Cum va arata noul Parlament European, dupa alegerile din mai

Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 12:56
5628 citiri
Cum va arata noul Parlament European, dupa alegerile din mai
Foto: Ziare.com

Desi scenariul oficial de lucru ramane cel al unui Parlament European mai mic, dupa ce Marea Britanie va iesi efectiv din Uniunea Europeana, oficialii europeni iau in calcul si ipoteza in care o eventuala amanare a Brexit-ului va insemna ca si britanicii vor primi, in continuare, mandate in noua legislatura.

29 martie este ziua in care Marea Britanie va parasi Uniunea, fara un acord negociat, dupa ce Guvernul de la Londra a testat rabdarea UE. Dar cum premierul Theresa May inca joaca aceasta carte a negocierilor, pe masa Parlamentului European, pentru care urmeaza alegeri la finalul lunii mai, stau cateva ipoteze.

"Data la care noua legislatura isi incepe activitatea este 2 iulie. Exista aceasta interpretare care spune ca, daca la 2 iulie, Marea Britanie este inca membru al UE, atunci trebuie sa organizeze alegeri. Tratatul da tuturor cetatenilor Uniunii dreptul de a vota", a explicat Jaume Duch Guillot, purtator de cuvant si director general de comunicare al PE, intr-un briefing de presa la Strasbourg.

"Insist: toate acestea sunt ipoteze, iar noi lucram cu singurul lucru stabilit, din punct de vedere juridic si politic: Marea Britanie paraseste UE la 29 martie si tot atunci parasesc Parlamentul European toti deputatii britanici", a adaugat acesta.

"Noi lucram cu chestiunile clare. Pe 29 martie, toti europarlamentarii britanici vor parasi Parlamentul. Este o decizie a Consiliului European. La data la care britanicii parasesc UE, PE va fi redus la 705 membri. Daca asta se intampla pe 29 martie, va fi aplicata din prima zi a legislaturii. Daca se va intampla dupa, va fi aplicata in timpul legislaturii. Nu vom mai astepta alti cinci ani. Este stabilit", a mai spus el.

Precizarile sunt facute la doar o zi dupa ce premierul Theresa May a anuntat ca vrea de la Camera Comunelor o amanare de doua saptamani, pentru a incerca sa obtina modificari privind solutia de rezerva din acordul Brexit-ului, in ciuda faptului ca negociatorul-sef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a declarat ca Marea Britanie este cea care trebuie sa faca un compromis.

Acordul pe care Theresa May l-a negociat mai multe luni cu oficialii europeni acopera termenii in care se va produce iesirea Marii Britanii din UE si ai relatiilor viitoare. El a fost respins de Parlamentul britanic si, daca nu este aprobat pana pe 29 martie, UK va parasi Uniunea fara o intelegere.

Campania pentru alegerile europene, mai vizibila fata de scrutinul precedent

La cele mai recente alegeri europarlamentare, din 2014, au votat doar 42,61% dintre cetatenii cu drept de vot ai celor 28 de state membre. Romania a fost sub aceasta medie, doar 32,44% dintre alegatorii nostri s-au prezentat la urne. Cea mai scazuta prezenta la vot a fost inregistrata in Slovacia, cu 13% participare la scrutinul din 2014.

Oficialii europeni sunt insa mai optimisti la acest scrutin si spun ca alegerile europene sunt mai vizibile, raportandu-se la acoperirea media. Un nou barometru european va fi publicat in luna martie, declinat pe fiecare stat membru in parte si acesta va fi extrem de important in comunicarea electorala.

Campania presupune, in afara platformei dedataastavotez.eu, lansata in luna septembrie, constientizarea prin social media, realizarea de spoturi radio si pentru televiziune, precum si organizarea de dezbateri.

Conform unui sondaj realizat de INSCOP Research, doar 26,1% (cam 1 din 4) dintre respondentii din Romania au declarat ca vor merge sigur sa voteze in luna mai. 11,7% dintre acestia au spus ca "sigur nu vor vota".

Comparativ cu luna noiembrie 2018, se remarca o scadere cu 2,9% a celor care declara ca sigur nu vor vota, asta in contextul in care se apropie alegerile pentru Parlamentul European.

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#Marea Britanie Brexit, #Brexit Theresa May , #Marea Britanie
Comentarii