Europenii care vor sa ramana in Marea Britanie dupa Brexit pot face de azi cerere pe mobil. Nu si daca au iPhone

Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 14:35
12117 citiri
Europenii care vor sa ramana in Marea Britanie dupa Brexit pot face de azi cerere pe mobil. Nu si daca au iPhone
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul britanic lanseaza, luni, o aplicatie pe telefonul mobil prin care rezidentii europeni instalati in Regatul Unit isi pot depune cererea pentru a ramane in tara dupa Brexit.

Aproximativ 3,5 milioane de cetateni europeni traiesc in prezent in Regatul Unit. Ei urmeaza sa ceara statutul de "rezident permanent" ("settled status", in engleza - n.red.), pentru a continua sa munceasca si sa incaseze prestatii sociale atunci cand tara isi va intrerupe relatiile cu UE.

Ministerul de Interne a dat asigurari ca vrea sa simplifice procedura la maximum.

In aplicatie - care nu functioneaza inca pe iPhone -, utilizatorii sunt invitati sa-si fotografieze pasaportul biometric si fata pentru a-si confirma identitatea. Discutii continua cu Apple, pentru a le permite utilizatorilor de iPhone sa acceada la aplicatie.

Ei sunt directionati apoi catre un site pentru a-si inregistra adresa si isi pot da acordul in vederea unei verificari a situatiei fiscale, pentru a li se confirma adresa.

In a treia etapa, ei trebuie sa-si declare cazierul judiciar. O condamnare poate conduce la o respingere a cererii.

Procedura costa 65 de lire sterline (74 de euro) - cat un pasaport. Ea este gratuita in cazul celor care dispun deja de statutul de rezident permanent.

Incepand de la 30 martie, cererile vor putea sa fie depuse si prin posta, la administratii locale.

Poate face fata Marea Britanie birocratiei post-Brexit?

In urma unei faze de testare a aplicatiei - care a avut loc in noiembrie si decembrie, pe un numar de 30.000 de persoane -, ministerul a anuntat primele rezultate, si anume ca 81% dintre cereri au fost prelucrate intr-un termen de o saptamana.

Niciun dosar nu a fost refuzat, insa aproape 10% dintre persoane nu au primit un raspuns, la trei saptamani dupa incheierea testarii.

"Suntem pe calea cea buna", a dat asigurari secretarul de stat insarcinat cu Imigratia, Caroline Nokes.

Insa unele voci isi exprima ingrijorarea cu privire la numarul de solicitari zilnice care ar putea fi adresate - pana la 6.000 potrivit unor estimari.

Home Office a angajat 1.900 de persoane pentru a raspunde acestei noi sarcini de serviciu.

"Este un test important pentru minister, miza este mare", considera Jill Rutter, specialista in probleme de migratie la centrul de reflectie British Future.

"Daca totul se incheie cu bine, Regatul Unit va transmite un mesaj puternic, si anume ca europenii sunt bineveniti si ca Guvernul controleaza situatia. Daca iese rau, consecintele vor fi teribile", avertizeaza ea.

In cazul in care Londra si Bruxelles-ul ajung la un acord cu privire la iesirea din UE, cetatenii europeni care au sosit in regat inainte de sfarsitul lui 2020 vor putea sa ceara statutul de rezident permanent, cu conditia sa depuna cerere pana la 30 iunie 2021.

In cazul unui Brexit fara acord, expatriatii instalati inainte de data Brexit-ului - 29 martie 2019 - vor putea sa depuna o cerere pana la data-limita de 31 decembrie 2020.

Dupa ce acordul negociat de May cu Bruxelles-ul a fost respins saptamana trecuta de Parlament, luni seara, dupa ora 17:30 (ora Romaniei - n.red.), premierul va prezenta Planul B. Votul pe aceasta noua solutie va fi dat pe 29 ianuarie, cu 2 luni inainte de iesirea oficiala din UE.

Eveniment Quarterly Report

Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
Preşedintele AUR George Simion a declarat că cei de la USR i-au transmis că nu vor semna cu AUR moţiunea de cenzură pentru că sunt extremişti, iar el le-a transmis “daţi-vă jos de pe...
#Brexit aplicatie rezidenti europeni, #aplicatie rezidenti Marea Britanie iPhone , #Marea Britanie
Comentarii