Despre Brexit cu bune si rele

Autor: Mircea Cosea - profesor universitar
Luni, 27 Iunie 2016, ora 17:52
5451 citiri

Odata si odata, cineva trebuia sa o faca. Iata ca au facut-o britanicii.

Ceea ce numim Uniune Europeana nu mai era demult o uniune asa dupa cum o gandisera fondatorii sai si nici asa cum speram noi, romanii, ca este atunci cand am aderat la ea cu convingerea ca vom fi "un membru cu drepturi depline".

Uniunea Europeana nu mai reprezenta demult interesele cetatenilor ei si nici macar ale tuturor tarilor membre. Incetul cu incetul, devenise o structura super birocratizata reprezentand interesele marilor firme multinationale si ale dorintei germane de a fi un lider autoritar.

Uniunea Europeana nu s-a mai putut prezenta ca o structura de "monolit" construit prin unicitatea politicilor ei, prin stabilitatea sistemului euro si printr-o capacitate reala de a raspunde eficient provocarilor crizei.

Oricum am trata Brexit-ul, fie ca populism ieftin sau ca nationalism demodat, el nu poate fi separat de deziluzia si nemultumirile pe care simplul cetatean european le-a acumulat fata de aceste evolutii "neeuropene" pe care le-a avut Uniunea, in sensul europenismului democratic si unificator dorit de fondatorii proiectului european dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial.

Din punctul meu de vedere, consecintele pe care le poate avea iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana sunt mai importante pe plan global decat pe plan european, caci problemele pe care le pot avea cetatenii, firmele sau institutiile europene, desi grave sau foarte grave, fie se vor atenua sau rezolva prin negocierile ce vor urma, fie se vor transforma in pierderi si drame la nivel personal sau sectorial pe care timpul le va uita, asa dupa cum teoria neoliberala a pietei unice europene trateaza victimele oricarei schimbari ca pe niste pierderi colaterale "normale".

In plan global, consider Brexit-ul ca pe un semnal de importanta majora pentru directia pe care sistemul geoeconomic si geopolitic a luat-o dupa 2010. Nu stiu daca britanicii si-au propus asa ceva, dar au reusit sa dea un semnal similar cu cel din 1415 la Azincourt, cand au schimbat radical tehnica militara invingand cu simplii arcasi pedestrii sofisticatele armuri cavaleresti.

In linii mari, dupa 2010 asistam la o schimbare majora a situatiei geopolitice cu implicatii importante si geoeconomice. Incepe razboiul civil in Siria, apare Statul Islamic, se declanseaza conflictul ruso-ucrainien si se anexeaza Crimea.

Este momentul in care se considera ca epoca de dupa 1990 caracterizata prin accentuarea eforturilor globale pentru implementarea procesului de tranzitie la un nou model de sustenabilitate a cresterii economice (noi forme de energie regenerabile, trecerea la cea de a patra etapa a revolutiei industriale, atenuarea diferentelor regionale in dezvoltare, extinderea acordurilor internationale de comert si cooperare etc) se incheia prin reluarea starii beligerante de razboi rece de tip hibrid.

Desi putini analisti europeni au atras atentia asupra unor discursuri cu caracter mai mult filozofic decat electoral ale campaniei prezidentiale americane, un aspect a facut totusi obiectul unui editorial al directorului cotidianului francez Le Figaro, Alexis Brezet.

Tema apartine lui Hillary Clinton, care spunea ca cele mai multe dificultati ale Europei provin de la faptul ca "s-a trecut de la o strategie de dezvoltare si atenuare a inegalitatilor la o strategie de razboi, care a generat valul emigrationist, politicile de austeritate si nesiguranta zilei de maine".

Migratia, terorismul islamic si, intr-o oarecare masura, austeritatea au fost temele principale ale campaniei pro Brexit. De altfel, aceste teme sunt prezente in toata Uniunea Europeana si nu par a fi fost posibil de rezolvat prin politici sau initiative europene. Din contra, lipsa unei unitati de gandire politica a dus la dezbinare si tensiuni importante intre tarile membre.

Daca Uniunea Europeana este in pericol de dezmembrare sau recesiune cronica, economica si sociala, acesta nu consta in plecarea Marii Britanii si chiar a unor alte tari, ci in efectele incalculabile pe termen mediu ale valului de migratie islamica si in aparitia unor contradictii distructive in plan social, din cauza somajului si scaderii standardului de viata.

Orice tip de negociere intre UE si Marea Britanie pentru a materializa Brexit-ul ar putea rezolva probleme punctuale si cu caracter conjunctural in ceea ce priveste migratia si conceperea unei politici de crestere economica, dar nu le va putea elimina cauzele, deoarece acestea au caracter geopolitic global.

Daca Brexit-ul se va materializa, atunci Occidentul (Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana) ar suferi o importanta pierdere de pozitie fata de un competitor politic (Rusia) si unul economic (China), nu neaparat prin fragilizarea structurii economice europene, ci prin diminuarea contributiei sale de incredere si stabilitate in cadrul contraponderii pe care Occidentul incearca sa o puna in fata competitorilor lui prin forta economica (finalizarea tratatului comercial SUA-UE) si militara (NATO).

Din acest punct de vedere, Brexit-ul este un semnal extrem de important in sensul in care atesta incapacitatea europeana de a asigura caracterul ireversibil a ceea ce se numea "cel mai valoros si de succes model de dezvoltare si unitate pe care l-a cunoscut omenirea pana in prezent" (Discursul lui Barack Obama la Londra 23/04/2016 - n.red.).

Doua ar fi directiile pe care ar trebui avansat pentru a neutraliza atat cauzele, cat si efectele unei actiuni de tip Brexit. Ele privesc situatia imediata si concreta a Uniunii Europene, dar nu pot fi asigurate fara implicarea Statelor Unite ale Americii si a Federatiei Ruse:

1. Oprirea imediata si totala a fluxului de emigranti prin incetarea razboiului din Siria si eliminarea Statului Islamic. Aceasta presupune o importanta concesie facuta de catre Statele Unite ale Americii Federatiei Ruse. SUA vor fi nevoite sa accepte situatia de facto din teren, adica mentinerea regimului Bashar el Assad, victorios datorita sprijinului militar rusesc. Iata cum Brexit-ul poate contribui la obtinerea de catre Rusia a unui serios avantaj geopolitic in zona.

2. Restabilirea la nivelul triunghiului Uniunea Europeana-Fondul Monetar International si Banca Mondiala a echilibrului social pe piata unica europeana prin politici de eliminare a inegalitatilor generate de catre criza financiara asupra muncitorimii si clasei mijlocii. Urgentarea finalizarii masurilor propuse de catre UE pentru introducerea unui impozit pe bogatie si pentru controlarea activitatii paradiselor fiscale (Reforma Moscovici). Usurarea si detensionarea situatiei datoriei grecesti prin diminuarea si renegocierea acesteia.

Ce se va intampla in Romania?

Daca se raspunde cu onestitate si profesionalism, ar trebui raspuns: inca nu stim.

Negocierile cu Marea Britanie inca nu au inceput, deci este imposibil sa stim cat ne va costa sau care va fi situatia romanilor care lucreaza in Marea Britanie.

Este induiosatoare usurinta ingenua cu care ministrul Anca Dragu Paliu incearca sa ne linisteasca in stilul clasicii emisiuni de televiziune "Noapte buna, copii", asigurandu-ne ca avem destule rezerve si multi bani pusi deoparte in sertarele de la minister pentru a dormi linistiti fara sa avem cosmaruri de Brexit.

Nu numai ca domnia sa face o incercare penibila de a ne administra Distonocalm, dar face si o mare gafa politica.

Asigurandu-ne ca totul este perfect, domnia sa nu si-a dat seama ca a dezarmat Guvernul tehnocrat luandu-i sansa de a se scuza pentru nerealizarile sale prin efectele Brexit?! Este adevarat ca se putea da vina pe canicula, pe inundatii sau chiar pe demoralizarea eliminarii de la Campionatul European de fotbal, dar nici una dintre aceste scuze nu ar fi avut taria Brexit-ului.

Trecand peste asigurarile guvernamentale, trebuie spus ca Romania va suferi consecintele Brexit-ului, fiind profund dependenta de vestul UE si incapabila sa aiba o politica activa de negociere, desi Brexit-ul este o mare sansa pentru Romania avand posibilitatea unor noi negocieri, eliminand superficialitatea cu care s-au facut cele dinaintea aderarii. Acesta este insa un alt subiect.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Brexit Marea Britanie, #marea britanie uniunea europeana, #Consecinte Marea Britanie Brexit , #Marea Britanie
Comentarii