Corespondenta din Malta: Romanii si polonezii din UK, moneda de schimb in negocierile pe Brexit

Vineri, 31 Martie 2017, ora 18:27
15886 citiri
Corespondenta din Malta: Romanii si polonezii din UK, moneda de schimb in negocierile pe Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Situatia cetatenilor Uniunii Europene care traiesc si muncesc in Marea Britanie, in special a celor din Romania si Polonia, va fi una dintre monedele de schimb pe care Marea Britanie va incerca sa le foloseasca in negocierile privind iesirea din Uniunea Europeana, sustine Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul UE.

Weber a confirmat, intr-o discutie cu un grup de jurnalisti prezenti la Congresul din Malta al PPE, ca principala cerinta a Bruxelles-ului va fi clarificarea statutului legal al cetatenilor UE din Marea Britanie, mai ales al romanilor si polonezilor.

"Multi cetateni ai UE nu au acum nicio siguranta cu privire la statutul lor legal in Marea Britanie. Theresa May stie ca problema cetatenilor europeni este foarte importanta pentru noi. Polonia si Romania, de exemplu, sunt foarte interesate de acest aspect, iar Theresa May vrea sa se foloseasca de acest lucru in negocieri. Nu mi se pare ca asta ajuta la stabilirea unei pozitii corecte si responsabile. E o problema care nu trebuie sa faca parte din jocul politic. Nu va jucati cu aspectele ce tin de statutul legal al oamenilor!", a spus Weber.

Europarlamentarul german e de parere ca situatia romanilor, a polonezilor si a celorlalti europeni stabiliti in Regatul Unit este usor de rezolvat si le-ar aduce oamenilor siguranta de care au nevoie.

"Noi suntem gata sa o facem, britanicii trebuie acum sa decida", a adaugat oficialul PPE.

El a mai spus ca pentru Uniunea Europeana strategia privind Brexit este ca intai sa fie clarificate conditiile iesirii din blocul comunitar si abia apoi aranjamentele privind un viitor acord intre Londra si UE si conteaza si pe Romania ca pozitia statelor membre sa fie comuna pana la finalul procesului.

"Nu am niciun dubiu si nicio ingrijorare cu privire la unitatea noastra. Chiar daca Theresa May vorbeste cu premierul polonez Beata Szydlo sau cu Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, la final trebuie sa existe o decizie luata in unanimitate in Consiliu. Vom vota in favoarea sau impotriva unui tratat cu cateva luni inainte de alegerile europene, deci oamenii din Romania, de exemplu, vor trebui sa apere interesele cetatenilor romani din Marea Britanie, vor trebui sa voteze in favoarea tratatului", a explicat Markus Weber.

Corespondenta din Malta: Irina Stoica

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#negocieri Brexit drepturi romani Marea Britanie , #Marea Britanie