Donald Tusk sustine ca sunt 30% sanse ca Brexit-ul sa fie anulat

Vineri, 10 Mai 2019, ora 15:17
2966 citiri
Donald Tusk sustine ca sunt 30% sanse ca Brexit-ul sa fie anulat
Foto: Facebook/Donald Tusk

Sansele ca Marea Britanie sa ramana in UE sunt aproape de 30%, pentru ca tara ar respinge Brexit-ul in cazul unui al doilea referendum, considera presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Tusk a afirmat ca poporul britanic a dezbatut cu adevarat Brexit-ul abia dupa referendumul din 2016 si exista motive semnificative pentru a crede ca votul de a parasi UE ar putea fi anulat, informeaza The Guardian.

Vorbind despre "greseala politica" a fostului premier britanic David Cameron de a organiza referendumul, Tusk a declarat ca s-ar astepta la un vot diferit in prezent, avand in vedere ce s-a invatat in aceasta perioada.

Sugerand ca exista o criza "de lideri" printre cei care sustin ramanerea in UE, Tusk a precizat ca el inca crede ca este posibil ca un nou referendum sa aiba loc.

"Hannah Arendt a spus ca in politica si istorie lucrurile devin ireversibile doar cand oamenii le recunosc ca atare. Pentru ca, ele insele, nu sunt ireversibile", a afirmat Tusk.

"Dupa referendumul din 2016, am crezut ca, daca recunoastem ca este un caz inchis, va fi sfarsitul. Astazi sansa ca Brexit-ul sa nu mai aiba loc este, in opinia mea, de 20-30%. Este mare", a precizat el.

"De la luna la luna, devine din ce in ce mai clar ca iesirea Marii Britanii din UE va arata total diferit fata de ce Brexit a fost promovat", sustine Tusk.

Fostul premier polonez, care a fost intervievat de editorul Gazeta Wyborcza, un ziar polonez, cu ocazia celebrarii a 30 de ani de existenta a ziarului, a declarat ca exista un precedent privind britanicii care reviziteaza decizii din trecut.

"Chiar daca repetam ca referendumul este expresia dorintei poporului si vointa natiunii trebuie respectata, da, trebuie sa o respecti. Dar referendumul din 2016 nu a fost primul privind Marea Britanie si UE. Primul a avut loc in 1975, cand britanicii, la doi ani dupa ce au intrat in Comunitatea Economica Europeana, au decis sa ramana", a afirmat Tusk.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Donald Tusk repetare Brexit, #Donald Tusk Brexit , #Marea Britanie