Profesor britanic din Romania, despre dezavantajele Brexit pentru romani si pericolul pentru Europa - Interviu

Joi, 23 Iunie 2016, ora 06:55
11518 citiri
Profesor britanic din Romania, despre dezavantajele Brexit pentru romani si pericolul pentru Europa - Interviu
Foto: Ziare.com

Unul dintre marile dezavantaje pentru romani, in cazul unui Brexit, ar fi problemele pe care tinerii absolventi care doresc sa studieze in Marea Britanie le-ar putea avea cu imprumuturile pentru studii. In orice caz, iesirea tarii din UE ar reprezenta o "nebunie".

Aceasta este opinia profesorului britanic de limba engleza Simon Parker, stabilit in tara noastra de aproape un deceniu si jumatate.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta sustine ca o parte a politicienilor americani ar putea profita de pe urma unei eventuale iesiri a Marii Britanii din UE, pentru ca tara ar deveni mai dependenta astfel de Statele Unite.

De asemenea, profesorul, care a renuntat intre timp la invatamant si a infiintat o firma de consiliere pentru tinerii romani care vor sa ajunga la universitati din Marea Britanie, Albion International Study, a prezentat care sunt avantajele britanicilor din afara acestei tari, daca Regatul Unit va ramane in UE.

Nu in ultimul rand, acesta a subliniat ca inclusiv universitatile britanice isi doresc ramanerea tarii in UE si a avertizat despre pericolul unei Europe divizate.

Citeste si interviul pe care ni l-a acordat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, pe tema Brexit.

Care considerati ca sunt sansele ca Marea Britanie sa iasa din Uniunea Europeana?

Va fi incredibil de strans. Cel mai recent sondaj pe care l-am vazut astazi (marti - n.red.) ii pune pe cei care doresc ramanerea foarte putin in fata celor care vor iesirea din UE. Va fi foarte, foarte strans, iar rezultatul va depinde, de exemplu, de factori precum cati studenti vor vota. Pentru ca studentii universitatilor britanice sunt in general in favoarea ramanerii Marii Britanii in UE. Si este foarte probabil ca aproape toti acestia sa voteze pentru ca tara sa ramana in Uniune.

Unii dintre cei in varsta vor ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana. Cred ca orice va conta, pentru ca vor fi incredibil de apropiate (procentele celor doua optiuni - n.red.).

Ce preferati - sa ramana Marea Britanie in UE sau sa iasa?

Cu siguranta sunt in favoarea ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana, fara dubiu. (...) Cred ca, evident, din motive egoiste, oameni ca mine, expati - ei bine, eu m-as considera mai degraba un imigrant in tara voastra, decat un expat, pentru ca Romania este casa mea, nu intentionez sa ma intorc in Regatul Unit - vor ca Marea Britanie sa ramana in UE, deoarece va fi mai usor pentru noi sa avem rezidenta in tara voastra. Si multi dintre noi au afaceri aici.

Eu lucrez cu elevii romani. Daca Marea Britanie paraseste UE, nu stim deloc cu adevarat ce se va intampla si nu stim cat de mult va dura. Evident, pentru multi dintre noi va fi incertitudine legata de viitorul nostru, daca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana.

Cred ca sunt peste un milion de britanici care traiesc in Spania. Si au acces la sistemul de sanatate spaniol. In mod special cei varstnici au nevoie de acest lucru. Va fi o nebunie ca Marea Britanie sa iasa din UE.

Cum ar fi putut sa fie convinsi cei care vor iesirea din UE sa accepte ramanerea tarii in Uniune?

Cred ca trebuie sa ne uitam drept inainte. Traim acum intr-o generatie in care foarte putini oameni au fost martorii ororilor unei Europe divizate, in Al Doilea Razboi Mondial. Si avem o mica imagine a Europei divizate de criza din Balcani - cred ca a fost in urma cu 20 de ani. Cei mai multi oameni nu stiu cu adevarat si nu isi pot imagina ororile provocate de luptele dintre tarile europene.

Cred ca integrarea europeana a impiedicat razboaiele europene. Si teama mea este ca multi oameni cred ca, daca Marea Britanie va fi independenta, va fi minunat, insa ei uita ca sute si sute de ani Europa s-a luptat cu ea insasi si natiunile au luptat una cu cealalta.

Este cineva din afara Marii Britanii care ar putea beneficia de Brexit?

Cred ca toate tarile vor stabilitate politica, iar companiile trebuie sa-si faca planuri pentru viitor si trebuie sa ia in considerare stabilitatea politica, in planurile lor. Deci nu cred ca sunt multi oameni care ar beneficia neaparat de iesirea Marii Britanii din UE, din cauza instabilitatii. Dar, ipotetic, America ar putea avea de castigat pentru ca Marea Britanie ar putea deveni mai dependenta de America, din cauza ca nu am mai fi in Uniunea Europeana. Si ar putea sa fie manipulata mai mult - posibil, doar posibil - de anumiti politicieni americani.

Din ce pot sa vad, cei mai multi americani - cu siguranta democratii - vad in acest moment beneficiile ramanerii Marii Britanii in UE. Si sper ca este doar o minoritate a americanilor care vede beneficiile Brexitului.

Presedintele Barack Obama a sustinut ramanerea Marii Britanii in UE...

Cred ca asa a facut si Hillary Clinton (candidatul democrat la alegerile prezidentiale - n.red.)! Nu stiu multe despre politica americana, este doar ce am auzit la stiri.

Le vorbiti elevilor despre acest subiect?

Una dintre intrebari este "Vor mai primi studentii romani in continuare imprumuturile pentru studii (la universitatile britanice - n.red.), daca Marea Britanie va parasi UE?". Sunt evident ingrijorati ca parintii lor nu isi vor permite costurile de trai, taxele de scolarizare pentru studiul in Regatul Unit. Parintii vor trebui sa cheltuiasca o gramada de bani pentru a-i sustine financiar.

Daca Marea Britanie va iesi din UE si daca imprumuturile pentru studii nu vor mai fi disponibile, va insemna ca poate copiii din medii cu venituri mai mici nu isi vor permite sa mearga la studii in Regatul Unit, ceea ce este trist.

Chestia este ca nu stim - este atat de multa incertitudine legata de momentul in care vor intra in vigoare aceste schimbari legale - daca Marea Britanie va parasi UE. Ar putea dura doi ani sa iasa din Uniunea Europeana, nu cred ca va fi instant.

Sunt sigur ca universitatile britanice vor ca tara sa ramana in Uniunea Europeana, asta spun vocile din interiorul universitatilor. Deoarece avem si uriasul beneficiu al schimburilor academice, universitatile conlucreaza pentru a rezolva problemele globale. Si va deveni mai dificil, daca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#profesor britanic Romania Brexit, #imprumuturi studenti romani Brexit, #studenti romani Marea Britanie iesire UE, #Brexit studenti romani , #Marea Britanie