Dupa Brexit, Spania isi vrea Gibraltarul inapoi

Vineri, 24 Iunie 2016, ora 13:55
7133 citiri
Dupa Brexit, Spania isi vrea Gibraltarul inapoi
Foto: captura YouTube/ Jacek Zarzycki

Ministrul de Externe spaniol a declarat, vineri, dupa anuntarea rezultatului referendumului din Regatul Unit, ca Gibraltarul ar trebui sa fie, temporar, sub suveranitate comuna Marea Britanie - Spania, iar apoi sa fie restituit Madridului.

"Va trebui sa vedem de-acuma ce legaturi va dori Gibraltarul, daca vrea sa aiba in continuare acces la piata Uniunii Europene", a spus Jose Manuel Garcia Margallo, potrivit AFP.

El a precizat ca propunerea Spaniei este sa aiba suveranitate comuna cu Marea Britanie asupra acestui teritoriu pentru o anumita perioada, care sa se incheie cu restituirea Gibraltarului catre tara iberica.

In perioada de tranzitie, locuitorii Gibraltarului si-ar putea pastra cetatenia britanica si regimul fiscal special.

Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor

Locuitorii din Gibraltar au votat covarsitor pentru ramanerea Marii Britanii in UE: doar 4% au optat pentru Brexit.

Rezultatele inregistrate in regiunile Marii Britanii in cadrul referendumului de joi privind apartenenta la UE au alimentat tendinte separatiste.

Astfel, premierul Scotiei s-a pronuntat in favoarea organizarii unui nou referendum pentru independenta regiunii, dupa ce majoritatea scotienilor (62%) a optat pentru ramanerea in UE.

In Irlanda de Nord, unde peste 55% dintre votanti au avut aceeasi optiune, partidul republican Sinn Fein doreste un referendum pentru reunificarea cu patria-mama.

Gibraltar, un teritoriu de 7 kilometri patrati din sudul Peninsulei Iberice, a fost cedat in 1713 Marii Britanii, care il cucerise cu noua ani in urma, insa Madridul nu a incetat sa il revendice.

In 1967 si 2002 in Gibraltar au avut loc referendumuri prin care populatia teritoriului a respins anexarea la Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Spania Gibraltar Brexit , #Marea Britanie