Diplomatul care a inspirat Articolul 50: Nu ma simt vinovat. Ma simt foarte trist ca Marea Britanie il foloseste

Marti, 28 Martie 2017, ora 16:55
3932 citiri
Diplomatul care a inspirat Articolul 50: Nu ma simt vinovat. Ma simt foarte trist ca Marea Britanie il foloseste
Foto: Arhiva Ziare.com

Diplomatul britanic John Kerr, unul dintre parintii proiectului de text ce stabileste procedura de iesire din Uniunea Europeana, nu si-a imaginat ca tara sa va fi prima care il va folosi.

Initiativa lui Kerr a fost blocata de infrangerile suferite de Constitutia europeana la referendumurile din Franta si Olanda, dar unele elemente au ajuns in Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare in 2009, relateaza Politico.

Una dintre sectiunile preluate a devenit Articolul 50, care va fi invocat miercuri de premierul Theresa May, in scrisoarea de notificare oficiala a UE ca Marea Britanie intentioneaza sa iasa din blocul comunitar, dupa mai mult de 40 de ani de apartenenta.

Brexitul merge inainte. Theresa May anunta ca atacul de la Londra nu-i schimba planurile

Aceasta va fi inmanata personal presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, de catre ambasadorul britanic la Uniunea Europeana, Tim Barrow, moment din care va incepe numaratoarea inversa a "divortului" britanic. Negocierile se asteapta sa dureze doi ani.

Tot miercuri, prim-ministrul britanic Theresa May va informa Parlamentul britanic ca Marea Britanie a declansat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

"Nu ma simt vinovat pentru inventarea mecanismului. Ma simt foarte trist ca Marea Britanie il foloseste", a declarat Kerr pentru Politico. "Nu credeam ca Marea Britanie il va folosi", a adaugat el.

Dupa o cariera stralucita in Ministerul de Externe, ce a inclus misiuni de ambasador la Washington si la UE, Kerr a pregatit textul in calitate de secretar general al Conventiei Europene, insarcinata ca puna la punct Tratatul Constitutional in 2002 si 2003.

In acea perioada, ascensiunea liderului austriac de extrema-dreapta Joerg Haider era o sursa importanta de ingrijorare pentru liderii UE, in conditiile in care unii membri din sudul blocului comunitar se intorsesera la democratie in deceniile recente.

Kerr si-a imaginat ca procedura de iesire ar fi putut fi declansata dupa ce un lider autoritar prelua puterea intr-o tara membra, iar UE suspenda dreptul la vot al tarii.

"Mi se parea foarte probabil ca un regim dictatorial sa vrea atunci, de furie, sa iasa. Iar a avea o procedura de iesire in forta parea a fi lucrul rational - pentru a evita haosul legal", a explicat el.

Fostul diplomat a subliniat doua elemente-cheie ale Articolului 50 care ar putea juca un rol important in negocierile viitoare. Astfel, procesul prezentat in text este "despre divort (...), despre plata facturilor, respectarea angajamentelor, administrarea drepturilor obtinute, analiza situatiei pensiilor. Nu este un articol despre relatia viitoare", a admis el.

Cu toate acestea, Articolul stipuleaza si ca acordul de divort ar trebui sa ia in calcul "cadrul" relatiei viitoare dintre UE si tara care iese, a precizat fostul diplomat.

Kerr a subliniat ca un acord complet, care sa acopere comertul si toate celalte aspecte ale relatiilor dintre Marea Britanie si UE nu poate fi incheiat in doi ani, insa un cadru pentru acesta va trebui negociat.

"Nu ma intrebati cum va arata acest cadru. Este un alt tratat? Este un text de tipul Concluzii ale Consiliului European? Nu stiu care va fi cadrul (...), dar daca nu exista, atunci acordul de divort, daca va exista unul, va fi vulnerabil din punct de vedere legal - pentru ca, pentru a fi 'luat in calcul', trebuie sa existe", a spus el.

Practic, acest lucru inseamna ca discutiile despre divort si despre liniile generale ale relatiei viitoare vor trebui sa aiba loc in paralel.

I-ar placea sa fie el cel care anunta ca Londra s-a razgandit

"Nu cred ca va fi posibil ca C.E. sa insiste - si nu sunt convins ca va incerca sa insiste - ca trebuie rezolvata complet problema banilor inainte sa se poata discuta despre orice altceva", a precizat el. "Daca as fi negociator britanic, m-as duce cu articolul in mana si as spune 'Dar, stati, trebuie sa avem un cadru'", a afirmat Kerr.

Desi Articolul 50 a fost subiectul unei dezbateri aprinse dupa referendumul pentru Brexit, Kerr povesteste ca nu a starnit prea mare atentie atunci cand a fost discutat in cadrul Conventiei Europene.

"Au fost multe articole care au provocat dezbateri aprinse. Acesta nu a fost unul dintre ele", a spus el.

Desi nu crede ca Guvernul britanic va da inapoi, el a marturisit ca i-ar placea sa fie el cel care notifica Bruxelles-ul ca Londra s-a razgandit, daca ar fi cazul.

Desi s-a retras din Ministerul de Externe in urma cu un deceniu si jumatate, Kerr este inca activ in viata publica. El a vorbit impotriva Brexit in campania pentru referendumul de anul trecut si contribuie la dezbaterile din camera Lorzilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#autor articol 50, #britanic conceput articol 50 Brexit, #John Kerr Articol 50, #John Kerr Brexit, #istoric Articol 50 , #Marea Britanie