Cum va afecta Brexitul animalele de companie ale britanicilor

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 08:29
7500 citiri
Cum va afecta Brexitul animalele de companie ale britanicilor
Foto: Flickr

Urmarile Brexitului vor fi resimtite in Marea Britanie inclusiv de animalele de companie. Conform unui document de pozitie publicat recent de guvernul britanic, dupa 29 martie 2019, acestea nu se vor mai bucura de aceeasi libertate de miscare ca pana acum, cel putin in cazul in care Marea Britanie nu va ajunge la un acord cu Uniunea Europeana.

In prezent, cainii, pisicile si dihorii (acestia din urma se pare ca sunt animale de companie foarte populare) din Marea Britanie cu un pasaport european pentru animale de companie - document care certifica faptul ca au fost vaccinate impotriva rabiei - si care pot fi identificate cu un microcip pot calatori liber in interiorul UE, la fel ca oamenii din aceasta tara, noteaza Quartz.

Anual, aproximativ 300.000 de animale de companie din Marea Britanie viziteaza diverse state europene.

Insa in lipsa unui acord privind Brexitul, lucrurile vor fi mult mai complicate.

Conform documentului de pozitie, animalele de companie vor trebui sa faca un test de sange cu cel putin 30 de zile dupa vaccinul antirabic. Proba de sange va fi trimisa de veterinar catre un laborator aprobat de UE, iar rezultatul trebuie sa indice faptul ca vaccinarea a fost una reusita - acest lucru inseamna ca nivelul anticorpilor care neutralizeaza virusul rabic trebuie sa fie de minimum 0,5 IU/ml. De asemenea, animalul nu poate calatori mai devreme de trei luni de la data efectuarii testului de sange. Cu cel putin zece zile inainte de calatorie trebuie obtinut un certificat de sanatate de la un veterinar oficial.

Asadar, britanicii se vor vedea nevoiti sa planifice cu destul de mult timp inainte calatoriile in care vor fi insotiti de animalele lor de companie.

"Pentru a fi siguri ca animalele dumneavoastra de companie sunt apte pentru a calatori din Marea Britanie in UE dupa 29 martie 2019, in cazul oricarui scenariu, este recomandat sa contactati medicul veterinar cu cel putin patru luni inainte de calatorie pentru a va furniza cele mai recente informatii", se mai arata in documentul guvernului britanic.

Britanicii vor fi nevoiti, totodata, sa scoata mai multi bani din buzunar. In total, costurile procesului descris in documentul de pozitie se pot ridica la 200 de lire sterline (deci aproape 230 de euro), la care se adauga 55 de lire pentru un nou certificat de sanatate, necesar pentru fiecare vizita in UE in timpul perioadei de valabilitate a vaccinului, care este de trei ani.

C.S.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#animale companie Brexit, #calatorie caini UE, #pisici pasaport UE, #dihor calatorie UE , #Marea Britanie
Comentarii
S
Stan
rank 1
Solutia rapida ar fi sa le ia cu ei impaiate!
Poza ORCA
ORCA
rank 5
De asta ma aia grija pe mine?