Frans Timmermans: Marea Britanie ar trebui sa se calmeze si sa regandeasca situatia Brexitului

Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 21:50
7509 citiri
Frans Timmermans: Marea Britanie ar trebui sa se calmeze si sa regandeasca situatia Brexitului
Foto: Arhiva Facebook/ Frans Timmermans

Marea Britanie ar trebui sa se foloseasca de urmatoarele luni "pentru a se calma si a regandi" decizia sa privind parasirea Uniunii Europene, e declarat prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

"Sper ca Marea Britanie va ramane in UE", a declarat socialistul Timmermans, cel care candideaza la sefia Comisiei Europene la alegerile europarlamentare de la sfarsitul lui mai.

El a facut afirmatiile intr-o dezbatere televizata cu principalul sau rival, Manfred Weber, de la Partidul Popular European (PPE - centru-dreapta), scrie Reuters.

"Sper ca aceasta amanare sa fie folosita de Marea Britanie pentru a se calma si a regandi lucrurile, poate pentru ca politicienii sa fie mai responsabili cu lucrurile pe care le promit si sa analizeze din nou problema", a declarat olandezul.

"Cine stie ce se va schimba intre timp?", a intrebat el.

Sondajele arata ca destui britanici s-au razgandit cu privire la referendumul din 2016, cand s-a votat in favoarea Brexitului cu 52% (pentru) si 48% "impotriva". Insa premierul britanic Theresa May si guvernul sau se opun organizarii unui nou referendum.

Timmermans spera sa il inlocuiasca pe actualul presedinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker de la PPE. El candideaza din partea socialistilor pentru sefia Comisiei Europene, cea mai puternica dintre institutiile europene.

Marea Britanie va fi, cel mai probabil, in continuare membra UE cand vor avea loc alegerile europarlamentare (23-26 mai), ceea ce inseamna ca britanici vor participa la scrutin. Partidul Laburist, aflat in opozitie in Marea Britanie, ar putea ajuta socialistii lui Timmermans sa castige mai multe dintre cele 751 de locuri ale Parlamentului European.

Weber nu are insa de castigat din faptul ca Marea Britanie va participa la alegeri pentru ca niciun partid britanic nu face parte din PPE.

"Am o problema cu faptul ca ei participa acum in alegerile europene si decid astfel viitorul uniunii noastre", a afirmat Weber la dezbaterea cu Timmermans.

"Nu este ceva usor de inteles. Respect deznodamantul si daca ei fac parte din UE, au dreptul sa voteze, nu ma intelegeti gresit", a adaugat el.

Familia politica din UE cu cele mai multe locuri in Parlamentul European - PPE - se asteapta sa castige postul de presedinte al Comisiei candidatul sau, desi decizia este luata oficial impreuna cu liderii UE.

Cele mai recente sondaje, care iau in considerare ca Marea Britanie va participa la alegeri, arata ca PPE va castiga cu 178 de locuri iar socialistii se vor clasa pe pozitia a doua cu 144 de locuri.

Vezi si 57% dintre britanici considera ca Theresa May nu este potrivita sa mai fie premier

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Frans Timmermans Brexit, #Frans Timmermans iesire UK UE, #iesire Marea Britanie UE Timmermans , #Marea Britanie
Comentarii