Ziare.com

Donald Tusk sustine ca sunt 30% sanse ca Brexit-ul sa fie anulat

Vineri, 10 Mai 2019, ora 15:17

   

Donald Tusk sustine ca sunt 30% sanse ca Brexit-ul sa fie anulat
Sansele ca Marea Britanie sa ramana in UE sunt aproape de 30%, pentru ca tara ar respinge Brexit-ul in cazul unui al doilea referendum, considera presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Tusk a afirmat ca poporul britanic a dezbatut cu adevarat Brexit-ul abia dupa referendumul din 2016 si exista motive semnificative pentru a crede ca votul de a parasi UE ar putea fi anulat, informeaza The Guardian.

Vorbind despre "greseala politica" a fostului premier britanic David Cameron de a organiza referendumul, Tusk a declarat ca s-ar astepta la un vot diferit in prezent, avand in vedere ce s-a invatat in aceasta perioada.

Sugerand ca exista o criza "de lideri" printre cei care sustin ramanerea in UE, Tusk a precizat ca el inca crede ca este posibil ca un nou referendum sa aiba loc.

"Hannah Arendt a spus ca in politica si istorie lucrurile devin ireversibile doar cand oamenii le recunosc ca atare. Pentru ca, ele insele, nu sunt ireversibile", a afirmat Tusk.

"Dupa referendumul din 2016, am crezut ca, daca recunoastem ca este un caz inchis, va fi sfarsitul. Astazi sansa ca Brexit-ul sa nu mai aiba loc este, in opinia mea, de 20-30%. Este mare", a precizat el.

"De la luna la luna, devine din ce in ce mai clar ca iesirea Marii Britanii din UE va arata total diferit fata de ce Brexit a fost promovat", sustine Tusk.

Fostul premier polonez, care a fost intervievat de editorul Gazeta Wyborcza, un ziar polonez, cu ocazia celebrarii a 30 de ani de existenta a ziarului, a declarat ca exista un precedent privind britanicii care reviziteaza decizii din trecut.

"Chiar daca repetam ca referendumul este expresia dorintei poporului si vointa natiunii trebuie respectata, da, trebuie sa o respecti. Dar referendumul din 2016 nu a fost primul privind Marea Britanie si UE. Primul a avut loc in 1975, cand britanicii, la doi ani dupa ce au intrat in Comunitatea Economica Europeana, au decis sa ramana", a afirmat Tusk.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2748 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cordonul sanitar sau cordonul ombilical?...

Urmărind firul analitic al americanului George Friedman, constatăm importanța Brexitului prin "ochii centurii sanitare" de la Marea Baltica pană la Marea Neagră.

Personal, mă intreb oare de ce a fost necesar acel referendum pentru declanșarea Brexitului? Făcand legătura cu "visul centurii sanitare" din inima bătranei Europe (exact acest teritoriu reprezintă Bătrana Europă și nicidecum o idee arbitrară din punct de vedere juridic - ceea ce contează din punct de vedere identitar este glia identitară, identificată din punct de vedere geografic și valoric, adică spiritual, cultural, etc.). Astfel, imi permit să avansez ideea că Brexitul nu este alltceva decat continuarea acestui cordon sanitar, de la Marea Baltică la Marea Neagră, sub oblăduire americană, de data asta direct in inima Angliei.

De ce? Răspunsul este clar. Fiindcă toate marile imperii au dispărut doar ca pe ruinele lor să apară un altul, dar mereu avand la putere aceleași familii, care dețin monopolul avuțiilor planetei intregi, dispărand doar familiile puternice utilizate și manipulate pentru menținerea acestei ordini "perene" de mii de ani. Așadar, totul este foarte clar: in ochiul secret al piramidei strategice din umbră, Anglia trebuie definitiv distrusă. Brexitul fiind acum singura modalitate de distrugere a unei democrații bine inchegate, dar și a unei familii puternice, rivale, ce poate deveni "buturuga mică" in calea tăvălugului noului "sistem imperial" american, rupand, astfel, lanțul arbitrar al continuității și fixand, temeinic, statul identitar contra celui arbitrar.

Cum Bătrana Europă se intinde pană dincolo de Urali, mă intreb cat vor mai rezista popoarele europene să mai fie despuiate de bogățiile lor și manipulate, fie de o măciucă stangistă fie de alta, așa zis de drepta, provenite din flancurile de inaintare, spre ingenunchierea intregii planete, a tăvălugului imperialist, orice stindard imperial ar fi purtat acesta de-a lungul vremurilor? In acest sens, consider că problematica adevărată a ideii de Brexit nu o reprezintă ieșirea Angliei din Europa ci, dimpotrivă: cum va reuși Anglia să devină stindardul intregii europe spre unificarea intregului teritoriu european pană dincolo de Urali? Oricum, nu cu ajutorul cordoanelor sanitare ci, sus și tare, numai ținand cont de "cordoanele ombilicale identitare" ale valorilor popoarelor europene existențiale.

In concluzie, "glasul gliei" este astăți mai acut ca oricand pe teritoriul Europei și al Romaniei.

S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpați

 

Anglia a ales prin referendum. Nu mai exista cale de intoarcere.

Brexit soft sau hard, nu mai conteaza.
Anglia nu este un inamic al Europei, dar nici nu doreste sa faca parte din famile.
Insularitatea lor este istorica, la fel si mentalitatea. Personal prefer un divort "à l'amiable" decat un divort cu palme si pumni. Este o chestiune de demnitate.
Atat Anglia cat si Europa au aceasta demnitate.

Nu inteleg declaratiile dlui. Tusk. Nu au nici un fel de baza reala sau realista.

 

Tovarasii din CAP-ul european sunt disperati.

:))))

 

Si tu pari cam disperat

desi nu e clar de ce.

daca acest mafiot spunea

ca vrea sa dea o palma la un kakat si ca risca ca 30% sa sa-l atinga il credeam,dar cu acest procentaj a lui este la mintea unui ***(tont ca el) sa il creada. Succes tusk.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor