Paradoxul Brexit si Romania invizibila: Nota de plata va fi uriasa. Trebuie sa ne pregatim pentru orice Interviu cu Renate Weber

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Iunie 2016, ora 18:30
27203 citiri
Paradoxul Brexit si Romania invizibila: Nota de plata va fi uriasa. Trebuie sa ne pregatim pentru orice Interviu cu Renate Weber
Foto: Facebook / Renate Weber

Londra cauta cu disperare solutii ca Brexit sa nu se produca si este posibil ca, dupa intrarea Marii Britanii (UK) in recesiune, in restul tarilor unde mai sunt idei de referendum va predomina sentimentul ca apartenenta la UE e buna, afirma Renate Weber, europarlamentar independent afiliat la grupul european ALDE.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Renate Weber a aratat ca e nevoie de mai multa Europa, dar care sa nu insemne mai multa birocratie si exces de legiferare, ca pana acum, ci mai multa coeziune, mai multa solidaritate, politici publice comune europene.

"Nu sunt ferm convinsa ca liderii actuali ai statelor membre si ai UE sunt capabili sa vina cu o astfel de regandire a UE, dar am obligatia sa sper", spune europarlamentarul.

Renate Weber considera ca si Romania trebuie sa aiba o alta atitudine in negocierile care vor veni: "Un stat poate participa la constructia europeana in mai multe feluri, totul e sa vrea si sa puna mintile din tara la contributie".

Cum s-a ajuns la rezultatul referendumului din UK?

Categoric ii gasesc responsabili pe David Cameron si partidul sau. UKIP si Nigel Farage au lansat ideea parasirii UE, dar de la ei nu era nimic surprinzator, ei nu sunt doar anti-europeni, sunt anti-tot, politicieni oribili, populisti.

David Cameron si conservatorii lui, in loc sa puna lucrurile la punct si sa spuna adevarul despre ce inseamna beneficiile foarte mari ale UK prin apartenenta la UE, au intrat in siajul acestui discurs populist si l-au dus mai departe. In felul acesta au castigat alegerile, dar cu pretul referendumului.

Pana la urma, nu se poate spune ca premierul Cameron a facut un exercitiu de democratie? O parte din popor, iata majoritara, voia ceva si a avut posibilitatea sa se exprime.

Foarte bine, dar David Cameron avea obligatia sa faca o campanie de informare corecta, ceea ce insemna sa explice avantajele uriase pe care UK le-a avut de-a lungul timpului prin apartenenta la UE. N-a facut asta, a mintit prin omisiune, ceea ce mi se pare iresponsabil.

Aduceti-va aminte ce tip de campanie a facut David Cameron inaintea referendumului pentru independenta Scotiei. S-a implicat trup si suflet si a convins scotienii ca, daca ar iesi din UK, ar iesi automat si din UE, ceea ce ar fi o mare pierdere.

Atunci a facut ceea ce trebuia sa faca un premier responsabil. Acum a crezut ca referendumul nu o sa treaca oricum si nu trebuie sa se agite.

E adevarat ca si in partidul lui au fost partizani ai unui Brexit si din acest punct de vedere David Cameron a pierdut inclusiv controlul propriului partid. In final ce a reusit? Sa isi scoata tara din UE, eventual sa destrame Marea Britanie. Asa vrea sa ramana in cartile de istorie?

Dincolo de culpa politicienilor britanici, exista si o culpa a Bruxelles-ului pentru acest deznodamant?

Cu siguranta. Pentru foarte multa lume birocratia excesiva de la Bruxelles este obositoare. Avem de-a face cu un exces de legiferare inclusiv in domenii in care UE nu ar avea de ce sa se amestece.

Ar trebui sa fie un mai just echilibru intre ceea ce este la Bruxelles si ceea ce este la indemana statelor, vorbim inclusiv despre felul in care se aplica principiul subsidiaritatii.

Pe de alta parte, este o realitate ca trenul care vine la timp nu e stire. Lucrurile bune care se intampla la nivelul UE nu sunt stire. Despre celelalte se vorbeste mult si ele sunt decontate.

Eu nu sunt deloc fericita cu Comisia Junker, pentru ca nu s-a tinut de promisiuni. Au promis o reformare, inclusiv prin reasezarea legislatiei, iar excesul de reglementare face viata foarte grea IMM-urilor. Ca sa creezi locuri de munca ai nevoie de mult mai multa flexibilitate.

Somajul e o realitate in UE. S-a batut mare moneda pe chestiunea imigratiei, manipulare care a prins foarte bine din cauza presei tabloide si a policienilor.

Dar trebuie sa recunoastem ca la nivelul UE nu am reusit sa avem politici coerente nici in privinta imigratiei, nici a refugiatilor.

Au mai fost tot felul de decizii care tineau mai degraba de birocratia de la Bruxelles decat de realitati care sigur ca i-au afectat inclusiv pe fermierii britanici, numai daca ne gandim la pierderile provocate de boala vacii nebune, de exemplu.

Va asteptati ca un Brexit sa se produca in mod efectiv?

Maine se va vota in plenul PE o rezolutie care vorbeste despre pasi rapizi in sensul acesta, pasi necesari pentru ca investitorii care vin in UE trebuie sa aiba siguranta stabilitatii politice si economice a UE. Dar, in ciuda acestui lucru, impresia mea e ca la Londra se cauta cu disperare solutii ca Brexit sa nu se produca.

In aceste conditii, pozitia radicala inclusiv a dlui Junker care le cere britanicilor sa iasa cat mai rapid este cea mai potrivita? N-ar fi mai bine sa li se dea timp sa gaseasca aceste solutii de revenire?

Pozitia dlui Junker e impartasita si de PE, de ministrii de Externe si eu cred ca semnalul pe care vor sa il trimita prin aceasta fortare nu este doar "iesiti odata". Este si "sau gasiti repede solutia ca asta sa nu se intample".

UK trebuie sa inteleaga ca nota de plata va fi uriasa si daca Brexit nu se va petrece. Nu numai ca vor intra in recesiune, dar nu o sa se mai poata purta in UE ca pana acum. Aveau "opt-out"-uri cate au avut, avantaje cate au vrut, au tinut mereu in sah UE si cred ca toata lumea e satula de acest comportament.

Dupa ce el a fost tolerat decenii, iata ca in final au lovit cu Brexit tocmai cand abia ne puneam pe linia fireasca de mers din punct de vedere economic si social. Deci e de inteles enervarea pe care au provocat-o.

Indiferent daca Brexit se va produce, e clar ca ne aflam intr-un punct de inflexiune. Ce ar trebui sa vina, mai multa Europa sau mai putina Europa?

Eu cred ca paradoxul votului din UK va fi ca, dupa ce se va simti intrarea in recesiune, in restul tarilor unde mai sunt idei de referendum va predomina sentimentul ca apartenenta la UE e buna. Dar nu ne putem baza doar pe ce vor cetatenii UE. Niste lucruri trebuie schimbate.

Eu voi fi intotdeauna de partea ideii ca ne trebuie mai multa Europa, dar cum anume? Mai multa Europa nu e mai multa birocratie, nu e mai multa legiferare in amanunt in chestiuni care nu ar trebui sa tina de Europa, ci pot fi reglementate pe plan local.

Mai multa Europa inseamna mai multa coeziune, mai multa solidaritate, politici publice comune europene. Nu sunt ferm convinsa ca liderii actuali ai statelor membre si ai UE sunt capabili sa vina cu o astfel de regandire a UE, dar am obligatia sa sper.

Ar fi un prim pas daca liderii din statele membre nu ar gandi doar pe termen scurt, pentru supravietuirea politica la urmatoarele alegeri, daca ar reusi sa puna pe primul loc interesul public. Dar e dificil.

Cum vedeti in acest nou context situatia romanilor care lucreaza in UK?

In acest moment, doar facem speculatii, nu avem de unde sa stim exact cum va evolua economia UK. Ar trebui sa ne gandim ca slujbele romanilor nu ar fi cele lovite in primul val de recesiune.

Dar trebuie sa ne pregatim pentru orice, asta inseamna inclusiv ca in rezolutia pe care o vom vota maine sa fie specificat ca nu vor fi afectati cetatenii europeni care lucreaza pe teritoriul UK.

E drept ca pierzi parghia uriasa pe care o aveai cand UK era membra UE, adica interventia CE, apelul la Curtea Europeana de Justitie. Si ea a functionat, de exemplu, cand studentii nostri au fost vaduviti peste noapte de imprumuturi de la banci. E mult mai bine sa fii membru al unui club decat in afara lui.

Deci in negocierile care urmeaza trebuie sa fie o actiune din partea CE si a Consiliului, PE trebuie sa se exprime si el, dar trebuie sa existe si negocieri bilaterale intre Romania si UK. Iar Romania in ultimii ani nu a facut mare lucru.

Se vorbeste despre "Europa flexibila", liderii tarilor fondatoare se intalnesc separat. Vedeti accentuarea riscului unei Europe cu doua viteze?

Intotdeauna a exitat riscul unei Europe cu doua viteze. Daca nu s-a produs, desi acest lucru e de discutat, a fost mai ales datorita fortei pe care unele tari au avut-o in negocierile cu UE, in participarea lor la viziunea europeana.

Romania are economia pe care o are, protectia sociala pe care o are, dar ce frumos ar fi sa avem o viziune pe care sa o putem livra UE si pe baza ei sa se construiasca acolo.

Un stat poate participa la constructia europeana in mai multe feluri, totul e sa vrea si sa puna mintile din tara la contributie. Romania a preferat sa tina un profil discret, nici sa nu ajute, nici sa nu supere. Un fel de Romania invizibila, ceea ce e mare pacat.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Brexit UE Romania, #Renate Weber europarlamentar , #Marea Britanie