Liderii UE exclud renegocierea acordului de Brexit si acuza un joc murdar al Londrei: Gasiti solutii in loc sa beti ceai si sa mancati biscuiti

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 18:30
19430 citiri
Liderii UE exclud renegocierea acordului de Brexit si acuza un joc murdar al Londrei: Gasiti solutii in loc sa beti ceai si sa mancati biscuiti
Foto: captura video

Dupa o seara teatrala in Parlamentul britanic, unde Theresa May a fost aplaudata ca un erou chiar si de jurnalisti, dupa ce a obtinut votul, destul de la limita, pentru a renegocia cu Bruxellesul acordul pe Brexit, iata ca a venit randul liderilor europeni sa vina cu o replica.

Si aceasta a fost pe masura circului de la Londra. Prin mesaje extrem de dure si transate, liderii UE, de la presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker la liderii grupurilor politice, au anuntat ca nu vor renegocia acordul de Brexit.

Ei s-au declarat socati de faptul ca May va veni acum la ei sa ii roage sa renegocieze ce tot ea a propus. Astfel, ei i-au transmis ca inainte sa aterizeze la Bruxelles sa vorbeasca cu politicienii de acasa si sa gaseasca impreuna solutii, "in loc sa bea ceai si sa manance biscuiti".

Liderii UE au insistat pe mesajul ca pregatirile pentru un Brexit dur, fara acord, sunt in desfasurare si le-au atras atentia britanicilor ca ei vor suferi cel mai mult in urma acestui divort.

"Britanicii sa stie ca paguba pentru Marea Britanie va fi mereu mai mare, piata europeana e de 14 ori mai mare decat piata britanica. Vor fi vremuri amare, grele pentru britanici", a fost unul dintre mesaje.

Iata ce a stabilit Parlamentul britanic si ce spera May sa obtina de la Bruxelles

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, dezbaterea din Parlamentul European pe tema Brexitului:

18:23 - Reprezentantul Presedintiei Romane la Consiliul Uniunii Europene, Melania Ciot, trage concluziile dezbaterii. Aceasta a citit de pe foaie si pare ca nu a fost atenta la mesajele dure date de antevorbitorii sai, care au avertizat ca ne indreptam tot mai clar spre un Brexit fara acord:

"Daca se ajunge la o ratificare, speram in calendarul prevazut, va trebui sa trecem la implementare. Implementarea va trebui urmarita indeaproape. Ne bazam pe cooperarea dvs in toate etapele procesului in urmatorii ani", spune Ciot.

18:18 - Vorbeste "arhitectul Brexitului", Nigel Farage:

- Recunosc, May a facut o mare greseala acceptand acest backstop. Ati convocat-o la Bruxelles rapid, a plecat la 4 dimineata de la Londra, si a semnat ceva ce n-ar fi acceptat o tara nici daca ar fi fost invinsa in razboi.

- Inainte de referendum nimeni nu stia cine era Comisia Europeana. Barroso era un necunoscut. Acum toata lumea va cunoaste si britanicii si-au dat seama ca niste birocrati au umilit premierul lor.

- Opinia publica va fi foarte furioasa ca nimeni de la Bruxelles nu cedeaza azi. Ne vor spune ca avem de-a face cu fanatici.

- Theresa May a facut compromis dupa compromis, prea multe din punctul meu de vedere. Oamenii vor incepe sa creada ca lipsa unui acord e mai buna decat backstopul.

18:11 - Seful sedintei de plen cere respect in sala, dupa ce au fost europarlamentari care au comentat discursurile colegilor lor. "Va cer ordine si respect. Nu suntem Camera Comunelor, suntem Parlamentul European". Sala rade.

18:10 - Vorbeste Molly Scott Cato de la grupul Verzilor. Ea militeaza pentru un nou referendum, sustinand ca ostilitatea celor care se opun acestei solutii arata ca se tem.

- Trebuie sa ne gasim drumul in acest haos al Londrei.

- Nu puteti sa va comportati ca si cum Imperiul Britanic e aici, in Uniunea Europeana.

- M-a dezamagit acest spectacol care ni s-a prezentat in ultimul timp. E importat sa ne intoarcem la radacini si sa gasim solutii.

- Nu vom putea permite ca acordul din Vinerea Sfanta sa nu fie respectat in deplinatatea sa. Nu vom permite sa ajungem la o granita fizica in Irlanda de Nord.

- M-am bucurat ca britanicii au dorit sa aiba o voce, dar sa ne spuna exact ceea ce vor.

18:08 - A luat cuvantul Guy Verhofstadt, de la ALDE:

- Dna May e mereu binevenita, ar fi bine sa vina si in PE, cum am cerut de un an de zile. Dar pentru ce sa vina? Sa faca ce? Sa schimbe liniile rosii pe care tot ea le-a impus de la inceput?

- Ultimele 2 luni au fost epuizante, cu dezbateri la nesfarsit de ambele parti.

- Ma uit la ce se intampla si nu inteleg! Totul a inceput ca o lupta pentru putere in Partidul Conservator si a devenit o problema existentiala in Marea Britanie.

- Trebuie sa va spun ca nu putem continua asa. E o lipsa de claritate si stabilitate inacceptabila.

- Chiar acum are loc o intalnire intre May si Corbyn. Sper ca vor discuta pe continut si nu vor bea ceai si manca biscuiti.

- Acum se foloseste Brexitul pentru a fi eliminati opozanti politici.

- May sa vina sa ne spuna ce isi doresc parlamentarii din tara sa.

- Britanicii vor fi primii care vor plati pretul acestor neclaritati.

18:02 - Vorbeste acum britanicul Ashley Fox (grupul ECR) . El le transmite europarlamentarilor care isi doresc ca pana la urma sa nu mai existe niciun Brexit sa renunte la idee, pentru ca trebuie respectat votul cetatenilor britanici.

- Mecanismul de protectie in forma actuala nu va impiedica o granita fizica, ci o va crea. Asa ca haideti sa mai analizam.

- Nu va fi un acord pana cand ambele parti nu-si vor da acordul si nu e bine sa tot repetam ca acordul nu poate fi renegociat.

- Eu nutresc speranta ca si acest al 12-lea ceas va veni cu un acord.

- Generozitatea nu e semn de slabiciune, ci de putere. Hai sa ne asiguram ca vom putea cladi o relatie pe termen lung. Intr-o lume tot mai incerta sa gasim drumul impreuna.

17:58 - Roberto Gualtieri de la S & D a luat cuvantul:

- Un Brexit fara acord ar fi un dezastru pentru Regatul Unit.

- Vrem sa vedem o relatie cat mai stransa intre UK si UE, dar Regatul e cel care se opune.

- Avem mai putin de 2 luni pana la Brexit si vrem sa vedem pasi de la Londra cu privire la eliminarea blocajului.

- Daca au nevoie de mai mult timp suntem deschisi, dar vrem un plan concret. Nu putem da mai mult timp doar ca sa auzim promisiuni ce nu se vor respecta.

- Suntem ingrijorati, dar optimisti.

17:52 - A luat cuvantul Elmar Brok, din partea grupului PPE:

- Inainte ca dna May sa vina aici, ar fi bine ca britanicii sa vorbeasca intre ei. E scandalos ca Guvernul si cu fortele de Opozitie sa nu vorbeasca intre ei de 3 ani, dar sa vina aici sa negocieze. Va rog, vorbiti intre voi.

- Noi suntem uniti, voi nu sunteti uiti nici in Guvern, nici in partidele voastre.

- Noi putem sa negociem orice, dar cei care vor un Brexit dur vor respinge orice, la fel cum cei impotriva Brexit-ului vor respinge orice nu e un nou referendum.

- Sa nu uitati ca Irlanda e membru UE. Vom apara acest acord, programul de pace, nu ne dorim o frontiera controlata, dar asa au zis si britanicii. Backstopul a fost propunerea britanica, inventia britanica. Voi vreti acum sa renegociati ceva ce voi ati propus. Asta e culmea!

- Este clar pentru toata lumea ca daca ajungem la perioada de tranzitie nici nu se va aplica backstopul.

- Aici e vorba doar de faptul ca unii nu vor un acord. Asa ca e bine sa ne pregatim pentru ce poate sa se intample.

- Britanicii sa stie ca paguba pentru Marea Britanie va fi mereu mai mare, piata europeana e de 14 ori mai mare decat piata britanica. Vor fi vremuri amare, grele pentru britanici.

17:34 - Vorbeste negociatorul sef al UE privind Brexit, Michel Barnier:

- Theresa May s-a distantat de acordul pe care chiar ea l-a negociat si pe care l-am agreat impreuna.

- Ne aflam intr-un moment grav si foarte serios.

- Eu consider, in pofida dificultatilor, ca inca putem atinge obiectivul unui acord de retragere daca ne pastram luciditatea si respectul unii fata de ceilalti.

- Acordul nu va mai fi renegociat.

- As dori sa ma refer putin la backstop, ca toti sa intelegem despre ce e vorba. Acest mecanism nu e o chestiune dogmatica, ci o solutie realista. Acest mecanism de protectie, in acordul de retragere, e rodul unor negocieri extrem de dificile ce au durat 2 ani. Acest mecanism e raspunsul nostru pragmatic la aceasta situatie unica in Irlanda, dupa ce Marea Britanie a decis sa iasa si din UE, si din piata unica.

- Noi vrem sa evitam cu orice pret o granita fizica in Irlanda. Va reamintesc ca, prin vocea premierului, Regatul si-a afirmat angajamentul de a respecta conditiile acordului de la Belfast.

- Granita iralandeza va deveni o granita a UE si a pietei unice iar miza o reprezinta protectia tuturor companiilor si consumatorilor din UE.

- Unii doresc eliminarea acestui backstop, inclusiv politicieni care au negociat cu noi si stiu ca asta e solutia la care am convenit si stiu ca pentru noi asta reprezinta miezul - protectia pietei unice la toate nivelele.

- Ca sa fiu sincer, cand ii aud pe unii care au participat la negocieri facand astfel de afirmatii va spun ca imi e foarte greu sa ma las antrenat in acest joc murdar de-a soarecele si pisica in care doresc sa ne tarasca.

- Nu vom face nimic ca sa compromita viitorul UE.

- Orice s-ar intampla securizarea drepturilor cetatenilor, compatriotii nostri, va ramane o prioritate pentru noi.

- Mai avem 60 de zile pana la retragerea Regatului Unit, a mai spus Barnier, si incheie cu un apel la luciditate si responsabilitate.

17:32 - O scurta interventie a presedintelui PE Antonio Tajani, care atrage atentia ca focusul trebuie sa fie pe drepturile cetatenilor europeni din Marea Britanie.

17:29 - A luat cuvantul presedintele CE Jean Claude Juncker:

- Chiar daca Comisia a aparat interesele UE, spiritul de respect si de prietenie a insotit acest proces de negociere in fiecare etapa. Acordul de retragere ramane cea mai buna solutie posibila.

- Votul de ieri din Camera Comunelor nu schimba situatia: acordul nu poate fi negociat.

- Nu ne putem intoarce la o granita cu Irlanda, nu ne putem intoarce la o pagina neagra a istoriei. Dar nicio plasa de siguranta nu poate sa fie sigura daca poate fi indepartata oricand.

- Uneori am impresia ca ei doresc ca unele dintre statele membre sa cedeze si sa renunte la backstopul iralandez. Dar nu e o solutie.

- Din votul de ieri din Camera Comunelor am aflat ca nu vor multe, dar inca nu am aflat ce vor.

- Voi discuta cu dna May si voi vedea ce are de spus, dar voi fi foarte prudent.

- Votul de ieri din Camera Comunelor sporeste riscul unui Brexit fara acord. Ne pregatim pentru scenariul catastrofal.

- Trebuie sa ne continuam pregatirile si sa fim gata pentru orice rezultat, inclusiv pentru o retragere fara acord.

- Eu sunt optimist din fire si cred in institutiile democratice si de aceea cred ca va exista un acord cu Regatul Unit. Dar vom lucra zi si noapte pentru cazul in care nu vom avea un acord.

17:24 - A inceput dezbaterea pe situatia Brexitului. A luat cuvantul reprezentantul Presedintiei Romane la Consiliul Uniunii Europene:

- Din ce am inteles din votul de ieri ne confruntam cu o confuzie si mai mare decat inainte.

- Situatia actuala este clar ca ar putea duce la un Brexit neordonat.

- Este clar ca aceste incertitudini si tensiunile pe care le genereaza ne vor supune la test resursele si unitatea si e cu atat mai necesar sa rezistam tentatiei unor acorduri individuale bilaterale.

- Raspunderea pentru a garanta ratificarea acordului revine Guvernului britanic.

- In cadrul principiilor si pozitiilor noastre trebuie sa ramanem deschisi la discutii si clarificari daca ajuta la procesul de ratificare in Regatul Unit. Dar aratam clar ca renegocierea acordului nu este in carti in acest moment!

- Noi la nivel european vom continua procesul de ratificare.

17:13 - In timp ce in PE inca se discuta ordinea de zi a plenarei, la Londra, liderul Opozitiei Jeremy Corbyn tocmai a intrat in biroul Theresei May pentru a discuta despre Planul B.

16:57 - Inainte de discutiile pe Brexit, s-a decis ca PE sa dezbata situatia din Venezuela si sa adopte prin vot, joi, o rezolutie unanima pe aceasta tema.

16:30 - A inceput sedinta de plen in PE cu un moment de reculegere in memoria victimelor Holocaustului, un moment artistic si prezentari de imagini cu victimele lagarelor naziste.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#parlamentul european dezbatere acord Brexit , #Marea Britanie