Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul May sufera a doua infrangere in Camera Lorzilor: Brexit se face cum vrem noi!

Miercuri, 08 Martie 2017, ora 08:03
8093 citiri
Guvernul May sufera a doua infrangere in Camera Lorzilor: Brexit se face cum vrem noi!
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul britanic a suferit, marti, o noua infrangere in Camera Lorzilor, ai carei membri s-au pronuntat in favoarea unui vot decisiv in Parlament asupra acordului final cu UE cu privire la Brexit.

Practic, Camera superioara a Parlamentului britanic a comunicat astfel Guvernului UK ca Brexit-ul se face doar dupa ce intelegerea cu UE va fi votata si de lorzi, si de membrii Camerei Comunelor.

Lordul Heseltine, un fost vicepremier, care a votat in favoarea acestui amendament, a subliniat ca Parlamentul trebuie sa fie "custodele suveranitatii nationale", relateaza BBC News.

In replica, Guvernul s-a declarat "dezamagit" de vot (366 de voturi la 268) si a anuntat ca va cauta sa anuleze acest amendament votat de lorzi, atunci cand proiectul de lege cu privire la declansarea Brexit va fi trimis in Camera Comunelor, unde conservatorii condusi de premierul Theresa May detin majoritatea.

Amintim ca Executivul May a suferit prima infrangere in Camera superioara a Parlamentului britanic pe tema garantarii drepturilor cetatenilor Uniunii Europene.

Citeste detalii despre prima decizie nefavorabila Guvernului din Camera Lorzilor:

In urma unei dezbateri de trei ore, lorzii au amendat, marti seara, textul legii astfel incat prevederile acordului cu privire la iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana sa fie supus unor voturi separate in ambele Camere ale Parlamentului.

Proiectul urmeaza sa fie trimis in Camera inferioara a Legislativului, pentru a fi examinat de parlamentari, care au respins deja indemnul in vederea includerii clauzei "votului valabil" in text, apreciind ca garantiile verbale oferite de Guvern in acest sens sunt suficiente.

Lordul Pannick, consilier al reginei, care a sustinut amendamentul, a declarat ca acesta va permite Parlamentului sa exercite un anumit "control" asupra divortului de UE.

"Parlamentul ar trebui sa hotarasca daca prefera (o iesire) fara un acord sau acordul oferit de UE", a subliniat el.

"Acest lucru va garanta ca Guvernul va veni inapoi in ambele Camere si va cere sa fie aprobat rezultatul negocierilor", a argumentat el.

Insa Lordul Bridges, secretar al Guvernului, a declarat ca, odata invocat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, procesul iesirii din UE este irevocabil, iar amendamentul este neclar cu privire la ce se intampla in cazul in care UK si UE nu pot ajunge la un acord cu privire la divort: "Vom pleca cu un acord sau fara. Aceasta este alegerea oferita".

Parlamentul, a insistat el, nu va fi lasat "in intuneric" in cei doi ani de negocieri si va putea sa modeleze viitoarea legislatie cu privire la iesirea din UE.

El a argumentat ca amendamentul ii va impune limite Theresei May si ii va "ingreuna inca din prima zi" sarcina de a obtine un acord bun.

Ministrul pentru Brexit, David Davis, a apreciat, dupa vot, ca lorzii ameninta obiectivul Guvernului de a declansa negocierile cat mai rapid posibil. May a anuntat ca intentioneaza sa o faca pana la sfarsitul acestei luni.

"Este clar ca unii din (Camera) Lorzilor vor cauta sa deraieze acest proces, iar Guvernul intentioneaza sa se asigure ca acest lucru nu se va intampla", a spus el.

"Acum vom viza sa anulam aceste amendamente in Camera Comunelor", a anuntat ministrul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Camera Lorzilor vot Brexit , #Marea Britanie