10 motive pentru care Theresa May poate pierde batalia cu Uniunea Europeana

Vineri, 05 Mai 2017, ora 09:54
15242 citiri
10 motive pentru care Theresa May poate pierde batalia cu Uniunea Europeana
Foto: Arhiva Hepta.ro

Imediat dupa anuntarea rezultatelor referendumului din 23 iunie 2016, Europa a intrat intr-o stare de soc.

Foarte multi comentatori anuntau sfarsitul Uniunii, si mai multi prevesteau intrarea Marii Britanii intr-o prelungita criza economica.

La aproape un an de la anuntarea rezultatelor, niciuna dintre predictiile catastrofale nu s-a implinit. Pesimistii ar spune ca mai e timp, optimistii - ca ce a fost mai greu a trecut.

In acest moment, un singur lucru e cert - problemele Marii Britanii dupa votul pentru Brexit sunt mai mari decat cele ale Uniunii Europene. Regatul Unit este mai aproape de o ruptura cu Scotia care vrea organizarea unui nou referendum pentru independenta, sperand sa-si pastreze statutul de membru UE si cu Irlanda de Nord care vorbeste despre o unire cu Republica Irlanda, tot in incercarea de a ramane in "club".

Saptamana trecuta a avut loc o intalnire intre Theresa May, premierul britanic, si Jean-Claude Juncker, seful Comisiei Europene. Aceasta a fost un esec, iar dupa relatarile pe surse din presa germana, Juncker i-ar fi zis lui May ca "e dintr-o alta galaxie", facand referire la pretentiile exagerate ale premierului britanic in ce priveste relatiile cu Uniunea dupa parasirea ei.

Theresa May a replicat intr-un interviu ca va fi "o femeie extrem de dificila" in ce priveste negocierile.

Dar care sunt sansele ca Marea Britanie sa obtina un statut privilegiat in relatia cu UE dupa Brexit? Foarte mici. Iata zece motive:

1. Exista sanse ca Theresa May sa nu castige alegerile programate pentru 8 iunie la o diferenta atat de mare incat sa obtina un mandat din partea Parlamentului pentru negocieri dure.

"Partdiul Laburist a urcat in optiunile de vot in cel putin trei sondaje cu doar cateva saptamani inainte de alegerile generale, diferenta fata de conservatori reducandu-se cu 10 procente (40% - 30%). Partidul lui Jeremy Corbyn a crescut cu patru puncte in ultima saptamana, ajungand la 30%, conform unui sondaj Opinium, in timp ce un sondaj realizat de YouGov in zilele de 27 si 28 aprilie a constatat ca laburistii au crescut cu doua puncte, de la o zi la alta, pana la 31%, ambele cifre ducand la miscorarea diferentei dintre conservatori si laburisti", scrie cotidianul britanic The Independent.

2. Dupa alegerile din Austria, Olanda si, foarte probabil, din Franta (7 mai), populistii si formatiunile eurosceptice au pierdut sau exista sanse mari sa piarda oportunitatea de a ajunge la putere. La nivelul Uniunii s-a creat un curent de opinie pro UE, referendumul din Marea Britanie contribuind la realizarea acestei solidaritati.

"Cu victoria domnului Macron in Franta, dupa respingerea de catre alegatorii olandezi a populistului Geert Wilders la inceputul acestui an, majoritatea observatorilor trateaza rezultatul ca o alta reactie de revolta fata de miscarea populista care a alimentat referendumul britanic Brexit si alegerea presedintelui american Donald Trump in 2016", scrie cotidianul irlandez The Examiner.

Sustinatorii ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana au pierdut partida in iunie 2016, desi nimeni nu se astepta - Foto: Hepta.ro

3. Uniunea Europeana are ceva nepretuit de oferit, accesul la o piata comuna de 500 de milioane de consumatori. In medie, persoanele cu cea mai mare putere de cumparare din lume. Pentru Marea Britanie, pierderea acestei piete ar insemna un adevarat dezastru economic. Niciun alt tratat comercial nu poate inlocui beneficiile oferite de piata comuna a Europei.

"Uniunea Europeana este cel mai mare partener comercial al Regatului Unit. Aproape jumatate din intregul comert al Marii Britanii este cu UE. Apartenenta la UE reduce costurile comerciale intre Marea Britanie si Uniune. Acest lucru face ca bunurile si serviciile sa fie mai ieftine pentru consumatorii din Regatul Unit si permite intreprinderilor din Regatul Unit sa produca si sa exporte mai mult", se arata intr-un raport al Centrului pentru performanta economica al London School of Economics and Political Science.

4. Partdiul Conservator, condus de Theresa May, este impartit intre eurosceptici si cei care vor ramanerea in Uniune. Premierul May trebuie nu numai sa castige alegerile, dar si aripa conservatoare eurosceptica sa aiba o pondere mult mai mare in partid. E greu de presupus ca alegerile din 8 iunie vor rezolva tensiunile din Partidul Conservator.

"Partidul Conservator s-a confruntat cu el insusi inca din anii 1980 si asta, in mare parte, i s-a datorat lui Margaret Thatcher, prim-ministru al Regatului Unit din 1979 pana in 1990. Modificarile aduse de Thatcher sunt cruciale pentru a intelege de ce Brexit-ul a prabusit astazi Partidul Conservator. Inainte de Thatcher, conservatorii au fost mult mai euro-pozitivi decat laburistii (socialistii englezi). Conservatorii au vazut Uniunea Europeana ca pe o modalitate de a intari influenta politica a Regatului Unit fata de restul Europei", scrie platforma de comentarii politice Vox.

5. La ultimul Consiliu European, liderilor celor 27 de state membre le-a luat un sfert de ora sa stabileasca principiile de negociere cu Marea Britanie. Acest front comun a reprezentat o surpriza neplacuta pentru diplomatia engleza care spera sa reuseasca sa gaseasca aliati in interiorul comunitatii care sa accepte ca, de exemplu, Marea Britanie sa poata limita dreptul la circulatie si accesul pe piata muncii pentru cel putin o parte dintre cetatenii UE.

"Liderii europeni au aprobat in mod unanim o serie de principii directoare pentru negociatorul-sef Michel Barnier, care fixeaza prioritatile tarilor membre pentru negocierea acordului de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana. Printre aceste principii directoare se numara o abordare in etape a negocierilor, precum si prioritatea acordata pentru drepturile cetatenilor", potrivit Reuters.

6. Precedentele nu sunt de partea Marii Britanii. Atat Elvetia, cat si Norvegia, state care nu sunt membre UE, au acceptat principiile Uniunii - libertate totala de deplasare si acces la piata muncii, in schimbul posibilitatii de a-si vinde bunurile si serviciile fara taxe. E putin probabil ca Marea Britanie sa obtina un tratament diferit.

7. Brexit-ul a produs turbulente politice mai mari in Marea Britanie in comparatie cu Uniunea Europeana. Politicienii francezi si germani au fost mai pragmatici si au decis sa salveze situatia dupa criza declansata de referendum, pe cand clasa politica britanica a fost luata total pe nepregatite.

"Prim-ministrul Theresa May a fost naiv sa creada ca discutiile cu mize mari vor fi purtate vreodata in spatele usilor inchise diplomatic. Pentru inceput, Parlamentul European (care are veto asupra oricarei intelegeri) trebuie sa fie tinut la curent periodic. Grupul de lucru Brexit al Comisiei Europene a creat deja un site care sa evidentieze evolutiile esentiale ale negocierilor. Daca o parte vrea usa deschisa si cealalta inchisa, nu poate fi decat un castigator", scrie Andrew Grice intr-un articol de opinie publicat de The Independent.

Angela Merkel si Donald Trump s-au inteles cu greu in vizita oficiala de la Casa Alba, din luna martie, dar pana la urma, interesele comerciale au avut castig de cauza - Foto: Hepta.ro

8. Donald Trump, presedintele SUA, e mai interesat de relatii comerciale bune, eventual de incheierea pana la urma a celebrului tratat de liber schimb cu UE, pus pe butuci de alegerea sa la Casa Alba, decat de crearea unei axe Washington - Londra, una care ar duce la slabirea economica a SUA si la pierderea influentei in Europa.

"Angela Merkel a fost fortata sa-i explice lui Donald Trump de 11 ori fundamentele comertului cu Uniunea Europeana, dupa ce acesta a cerut in mod repetat sa faca o intelegere directa cu Germania", a afirmat un oficial german. Presedintele american a declarat ca au existat "neintelegeri foarte importante" cu privire la modul in care functioneaza comertul cu UE in timpul unei intalniri cu cancelarul german care a avut loc in luna martie. "De zece ori Trump i-a cerut doamnei Merkel sa negocieze o intelegere comerciala cu Germania. De fiecare data, aceasta i-a raspuns ca nu puteti incheia un acord comercial cu Germania, ci doar cu UE", a povestit oficialul.

In ceea ce priveste cel de-al unsprezecelea refuz, Trump a inteles, in sfarsit, mesajul. "OK, atunci vom face o intelegere cu Europa", relata tot The Independent in luna aprilie.

9. Theresa May nu a avut o strategie clara in ce priveste negocierile pentru Brexit. A oscilat intre solutia dura si cea de compromis in functie de balansul puterii in interiorul Partidului Conservator.

"Acest lucru este in totalitate inutil si profund nefolositor pentru obtinerea intelegerii privind Brexit, care are nevoie de Marea Britanie pentru a proteja locurile de munca si economia si pentru a construi o relatie viitoare puternica cu UE. Exista, de asemenea, un risc real ca abordarea lui May sa sporeasca sansele ca Marea Britanie sa plece din UE fara a se ajunge la o intelegere, ceea ce ar fi cel mai grav rezultat posibil", scrie Keir Stramer in The Guardian, intr-un articol de opinie intitulat "Ma tem ca Theresa May negociaza pentru noi un Brexit dezastruos".

10. O crestere semnificativa a Partidului Laburist in optiunile de vot la alegerile anticipate din 8 iunie ar insemna, in fond, respingerea Brexit-ului de catre alegatori, iar pozitia de negociere a Marii Britanii in raport cu Uniuneea Europeana s-ar fragiliza semnificativ.

"Scopul diferitelor interventii ale campaniilor europene in alegeri, pe care il sustin pe deplin, este de a se asigura ca alegatorii stiu unde se afla candidatii in ce priveste subiectul Brexit inainte de a-si da votul, fie pentru conservatori, fie pentru liberal-democrati, Lib, fie pentru laburisti. Aceasta campanie impotriva lui Brexit, cu orice pret, este in parte transpartinica, asa cum ar trebui sa fie, si, intr-adevar, unii oameni pot sprijini, in cele din urma, votul tactic", scrie Tony Blair, fost prim-ministru al Marii Britanii, Partdiul Laburist, intr-un articol publicat de The Guardian si intitulat "Modul de a lupta cu conservatorii pentru alegerile din iunie e acela de a intoarce Brexit impotriva lor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Brexit Theresa May, #Theresa May negocieri UE, #Theresa May negocieri dezastru Juncker , #Marea Britanie