Efectul Brexit: Exporturile din Marea Britanie in Uniunea Europeana au scazut cu 68% in luna ianuarie

Luni, 08 Februarie 2021, ora 09:21
3868 citiri
Efectul Brexit: Exporturile din Marea Britanie in Uniunea Europeana au scazut cu 68% in luna ianuarie
Exporturile din Marea Britanie in scadere dramatica/Pixabay

Exporturile din Marea Britanie in Uniunea Europeana au scazut cu 68% in ianuarie, din cauza perturbarilor produse la incheierea perioadei de tranzitie a Brexitului, potrivit unei asociatii a transportatorilor rutieri, transmite Reuters.

Guvernul britanic nu a confirmat datele si a aratat ca perturbarea traficului la granita a fost minima de cand Marea Britanie a iesit definitiv din Uniunea Europeana.

De la inceputul acestui an, companiile si firmele de transport au fost nevoite sa se adapteze la noile reglementari comerciale, inclusiv la noi sisteme pentru companii si oficiali in Irlanda de Nord.

Unele companii au avut probleme cu noile declaratii vamale si certificate de sanatate, in conditiile in care si pandemia de coronavirus afecteaza firmele.

Membrii internationali ai Asociatiei Transportatorilor Rutieri (Road Haulage Association - RHA) au raportat o scadere de 68% a exporturilor in ianuarie, a anuntat asociatia pe Twitter.

"Consider ca este extrem de frustrant si deranjant ca ministii au ales sa nu asculte industria si expertii", a declarat directorul general al RHA, Richard Burnett, publicatiei The Observer.

Guvernul a afirmat ca discuta cu sectorul si ca "nu recunoaste cifra referitoare la exporturi".

Efectul Brexit se simte puternic in supermarketurile din Marea Britanie

La o luna de la iesirea Marii Britanii din UE, supermarketurile din regat se confrunta cu lipsuri serioase in aprovizionare, mai ales daca este vorba despre produse perisabile, care se aduceau din import.

Schimbarile care au intervenit in sistemul vamal risca sa lase goale rafturile supermarketurilor si deja au fost surprinse imagini in care raioanele de "legume-fructe" erau efectiv fara marfa.

Soferii de camioane sunt obligati sa astepte, in unele cazuri, zile in sir pentru a avea toate actele in regula ca sa poata introduce in Marea Britanie bunuri din tarile UE.

"Nu-i bine deloc. Situatia asta pentru mine inseamna prea multa hartogaraie, prea multa asteptare, tot timpul trebuie sa astepti", se plange un sofer polonez de camion, citat intr-un reportaj Euronews.

Sunt deja avertismente ca unii transportatori pur si simplu s-ar putea sa refuze sa mai livreze bunuri in Marea Britanie.

"Datorita muncii grele a transportatorilor si a comerciantilor pentru a se pregati pentru schimbare, perturbarile de la frontiera au fost minime, iar transporturile de marfuri se apropie de nivelurile normale, in pofida pandemiei de Covid-19", a anuntat guvernul intr-un comunicat.

Regatul Unit refuza sa acorde ambasadorului Uniunii Europene la Londra un statut diplomatic veritabil

Regatul Unit refuza sa acorde ambasadorului Uniunii Europene la Londra un statut diplomatic veritabil si creeaza astfel tensiuni puternice dupa divortul recent al celor doua parti, dezvaluie BBC, relateaza Reuters.

Regatul Unit a parasit in mod oficial Uniunea Europeana la 1 ianuarie, la patru ani si jumatate dupa ce o majoritate a britanicilor a votat prin referendumul din iunie 2016 in favoarea Brexitului.

Potrivit BBC, Ministerul britanic de Externe refuza, in continuare, sa le acorde ambasadorului UE Joao Vale de Almeida si echipei sale acelasi statut si aceleasi privilegiii diplomatice ca cele pe care le acorda diplomatilor statelor, pe motiv ca UE nu este un stat-natiune.

Ungaria vrea extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Țara care va fi invitată să adere: "UE are nevoie de prospețime"
Ungaria vrea extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Țara care va fi invitată să adere: "UE are nevoie de prospețime"
În perioada în care Ungaria deține președinția UE, vor fi deschise primele trei grupuri de capitole de aderare a Albaniei la Uniunea Europeană, a transmis ministrul de Externe al Ungariei,...
Era digitală înlocuiește televiziunea: Platformele online devin prima alegere a utilizatorilor pentru știri
Era digitală înlocuiește televiziunea: Platformele online devin prima alegere a utilizatorilor pentru știri
Într-o schimbare istorică pentru piața media din Marea Britanie, platformele online au depășit televiziunea ca principală sursă de știri pentru adulți, conform unui nou raport Ofcom. În...
#Brexit Marea Britanie, #exporturi, #Uniunea Europeana, #stiri internationale , #Marea Britanie
Comentarii
  1. Vești triste pentru 1 milion de români într-un stat vestic: Cea mai proastă țară unde să te retragi la pensie din UE
  2. Niciodată nu s-a întâmplat asta după invazia lui Putin. Iar Zelenski pune pe masă SUA și Marii Britanii planul-șoc contra Rusiei
  3. Este mai rău decât fumatul, descoperire neașteptată: Agravează bolile pulmonare cu 95% VIDEO
  4. Negocieri de pace Putin - Ucraina: Șase țări ar media conflictul, printre care două state mici surpriză și două puteri
  5. Ucraina nu vede posibilă o soluție diplomatică pentru încetarea războiului dacă nu i se oferă și garanții de securitate ANALIZĂ
  6. ”Avioanele de luptă F-35 vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat.” Mesajul ambasadoarei SUA la Bucureşti
  7. Washingtonul acuză mass media rusă RT de operaţiuni secrete în Republica Moldova. "Are capacităţi ciber-operaţionale" VIDEO
  8. Europa de Vest nu poate trăi în pace și prosperitate dacă în Est există instabilitate și sărăcie, susține premierul din Luxemburg
  9. Șefa diplomației române cere Rusiei să înceteze imediat atacurile asupra navelor comerciale. "O încălcare flagrantă a dreptului internaţional"
  10. Armata sub acoperire a lui Kim Jong Un. Spioni nord-coreeni se infiltrează în companiile occidentale deghizându-se în lucrători IT independenți