Acordul de Brexit a fost respins a 3-a oara. Guvernul May e optimist: Mergem in directia buna! Britanicii sunt furiosi: Asistam la moartea democratiei!

Vineri, 29 Martie 2019, ora 20:08
34273 citiri
Acordul de Brexit a fost respins a 3-a oara. Guvernul May e optimist: Mergem in directia buna! Britanicii sunt furiosi: Asistam la moartea democratiei!
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentarii britanici au respins azi, in ziua in care Marea Britanie ar fi trebuit sa paraseasca oficial Uniunea Europeana, pentru a 3-a oara, acordul de Brexit negociat de Theresa May cu Bruxellesul.

Diferenta de voturi a mai scazut fata de celelalte doua infrangeri categorice. Daca la cea mai recenta tentativa a lui May i-au lipsit nu mai putin de 149 de voturi, acum ar mai fi avut nevoie de doar 58 de voturi pentru a trece acordul.

Dupa acest vot, situatia e urmatoarea: Brexit-ul e amanat inca doua saptamani, adica pana pe 12 aprilie. Pe 10 aprilie, presedintele Consiliului European Donald Tusk a convocat un summit extraordinar. Asadar, Londra are 11 zile pentru a se hotari ce vrea mai departe.

Daca Planul B al britanicilor va fi acceptat de UE27, atunci poate fi votata o noua extensie a Articolului 50. Insa votul va trebui sa fie unanim. Daca o singura tara se va opune, Marea Britanie pleaca pe 12 aprilie fara un acord.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT dezbaterea si votul din Parlamentul britanic si reactiile de dupa:

20:08 - Incheiem aici transmisiunea despre evenimentele de la Londra. Va asteptam si luni alaturi de noi pentru a vedea daca macar acum, in cel de-al 13-lea ceas, Parlamentul britanic va putea ajunge la orice fel de consens in legatura cu Brexitul.

19:33 - Nu toata Opozitia e de acord cu organizarea alegerilor anticipate.

"Daca Brexitul vi se pare complicat, aruncati in joc si alegerile generale si veti arunca totul in haos. Haideti sa respiram adanc si vom vedea ca exista o iesire din aceasta situatie. Acordul Theresei May poate fi supus votului publicului. Sa le dam cetatenilor ocazia sa spuna daca mergem mai departe sau reconsideram alegerea", a declarat pentru BBC Chris Leslie, parlamentar independent.

19:16 - Negociatorul sef pentru Brexit Michel Barnier, care se afla intr-o vizita in Polonia, a comentat pe Twitter situatia. El a cerut Marii Britanii clar sa spuna ce vrea sa faca pana pe 10 aprilie.

19:15 - Premierul olandez Mark Rutte spune ca riscul unui Brexit fara acord e "foarte real".

"Unul dintre cele doua drumuri catre un Brexit cu acord se pare ca s-a inchis acum. Mai e o singura cale, adica britanicii sa se hotarasca ce vor pana pe 12 aprilie. Nu putem sa ne invartim in cerc la nesfarsit. In urmatoarele 10 zile trebuie sa aflam de la britanici ce vor", a spus Rutte.

19:10 - In fata Parlamentului are loc acum un miting al celor de la UKIP, al carui fost lider Nigel Farage, actualmente europarlamentar, a fost unul dintre cei mai inversunati sustinatori ai Brexitului.

19:04 - Parlamentarii sunt furiosi dupa dezbaterea de azi. BBC relateaza o discutie cu un parlamentar "manierat de fel", fara a-i da insa numele. "Guvernul e distrus. Sunt de c...at. Nu sunt in stare sa vanda un pahar de apa unui om in desert", a spus parlamentarul ajuns la capatul rabdarii.

19:00 - La aceasta ora Guvernul May este in sedinta, insa se pare ca nu e luata deloc in discutie o demisie a Theresei May.

18:49 - Premierul irlandez Leo Varadkar spune ca este foarte posibil ca politicienii britanici sa nu constientizeze pe deplin riscurile lui Brexit fara acord nici macar acum.

18:37 - Comisia Europeana a facut publica o declaratie ca raspuns la votul de azi din Parlamentul britanic.

"Comisia regreta votul negativ din Camera Comunelor de azi. Articolul 50 este extins pana pe 12 aprilie. Acum Marea Britanie trebuie sa spuna pana la aceasta data cum vrea sa inainteze, urmand ca propunerea sa fie analizata de Consiliul European.

Scenariul unui Brexit dur pe 12 aprilie e acum cel mai probabil. UE s-a pregatit pentru asta din decembrie 2017 si acum e pregatita total pentru ca pe 12 aprilie la miezul noptii Marea Britanie sa iasa din Uniune fara un acord. UE ramane unita.

Benediciile unui Brexit cu acord, inclusiv perioada de tranzitie, nu vor fi valabile in niciun fel de circumstante in cazul unui Brexit dur. Mini-acorduri sectoriale nu sunt o optiune", e declaratia completa a Comisiei Europene.

17:59 - In fata Parlamentului protestatarii pro-Brexit sunt furiosi pe Theresa May. "Tot acest haos ar fi putut fi evitat daca ar fi incercat sa obtina un acord national inainte de a activa Articolul 50", a spus un barbat pentru BBC. Un altul a venit in fata Parlamentului cu un sicriu si spune ca tocmai a asistat la moartea democratiei.

17:54 - Optimismul pare incurabil la Downing Street: "E clar ca nu e rezultatul pe care il doream, dar totusi multi dintre conservatori au votat acordul azi. Mai multi decat in datile trecute. E clar ca mai avem multe de facut, dar macar mergem in directia corecta", a declarat pentru BBC o susrsa din Guvern.

17:51 - Conservatorul Sir Bernard Jenkin spune ca a votat impotriva acordului pentru ca el credea ca astfel Theresa May va demisiona si ca Marea Britanie va obtine o prelungire mai mare a Brexitului. Niciuna dintre supozitiile sale nu s-a adeverit, iar asta era clar de dinainte de vot.

17:44 - Pentru acord au votat 277 de conservatori, 5 laburisti si 4 independenti.

17:36 - Secretarul general al Comisiei Europene Martin Selmayr a dat un mesaj sec pe Twitter in urma votului de azi: "12 aprilie e noul 29 martie".

17:15 - "In urma votului negativ de astazi din Camera Comunelor, Articolul 50 va fi acum extins pana pe 12 aprilie, asa cum s-a decis saptamana trecuta. Donald Tusk a convocat un summit al Consiliului European pe 10 aprilie. Asteptam ca Marea Britanie sa indice pana atunci ce cale alege, pentru a fi discutata in Consiliu", se arata intr-o declaratie a Bruxelllesului.

17:08 - Lira sterlina a suferit o scadere abrupta dupa noua respingere a acordului in Parlament.

17:05 - Scotienii ii cer lui May sa revoce Articolul 50 si sa anuleze Brexitul, independentii sa organizeze un nou referendum, verzii se declara socati ca premierul nu recunoaste ca acordul ei e mort si ingropat iar nord irlandezii spun ca orice timp e obtinut ca extensie sa fie folosit pentru a rezolva problema granitei (back stopul irlandez).

17:01 - Jeremy Corbyn spune ca daca May nu accepta ca acordul trebuie schimbat trebuie sa isi dea demisia.

16:58 - Presedintele Consiliului European Donald Tusk a avut o reactie rapida, anuntand un summit extraordinar pentru Brexit in data de 10 aprilie, cu 2 zile inainte de noua termen limita pentru iesirea Marii Britanii din UE.

16:46 - May spune ca ea va continua sa lupte pentru un Brexit ordonant.

16:45 - Acordul a fost respins pentru a treia oara de parlamentarii britanici. De data aceasta insa diferenta a fost mult mai mica, de doar 58 de voturi. 344 de parlamentari au votat impotriva si 286 pentru.

16:32 - A inceput votul in Parlamentul britanic. May spune ca isi sustine motiunea "cu toata inima".

16:27 - Parlamentarii vorbesc si despre posibilitatea ca May sa demisioneze. Aceasta spune ca oricine ii va succeda nu va putea sa schimbe balanta voturilor in Camera Comunelor.

16:21 - Laburista Geraint Davies ii cere lui May sa recunoasca faptul ca acordul sau va face Regatul mai sarac, divizat si izolat. May spune ca acordul ei e cea mai buna sansa pentru Marea Britanie.

16:16 - Theresa May a luat cuvantul in Parlament. Ea isi exprima tristetea ca Brexitul nu va avea loc astazi, asa cum era stabilit. "Oamenii se intreaba de ce am venit a 3-a oara sa cer votul pe acord. E ultima sansa sa garantam Brexitul", spune May.

Ea explica afirmatia: daca acordul nu e votat azi, Regatul va trebui sa paraseasca UE pe 12 aprilie. Pentru a evita asta, Marea Britanie va trebui sa ceara o extensie mai lunga a Articolului 50, ceea ce va insemna ca trebuie sa participe la alegerile europarlamentare.

16:05 - Liderul laburistilor Jeremy Corbin spune ca, dupa ce May a suferit doua infrangeri istorice, acum a venit "sa cerseasca, sa agreseze si sa mituiasca". El spune ca acum acordul va pica iar si spera ca luni Parlamentul sa redobandeasca controlul asupra Brexitului.

15:48 - In fata Parlamentului s-au adunat protestatari pro-Brexit. Ei au blocat strazile din jur si striga: "Brexit inseamna Brexit. Plecam!"

15:36 - Liberal-democratii vin cu o oferta pentru May: Votam acordul daca vine la pachet cu un nou referendum.

15:30 - Nord-irlandezii de la DUP au anuntat in Parlament ca nu si-au schimbat pozitia fata de back stop, astfel ca nu vor vota acordul.

15:21 - BBC prezinta atmosfera de la Bruxelles. Oficialii europeni nu au sperante mari ca acordul va fi votat. Este posibil ca si in acest scenariu sa se aleaga mai degraba data 22 mai pentru ruptura oficiala, pentru a da mai mult timp ambelor parti sa se pregateasca pentru tot ce presupune Brexitul dur.

15:13 - Un mesaj vine de la negociatorul sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier: "Vot important azi, in Camera Comunelor. Reamintesc ca adoptarea acordului azi asigura prelungirea pana pe 22 mai", a scris el pe Twitter.

15:05 - Daca pana acum a criticat continuu acordul Theresei May, Boris Johnson spune ca acum va vota documentul, pentru ca altfel britanicii ar risca sa nu mai existe deloc Brexit.

14:58 - Laburistii o acuza pe May in continuare ca le cere sa accepte un Brexit legati la ochi, fara sa stie ce se va intampla mai departe.

14:52 - Pana acum, dezbaterile se desfasoara in stilul obisnuit. Parlamentarii se cearta pe scenarii asupra carora nu au nicio certitudine ca ar putea fi puse in practica, de vreme ce pentru orice este nevoie de votul unanim al liderilor UE27.

14:46 - Procurorul general Geoffrey Cox a luat cuvantul la deschiderea dezbaterilor din Parlament. El a inceput prin a-si cere iertare ca parlamentarii au trebuit sa vina si azi la munca, pentru ca nu era in mod normal zi de sesiune.

Cox le explica pe scurt situatia in care se afla: daca nu voteaza azi acordul, prelungirea Brexitului pana pe 22 mai pica, iar o prelungire peste data de 12 aprilie va fi posibila doar cu acordul unanim al UE27. "Daca vreti un Brexit cu acord asta e ultima sansa", spune Cox.

Daca acordul nu e votat azi, atunci Brexit-ul e amanat inca doua saptamani, timp in care Londra trebuie sa propuna calea de urmat. Daca Planul B al britanicilor va fi acceptat de UE27, atunci poate fi votata o noua extensie a Articolului 50. Daca nu, Marea Britanie pleaca fara un acord.

14:22 - Trei amendamente au fost depuse la motiunea propusa de Guvernul May. Doua sunt ale scotienilor si cer guvernului sa nu scoata tara din UE fara consimtamantul Parlamentului din Scotia si a Adunarii din Welsh, dar si sa revoce in totalitate Articolul 50 si astfel sa anuleze Brexitul.

Al treilea e al taberei laburiste care doreste Brexitul si cere ca guvernul sa asigure Parlamentului dreptul de a vota o rezolutie in care sa acorde mandat pentru urmatoarea etapa a Brexitului.

Niciun amendament nu a fost insa selectat pentru a fi supus la vot.

14:07 - Presa britanica spune ca de la ultimul vot Theresa May a reusit macar sa-si convinga mai multi colegi de partid sa-i voteze acordul. The Guardian spune ca au mai ramas doar 16 "rebeli" care resping in continuarea documentul negociat de May.

14:00 - Ca votul de azi sa poata avea loc, Guvernul a decis sa prezinte doar o parte a acordului - "Tratatul retragerii" -, si sa excluda "Declaratia politica", cu privire la viitoarea relatie cu Uniunea Europeana (UE) . Asta pentru ca regulile parlamentare britanice nu permit sa fie reexaminat un text care a fost respins in cursul aceleiasi sesiuni.

Vineri, Comisia Europeana a anuntat ca e de acord cu aceasta situatie si, daca e votat acordul, vom avea un Brexit ordonat, urmand sa fie apoi stabilite relatiile dintre Marea Britanie si UE.

Ce se mai poate intampla

Jucandu-si ultima carte, Theresa May si-a pus miercuri seara demisia in balanta, pentru a-i convinge pe deputati sa adopte acordul. Anumiti alesi conservatori au conditionat o sustinere a textului sau de plecarea ei de la conducerea Guvernului.

"Sacrificul sau va fi zadarnic?", se intreba joi Daily Mail.

Fostul ministru de Externe Boris Johnson, rivalul Theresei May si un fervent aparator al unui Brexit fara acord, a anuntat ca ii sustine textul. Iar potrivit unei numaratori efectuate de tabloidul The Sun, numarul "rebelilor" conservatori ar fi scazut la 16.

Insa, pentru ca a treia incercare sa aiba succes, May are nevoie de sustinerea DUP, de care depinde slaba sa majoritate in Parlament. Toti ochii sunt atintiti asadar asupra micului partid nord-irlandez, care a repetat miercuri ca nu trebuie sa se conteze pe el.

In Camera Comunelor, o initiativa parlamentara vizand sa degajeze o solutie alternativa la acordul negociat de Guvern cu Bruxelles-ul a cazut pur si simplu miercuri seara.

Deputatii au votat impotriva unui numar de opt optiuni pe care ei insisi le-au propus, de la un divort fara acord si pana la o revocare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care reglementeaza iesirea unui stat membru din UE.

"Parlamentul si-a spus ultimul cuvant: Nu, Nu, Nu, Nu, Nu, Nu, Nu, Nu", a ironizat The Guardian.

In contextul in care Brexit-ul urma sa aiba loc vineri, la ora locala 23.00 (sambata, 1:00, ora Romaniei), liderii europeni au acordat Londrei o amanare cu doua optiuni - fie acordul Brexit-ului este adoptat saptamana aceasta, iar data retragerii britanice este amanata la 22 mai, fie acordul este respins, iar Londra are termen pana la 12 aprilie sa prezinte o alternativa si sa ceara o noua amanare. Altfel, urmeaza sa aiba loc un Brexit brutal ("no deal").

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#vineri vot acord Brexit, #Brexit Marea Britanie , #Marea Britanie