Exista viata dupa Brexit, dar primul contact al britanicilor cu realitatea va fi traumatizant

Vineri, 31 Martie 2017, ora 20:25
15728 citiri
Exista viata dupa Brexit, dar primul contact al britanicilor cu realitatea va fi traumatizant
Foto: Ziare.com

La noua luni dupa ce Marea Britanie a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, a inceput in sfarsit adevaratul proces al Brexitului, care nu va fi deloc usor pentru britanici.

Semnarea si trimiterea de catre premierul Theresa May a scrisorii care activeaza Articolul 50, catre Consiliul European, pe 29 martie, marcheaza punctul din care retragerea Regatului Unit din Uniune devine inevitabila, scrie The Economist.

Pentru jumatate din populatia tarii, acesta a fost un motiv de sarbatoare, insa pentru cealalta jumatate a marcat o zi trista, sustine sursa citata, precizand ca la randul sau publicatia se incadreaza in a doua categorie. Viitorul ambelor tabere, dar si al Uniunii Europene depinde acum de ceea ce va face Theresa May mai departe.

Negocierile vor fi dificile, iar timpul este scurt, fiind vorba despre doar doi ani de discutii, iar niciuna dintre parti nu este bine pregatita.

The Economist scrie ca, in Marea Britanie, alegatorilor le-au fost oferite asteptari nerealiste ale utopiei care ii asteapta. Primul lor contact cu realitatea pierderii accesului preferential la principala piata va fi traumatizant. Si, daca premierul May nu ii poate convinge pe sustinatorii Brexitului ca trebuie sa accepte anumite concesii, Marea Britanie ar putea sfarsi prin a iesi din Europa fara a ajunge la vreun acord.

"Brexitul dur" pentru britanici

Pentru cele doua parti urmeaza saptamani in care sa discute pe marginea felului in care va avea loc procesul.

UE urmareste stabilirea termenilor divortului, acoperind subiecte precum drepturile cetatenilor rezidenti in alte tari si costurile de multe miliarde de euro pentru Marea Britanie, inainte de a incepe lucrul la un viitor acord comercial.

May vrea sa negocieze totul deodata si nu se va ajunge la nimic concret inainte de alegerile din Germania, care vor avea loc in luna septembrie. Ratificarea acordului va dura sase luni, asta inseamna ceva mai mult de un an pentru discutiile in sine.

Prioritatea lui May este sa duca la indeplinire promisiunea de campanie a celor care au militat pentru iesirea din UE, de a "recapata controlul", punand capat libertatii de miscare a cetatenilor UE in interiorul tarii si a jurisdictiei Curtii Europene de Justitiei, insa premierul britanic a recunoscut ca asta inseamna parasirea pietei unice a UE. The Economist scrie ca acest lucru ar fi o greseala.

Chiar daca va reusi sa preia controlul imigratiei, Marea Britanie nu va reusi sa reduca prea mult numarul strainilor fara a afecta economia, asa cum au realizat in cele din urma ministrii. Iar Guvernul se insala cand spune ca poate exista un fel de relatie cu piata unica a UE, care sa aiba toate beneficiile apartenentei, fara niciun cost. Si, adauga sursa citata, desi cei mai multi dintre cei care au fost la vot au sustinut Brexitul pentru ca voiau sa reduca imigratia si sa recastige suveranitatea, nu au votat si sa devina mai saraci, acesta urmand a fi efectul "Brexitului dur".

Theresa May are o misiune grea, iar riscurile sunt mari

The Economist scrie ca Theresa May trebuie nu numai sa aiba un ton mai moale, asa cum a inceput sa faca in aceasta saptamana, insa si sa coboare asteptarile. Astfel, in loc sa ii ameninte pe partenerii europeni, liderul de la Londra ar trebui sa accepte faptul ca, in aceste negocieri, are cartile mai proaste in mana. Astfel, ar trebui sa fie mai flexibila in ce priveste platile in bugetul UE.

Pentru ca negocierea unui acord comercial de liber schimb ar urma sa dureze cu siguranta mai mult de doi ani - nicio tara nereusind sa incheie unul cu UE intr-un timp atat de scurt -, ar trebui sa accepte o alta consecinta: ca este nevoie de acorduri tranzitorii pentru a evita o catastrofa in luna martie 2019.

Scrisoarea ei vorbeste despre "perioade de implementare", insa nu admite cat de greu ar putea fi.

Iata care sunt principalele puncte ale scrisorii prin care Marea Britanie a declansat Brexit

Tonul mai moale al scrisorii lui May ar putea, cu succes, sa-i incurajeze pe partenerii sai europeni sa fie mai conciliabili. Pana acum, acestia au raspuns cu calm amenintarilor Londrei, vorbind despre "factura" ce trebuie platita de Marea Britanie si insistand ca pentru tara va fi mai greu in afara Uniunii decat inauntrul sau.

Exista posibilitatea unui acord intre Marea Britanie si UE, care minimizeaza pagubele produse de Brexit. Din pacate, incheie The Economist, intr-o negociere contracronometru, unde ambele parti incep de la asa mare distanta una de alta, exista de asemenea un mare risc al unui acord care sa maximizeze pagubele.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Theresa May Brexit, #Brexit hard Marea Britanie, #misiune grea Theresa May, #Theresa May negocieri Brexit, #negocieri Marea Britanie UE, #acord Marea Britanie UE Brexit , #Marea Britanie