Franta, Spania si Belgia intentioneaza sa forteze iesirea Marii Britanii din UE pe 12 aprilie - surse

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 21:14
11278 citiri
Franta, Spania si Belgia intentioneaza sa forteze iesirea Marii Britanii din UE pe 12 aprilie - surse

Franta a obtinut sustinerea Spaniei si Belgiei pentru a forta retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana fara niciun acord Brexit pe 12 aprilie, daca nu vor aparea propuneri semnificative din partea Londrei, afirma surse UE.

Conform unor functionari UE citati de cotidianul britanic The Guardian, Administratia Emmanuel Macron a obtinut sustinerea Spaniei si Belgiei pentru a refuza cererea Guvernului Theresa May de amanare a Brexit. "Probabil vom accepta amanarea cu cel mult cateva saptamani pentru a ne pregati de efectele asupra pietelor financiare", a declarat un diplomat francez de la Uniunea Europeana.

Guvernul Theresa May a cerut din nou vineri amanarea Brexit pana pe 30 iunie, pentru a evita iesirea Marii Britanii din UE fara niciun acord pe 12 aprilie. Conform unor surse UE, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ar fi dispus sa acorde amanarea Brexit aproximativ un an, in cadrul unui mecanism numit "extindere flexibila" ("flextindere") care ar permite Marii Britanii sa se retraga din Blocul comunitar imediat dupa o eventuala aprobare si ratificare a Acordului Brexit, respins pana acum de Camera Comunelor.

Insa Franta si Austria au semnalat ca nu sunt de acord cu amanarea Brexit. O decizie de amanare poate fi luata in unanimitate de cele 27 de state membre UE.

Amelie de Montchalin, secretar de stat in cadrul Ministerului francez al Afacerilor Europene, a declarat pentru cotidianul The Guardian: "Consiliul European a luat o decizie clara pe 21 martie. O alta prelungire a negocierilor ar necesita ca Marea Britanie sa prezinte un plan clar si credibil care sa aiba sustinere politica. In absenta unui astfel de plan, va trebui sa acceptam ca Marea Britanie a optat pentru retragerea din UE in mod dezordonat".

Potrivit deciziilor din acest moment, Marea Britanie ar urma sa iasa din Uniunea Europeana pe 12 aprilie, fara niciun acord Brexit.

Riscul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana fara niciun acord este "alarmant de mare", a afirmat miercuri Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei, catalogand drept "absolut absurde" sugestiile ca un astfel de scenariu poate fi gestionat.

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeana. Bruxellesul a amanat producerea Brexit pana pe 12 aprilie in cazul in care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. In cazul in care Acordul ar fi aprobat, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar urma sa se produca pe 22 mai.

Marea Britanie urma sa se retraga din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan initial al Guvernului Theresa May de a solicita amanarea Brexit pana cel putin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Mai multi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Franta Belgia Spania fortare Brexit fara, #Brexit fara acord aprilie , #Marea Britanie