Opt saptamani pana la Brexit: UE pregateste 780 de milioane de euro pentru a-i sustine pe cei mai afectati

Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 18:31
3528 citiri
Opt saptamani pana la Brexit: UE pregateste 780 de milioane de euro pentru a-i sustine pe cei mai afectati
Foto: Ziare.com Arhiva

Comisia Europeana a propus miercuri disponibilizarea sumei de 780 de milioane de euro pentru a sustine companiile UE, lucratorii si statele membre cele mai afectate de un Brexit fara acord, relateaza dpa.

"Termenul limita de 31 octombrie 2019 este la numai opt saptamani distanta", scrie executivul comunitar intr-o comunicare publicata miercuri.

"Putinul timp care ramane si situatia politica din Marea Britanie au marit riscul ca Marea Britanie sa se retraga la aceasta data fara un acord", subliniaza Comisia de la Bruxelles in documentul mentionat.

Uniunea Europeana a propus adaptarea a doua fonduri existente in acest sens - Fondul de solidaritate al UE, care ajuta statele membre sa faca fata dezastrelor naturale, si un fond pentru globalizare destinat angajatilor concediati din cauza problemelor economice mondiale.

Din aceste fonduri ar urma sa fie disponibilizate pana la 780 de milioane de euro pentru a ajuta statele membre sa acopere orice "povara financiara serioasa" inevitabila provocata de un Brexit fara acord, precum si a sustine lucratorii care si-au pierdut locurile de munca din cauza acestei situatii.

Propunerea trebuie votata de statele membre UE si de Parlamentul European.

Alte propuneri prezentate miercuri includ ajustari tehnice la masurile de contingenta existente in lumina deciziei de a amana Brexitul de la data sa initiala, din martie 2019.

Comisia Europeana a publicat, de asemenea, si o asa-numita "to do list" pentru a ajuta afacerile sa se pregateasca de un Brexit fara acord.

Executivul comunitar a prezentat si o informare la zi privind situatia din Irlanda, notand ca se lucreaza la "solutii contingente" legate de frontiera sensibila dintre Irlanda de Nord, provincie a Marii Britanii, si statul Irlanda, membru al UE.

In conformitate cu regulile UE, toate bunurile care intra in Irlanda din Marea Britanie vor trebuie supuse la controale si verificari, desi se fac eforturi pentru a asigura faptul ca acestea au loc departe de frontiera fizica.

"Este foarte clar ca toate verificarile si controalele vor trebui efectuate", a declarat un oficial UE sub protectia anonimatului, observand ca obligatia decurge din legea UE si din obligatiile internationale care se aplica si in cazul Marii Britanii.

"Va exista o dezorganizare. In special impactul asupra Irlandei de Nord nu ar trebui subestimat", a mai spus oficialul citat.

Potrivit France Presse, tarile care ar urma sa fie cele mai afectate de un Brexit fara acord sunt Irlanda, Germania, Olanda, Belgia, Franta si Danemarca.

Statele candidate la acest ajutor vor avea termen pana la sfarsitul lui aprilie 2020 pentru a-l solicita.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
#Brexit ajutor UE state firme afectate , #Marea Britanie