexit, reprezinta o reteta pentru dezastru.

La randul sau, Marietje Schaake, care face parte din grupul liberal al Parlamentului European, observa o noua tendinta periculoasa: "Poate ca euroscepticii si-au gasit adepti prin militarea pentru iesirea tarilor lor din UE, insa acum planuiesc sa distruga proiectul european din interior, in loc sa se rupa de blocul comunitar", precizeaza politicianul, pentru CNN.

Ea crede ca singurul mod prin care acest lucru poate fi oprit este ca eurofilii din tot spectrul politic - conservatori, liberali, social-democrati si Verzii - "sa ajunga la elctorat printr-un discurs care sa promoveze o agenda constructiva de schimbare a UE in bine".

Cu Brexit sau fara Brexit, cu Brexit dur sau cu o intelegere cu UE, restul tarilor europene raman si cu alte probleme. Iar daca nu sunt rezolvate curand, atunci proiectul european nu ar mai ramane prea mult in picioare, conchide CNN.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#brexit probleme ue, #eurosceptici, #politicieni nationalisti europa , #Marea Britanie
Comentarii