Marea Britanie, la psihiatru. Uniunea Europeana, in pericol

Luni, 20 Iunie 2016, ora 10:15
6875 citiri
Marea Britanie, la psihiatru. Uniunea Europeana, in pericol

In data de 23 de iunie, supusii reginei vor vota daca raman sau nu in Uniunea Europeana.

Tensiunile dintre cele doua tabere au crescut semnificativ in ultimele zile, dupa ce deputata laburista (de stanga) Jo Cox a fost ucisa de catre un adept al plecarii din UE.

Jo Cox se afla la o intalnire electorala in circumscriptia unde a fost aleasa si facea campanie pentru ramanerea in Uniunea Europeana. Avea 41 de ani si era mama a doi copii. Uciderea ei a produs o mare emotie in intreaga lume, dar si multa frustrare in Marea Britanie si in randul sustinatorilor pro-UE.

Citeste aici toate informatiile despre referendumul din 23 iunie

Cum a ajuns Marea Britanie, a doua economie a Europei, sa parieze pe o detasare de continent? Sunt multe explicatii dar principala, in opinia mea, e un discurs politic inadecvat al conservatorilor.

De la Margaret Thatcher incoace, a existat o opinie larg raspandita in zona dreptei britanice ca Regatul Unit pierde prin faptul ca face parte din Uniunea Europeana.

Modificarile de legislatie, deschiderea granitelor, acordarea de drepturi egale tuturor cetatenilor statelor membre i-a enervat intotdeauna pe conservatori, adeptii unei politici traditionaliste, inchise, ce limiteaza interventia statului.

Mereu au existat alegatori de dreapta care au vazut Uniunea Europeana ca pe un inamic. Guvernele britanice au evitat pana acum sa organizeze un referendum in ce priveste aderarea la UE. Multa vreme au crezut ca nu e important, apoi au amanat pana cand David Cameron si-a construit campania electorala din 2010 pe promisiunea ca va tine acest referendum.

Cu o majoritate in Parlament, Partidul Conservator a considerat ca poate administra aceasta provocare, totodata fortand oficialitatile de la Bruxelles sa renegocieze relatia cu Marea Britanie.

In acest moment, David Cameron si o parte a partidului duc o campanie pentru ramanere. Boris Johnson, fostul primar al Londrei si cel care urmareste debarcarea lui David Cameron de la conducerea partidului, cu o parte a conservatorilor, face campanie pentru iesirea din UE.

Partidul Laburist, cea de a doua forta politica din Marea Britanie, face si el o campanie pentru ramanere.

Intrebarea care se pune e de ce tabara celor care vor sa plece conduce in mai toate sondajele de opinie?

Se observa in cazul acestui referendum o criza a partidelor traditionale care nu mai reusesc sa impuna directia in societate. Laburistii au pierdut alegerile din 2014, au schimbat conducerea, iar noul lider Jeremy Corbyn este orientat mult mai la stanga in comparatie cu centristul Ed Miliband. Corbyn nu a reusit sa relanseze formatiunea laburista si nu face fata unui David Cameron care se bucura de popularitate.

Pe de alta parte, o victorie a celor care vor sa plece din UE inseamna demisia pentru cabinetul Cameron si, probabil, accederea la putere a lui Boris Johnson, un politician radical din aceeasi familie politica cu Donald Trump, populisti-charismatici.

In jurul partidelor traditionale, in Marea Britanie ca in multe state din Europa, au aparut formatiunile extremiste care reusesc sa atraga tot mai multi cetateni nemultumiti de mediocritatea politicienilor din marile partide.

UKIP, o formatiune de dreapta, anti-UE si anti-imigratie a castigat alegerile pentru Parlamentul European din 2014, provocand o mare surpriza, dar n-au confirmat la alegerile generale, castigate de David Cameron. Intre timp, popularitatea UKIP s-a estompat, dar formatiunea joaca un rol activ in campania pentru apropiatul referendum.

In acest moment, sondajele de opinie dau drept castigatoare tabara celor care vor ca Marea Britanie sa nu mai faca parte din UE, dar este recunoscuta dificultatea de predictie a caselor de sondare a opiniei publice din Anglia.

Acestea s-au inselat si la referendumul pentru independenta Scotiei cand i-au dat castigatori pe cei care doreau sa se desprinda de Regatul Unit, dar si la alegerile generale din 2014, cand Partidul Conservator a castigat detasat alegerile, desi sondajele aratau ca e la egalitate cu Partidul Laburist.

E greu de facut o predictie despre referendumul din 23 iunie, dar sunt sanse ca Marea Britanie sa ramana alaturi de Uniunea Europeana. Tabara celor pro-UE spera intr-o mobilizare de ultima ora.

Mai multi analisti sustin ca Uniunea Europeana va supravietui atat cu Marea Britanie cat si fara ea, dar, in ultima situatie, va fi mult mai greu si va lua timp pentru ca o astfel de criza de identitate sa fie depasita.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#referendum Marea Britanie, #Brexit Marea Britanie, #Marea Britanie iesire Uniunea Europeana , #Marea Britanie